RECHT - ALGEMENE VOORWAARDEN - 15.10.2021

Elk eigen verkoopsvoorwaarden, wat afspreken?

U en de hoofd- of onderaannemer waarmee u zaken doet hebben elk hun eigen algemene voorwaarden. Wiens voorwaarden gaan dan voor op de andere?

Even schetsen. Een collega leverde als onderaannemer prestaties voor een hoofdaannemer. Toen er tussen uw collega en zijn klant discussie ontstond over beweerde gebreken, beriep uw collega zich om zijn gelijk te halen op zijn algemene voorwaarden. Volgens de hoofdaannemer golden die niet en waren het diens eigen kleine lettertjes die gelden.

Niet zonder belang. De vraag welke voorwaarden precies gelden, kan bijzonder belangrijk zijn om te weten hoe de discussie opgelost moet worden. Zo kunnen de algemene voorwaarden bv. afwijkende regels bevatten over hoelang verborgen gebreken ingeroepen kunnen worden, binnen welke termijn klachten geformuleerd moeten worden, enz.

Afspraken maken. Om discussies te vermijden, maakt u maar beter bij het aangaan van het contract afspraken omtrent de voorwaarden die zullen gelden (“ik wil enkel zaken met u doen als onze voorwaarden gelden. Gelieve dat te bevestigen”) . Is er zo’n afspraak, dan is die geldig.

Let op! Het opnemen van een clausule in uw algemene voorwaarden die bepaalt dat bij strijdigheid van uw algemene voorwaarden met die van uw klant/leverancier enkel de uwe gelden, zal allicht niet volstaan om die ook sowieso toepassing te laten vinden. Zo’n bepaling kan geen kwaad.

Tip. U zou ook een aantal spelregels die voor u absoluut van toepassing moeten zijn, kunnen vermelden in de e-mails die u met de klant uitwisselt en de klant laten bevestigen dat die het daarmee alvast eens is.

Niets afgesproken, en dan? Maakte u geen afspraken over wiens voorwaarden gelden, dan is het heel wat minder duidelijk welke er precies van toepassing zal zijn. De meeste rechtbanken zullen dan wellicht zeggen dat geen van beide algemene voorwaarden spelen omdat u het daar nu eenmaal niet over eens raakte.

Let op! Ook andere uitspraken zijn mogelijk waarbij men bv. de bepalingen die niet strijdig zijn met elkaar laat gelden, de voorwaarden die laatst meegedeeld werden of de voorwaarden van de klant.

Nieuwe wet op komst? Binnenkort komt er allicht een nieuw Wetboek Verbintenissenrecht. In het ontwerp daarvan staat een bepaling die zegt dat indien er algemene voorwaarden zijn die strijdig zijn met elkaar, de onverenigbare bepalingen niet van toepassing zijn.

Hebben u en uw klant elk eigen algemene voorwaarden, zorg dat er dan vóór het aangaan van het contract afgesproken wordt welke voorwaarden gelden. Geef minstens aan welke bepalingen voor u essentieel zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878