FISCAAL - INTERESTAFTREK - 26.10.2021

Naast kapitaal- ook nog interestaftrek!

De regering heeft bij de opmaak van de begroting de belastingvoordelen voor een privé tweede verblijf of opbrengstpand behouden. Naast de kapitaalaftrek blijft (voorlopig) ook de interestaftrek bestaan...

Veel te doen rond fiscaal voordeel tweede verblijf/opbrengstpand. Zoals u wellicht hoorde, blijft het fiscale voordeel van 30% (met een plafond van momenteel € 705 voordeel per persoon) op de kapitaalaflossing en eventueel de premie schuldsaldoverzekering voor een hypothecair krediet (het ‘langetermijnsparen’) (voorlopig) nog bestaan.

Maar ook door interestaftrek kan even voordelig zijn. De afgeloste interesten van een krediet voor het tweede verblijf of opbrengstpand geven immers nog steeds recht op de zgn. gewone interestaftrek.

Hoe gaat dat in zijn werk? De interesten die u betaalt op een lening worden in mindering gebracht van het onroerend inkomen van de woning. Dat onroerend inkomen wordt in de personenbelasting berekend op basis van het geïndexeerd kadastraal inkomen verhoogd met 40% als de woning niet verhuurd wordt of privé verhuurd wordt. Bij een beroepsmatig verhuurde woning is het onroerend inkomen hoger. Het wordt berekend op basis van de ontvangen huur min een forfaitaire kost.

Tip.  Voor het krediet gelden er hier – anders dan bij de kapitaalaftrek – geen speciale voorwaarden. Het hoeft dus bv. niet te gaan om een hypothecaire lening.

Cijfervoorbeeld. Stel, u koopt een tweede verblijf aan zee dat u al dan niet privé verhuurt. Het heeft een ki van € 1.400. Het onroerend inkomen wordt berekend op basis van het geïndexeerd ki van de woning × 1,4. Dus voor inkomstenjaar 2021 bedraagt dat: € 1.400 × 1,863 (indexatie) × 1,4 = € 3.651,20. Dat inkomen is samen met bv. uw beroepsinkomsten belastbaar tegen de progressieve tarieven (meestal tegen 50%). Leent u voor de aankoop van dat tweede verblijf € 200.000 op 15 jaar met een vaste rente van 1,6%, dan betaalt u ongeveer € 3.100 per jaar aan interesten tijdens het begin van het krediet met constante maandlasten. De interesten dalen nadien. Over de volledige duurtijd van de lening (15 jaar) heeft u ongeveer € 24.900 aan interesten betaald. Bij een belastingtarief van 50% bedraagt uw totale fiscale voordeel € 12.450.

Download het volledige cijfervoorbeeld van kapitaal- en interestaftrek van https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 26, nr. 4.

Naast het fiscale voordeel van de kapitaalaftrek in de personenbelasting maakt ook de interestaftrek het momenteel nog altijd zeer interessant om voor uw tweede verblijf of opbrengstpand te lenen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878