INFORMED CONSENT - 20.10.2021

(De)conventiestatus expliciet meedelen?

Ook volgens het Hof van Cassatie volstaat het niet meer de deconventiestatus van een arts te vermelden in een brochure of op een website. Wat is het gevolg?

De wet legt het al lang op... Ziekenhuizen zijn al lang wettelijk verplicht om de patiënten ‘voorafgaandelijk en uitdrukkelijk’ te informeren over het al dan niet ge(de)conventioneerd zijn van hun artsen (art. 50 §3bis ZIV-wet) . Een gelijkaardige bepaling voor privépraktijken spreekt zelfs van een ‘duidelijke affichering’ (art. 73 §1 ZIV-wet) .

... maar zegt niet hoever het gaat . Hoe een ziekenhuis de net vermelde ‘voorafgaandelijke en uitdrukkelijke informatieverplichting’ moet concretiseren, zegt de wet er niet bij. In de praktijk zal men dat meestal doen door op de website en/of in een (onthaal)brochure te vermelden of een arts gedeconventioneerd dan wel geconventioneerd is.

De rechtspraak is nu formeel... Er was al een vrederechter die geoordeeld heeft dat zo’n vermelding in een brochure of op een site (waar men zelf als patiënt naar moet zoeken) niet volstaat (Vred. Antwerpen, 13.10.2017) , maar dat was nog geen ‘vaste rechtspraak’. Dat dreigt echter te veranderen, nu het Hof van Cassatie een uitspraak in de andere richting verbroken heeft. Het hoogste hof stelt nl. dat men met zo’n algemene vermelding niet aan zijn verplichtingen uit de Wet Patiëntenrechten kan voldoen en de patiënt op basis daarvan de gefactureerde ereloonsupplementen niet verschuldigd kan zijn (Cass., 06.09.2021) .

... en telt ook buiten het ziekenhuis. Uit dit arrest volgt dat het aangewezen wordt om een patiënt individueel te informeren, niet alleen over het feit dat er meer dan het conventietarief gevraagd zal worden, maar het best ook over ‘hoeveel meer’. Want ook dít is noodzakelijk, aldus het hoogste hof. Dit alles geldt trouwens ook buiten de ziekenhuiscontext.

Wetswijziging op komst? Op 05.10.2021 werd in de Kamercommissie Gezondheid een wetsvoorstel goedgekeurd dat de informatieverplichtingen uit de ZIV-wet verder zal concretiseren. Het is bv. de bedoeling om vanuit het RIZIV te voorzien in affiches per specialisme, met daarop zgn. gebruikelijke prestaties en hun tarieven. Tot die wetswijziging eventueel ook werkelijkheid wordt, ligt er op dat vlak echter nog niets vast en kiest u zelf hoe u het doet, als het maar op individuele basis gebeurt.

Het feit dat u gedeconventioneerd bent, moet vooraf en individueel meegedeeld worden. Kunt u alleen terugvallen op algemene informatie, dan riskeert u dat de rechter zal oordelen dat ereloonsupplementen niet mogelijk zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878