BESTUURDER - FISCAAL - 27.10.2021

Welke fiscale gevolgen heeft uw ontslag als bestuurder?

U beslist om uw functie als bestuurder in uw BV neer te leggen, bv. omdat uw zoon dat mandaat gaat overnemen. Van uw aandelen gaat u wel nog geen afstand doen: die behoudt u. Welke fiscale gevolgen heeft dat dan voor u privé?

U blijft nog louter aandeelhouder

U zet een stapje terug. Op zich is dat geen probleem. Zolang u zelf de aandelen of alleszins de meerderheid ervan in handen heeft, heeft u juridisch gezien immers aan niemand verantwoording af te leggen.

Van vandaag op morgen? Ja, u kunt als bestuurder op elk ogenblik vrijwillig ontslag nemen door middel van eenvoudige kennisgeving aan de BV. Deze regel is echter niet van dwingend recht, lees: de statuten of uw benoemingsvoorwaarden kunnen hiervan afwijken. Kijk dus steeds na (in de statuten, in uw aanstellingsbeslissing, enz.) of er zulke beperkingen gelden.

Let op!  De BV kan vragen dat u in functie blijft totdat zij redelijkerwijze in uw vervanging kan voorzien (art. 5:70, §4 WVV) . Bent u dus de enige bestuurder, dan laat u uw ontslag het best pas ingaan op het moment waarop uw zoon als nieuwe bestuurder benoemd is.

Fiscaal gevolg inzake herkwalificaties?

U ontvangt huur van uw vennootschap? U weet dat die huurinkomsten bij u privé dan veel minder gunstig belast worden als loon in de mate waarin die een bepaalde grens overschrijden. Neemt u nu ontslag, dan wijzigt dat echter! Huur blijft dan gewoon huur want de huurherkwalificatie geldt enkel voor bestuurders. Het feit dat u aandeelhouder blijft, doet er dus niet toe.

Tip.  Dat wegvallen van die herkwalificatie geldt onmiddellijk. Neemt u bv. ontslag per 1 november, dan kan alleen de huur vanaf dan niet meer fiscaal gecorrigeerd worden.

U krijgt interesten van uw vennootschap? In dat geval kunnen die – zoals u weet – fiscaal beschouwd worden als minder gunstige dividenden zodra u een vordering heeft op de vennootschap én er bepaalde grenzen overschreden zijn. Dit wijzigt evenwel niet door ontslag te nemen!

Dat ‘dividendgevaar’ blijft! Deze fiscale correctie geldt immers zowel voor aandeelhouders als voor bestuurders. Behoudt u dus uw aandelen, dan wijzigt er op dit vlak m.a.w. niets.

Let op!  Het tegoed op uw vennootschap overdragen aan uw partner, helpt ook niet. Ook dan blijft die fiscale correctie gelden.

Wat met uw bezoldigingen?

Kunt u nog loon opnemen? Neen, strikt genomen kan dat uiteraard niet meer. Check dus vooraf ook goed wat de gevolgen daarvan zijn voor bv. uw groepsverzekering en/of uw VAP.

Tip.  Neem zeker ook contact op met uw sociale kas om na te gaan in hoeverre u sociaal verzekerd blijft én tegen welke prijs.

Wat met een tantième? Dat kan wel nog een keer toegekend worden. Neemt u in de loop van 2021 ontslag, dan kan de jaarvergadering van 2022 u nog een tantième toekennen voor uw werk als bestuurder in 2021 tot aan uw ontslag.

Wat met uw voordelen alle aard? Na uw ontslag als bestuurder heeft u geen beroepswerkzaamheid meer in de BV en zonder beroepswerkzaamheid kunt u niet belast worden op voordelen alle aard, bv. voor het privégebruik van een auto of woning van de vennootschap. Blijft u dan ook nog privé bv. verder rijden met de auto van uw BV, dan zal dat in principe bij uw vennootschap belast worden als een ‘abnormaal verleend voordeel’, maar goed, dat is goedkoper dan er privé belasting op te moeten betalen natuurlijk.

Zodra u ontslag neemt, is er geen huurherkwalificatie meer. Uw huur kan dan m.a.w. niet meer belast worden als loon. De interestherkwalificatie blijft wel een risico. Een tantième over de periode tot aan uw ontslag kan nog. Uw voordelen alle aard moeten, indien u ze blijft genieten, in principe in de vennootschap zelf belast worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878