Alle domeinen

2021 - November

BELASTINGEN - AFTREKBARE KOSTEN - 30.11.2021

Fiscaal ideaal eindejaarsgeschenk voor zakenrelaties en personeel

U wilt uw zakenrelaties en personeel verrassen met een eindejaarsgeschenk, maar wel het liefst eentje waarbij zij geen fiscale kater oplopen, dat ook voor uw vennootschap aftrekbaar is en waarvan u de btw kunt recupereren. Hoe zit dat precies?

BELEGGEN - TAK 21 - 30.11.2021

Is beleggen in een Tak 21 nog interessant?

Als u minstens acht jaar in een Tak 21 belegt, dan moet de verzekeraar de 30% roerende voorheffing (rv) op de interesten niet inhouden. Dat lijkt dus een interessante beleggingspiste, maar is dat nog zo nu de interesten laag zijn?

BELEGGEN - DIVIDEND - 30.11.2021

Belgisch dividend het goedkoopst?


FINANCIEEL - SOCIALE BIJDRAGEN - 30.11.2021

Vennootschapsbijdrage vóór 31.12.2021 betalen!


BELASTINGEN - REKENING-COURANT - 30.11.2021

Hoe het best een negatieve rekening-courant wegwerken?

Uw boekjaar loopt stilaan ten einde en u merkt dat u toch heel wat geld opgenomen heeft van de rekening-courant van uw vennootschap. Qua interesten kan dat nogal oplopen... Hoe kunt u die schuld goedkoop wegwerken?

PENSIOEN - PENSIOENOPBOUW - 30.11.2021

Optimaliseer nu uw fiscale aftrek pensioenopbouw voor 2021

Wie op een fiscaal vriendelijke manier via de personenbelasting een pensioen wil opbouwen, kan dat via pensioensparen, langetermijnsparen en een (S)VAPZ. Wat kiest u eerst en hoeveel bedraagt uw maximale aftrek voor 2021?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - BERICHT VAN WIJZIGING - 30.11.2021

Belastingvoordeel handicap: fiscus wil eigen fout rechtzetten

Blijkbaar hebben een aantal belastingplichtigen gedurende enkele jaren een belastingvoordeel genoten wegens een handicap… die er niet was. Hoe kan dat zomaar gebeuren? Kan de fiscus daarop dan terugkomen?

BELASTINGAANGIFTE - VARIA - 30.11.2021

Uw e-Box en uw e-Box Enterprise


ONROEREND GOED - BTW - 30.11.2021

Wat met de btw op werken die u als bedrijf-huurder betaalt?

U zou een pand willen huren voor uw zaak. Er moet echter wel nog wat verbouwd worden. Stel dat u die verbouwingswerken laat uitvoeren, hoeveel btw betaalt u daar dan op, en is die aftrekbaar? Wat als de eigenaar voorstelt dat u in ruil voor het uitvoeren van die werken gedurende een tijd geen huur moet betalen?

PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - PENSIOENSPAREN - 30.11.2021

Wanneer fiscaal het best beginnen met pensioensparen?

Via pensioensparen kunt u jaarlijks een bedrag storten voor uw pensioen later. Voor die stortingen kunt u nu reeds een fiscaal voordeel opstrijken. Is er een bepaalde leeftijd waarop u daarmee het best start? Kunt u eender wanneer instappen?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - FISCALE CONTROLE - 30.11.2021

Wanneer kan de fiscus fraude inroepen bij een controle?

Wanneer de fiscus ‘aanwijzingen’ heeft van belastingontduiking, fraude dus, beschikt hij over een langere controletermijn. Hoe zit dat precies en wat is het verschil met ‘bewijzen’ van fraude?

VOORAFBETALINGEN - 30.11.2021

Nog voorafbetaling in december?


VERHUUR - 26.11.2021

De huur opzeggen voor eigen gebruik?

Kunt u de huur opzeggen voor eigen gebruik, als u een pand verhuurt waarin de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft? Hoe gaat u daarbij te werk? Welke familieleden mogen het pand daarna bewonen? Bestaat deze opzegmogelijkheid ook bij huurovereenkomsten voor korte duur? Kunt u uw opzegmogelijkheid contractueel uitbreiden of beperken? Wat riskeert u als u uiteindelijk het pand toch niet betrekt?

RECHT - 26.11.2021

Hoe het bestaan van een schuldvordering bewijzen?

Leningen aan familie of vrienden geven achteraf vaak aanleiding tot discussies. Hoe zorgt u ervoor dat u uw schuldvordering kunt bewijzen? Volstaat een bevestiging via e-mail of sms? Welke wettelijke voorwaarden moeten voldaan zijn als u wilt werken met een schuldbekentenis? Kunt u ook een leningsovereenkomst sluiten? Aan welke voorwaarden moet die dan voldoen en wat riskeert u als dat niet het geval is?

BELEGGEN - 26.11.2021

Obligaties in Noorse kroon: het overwegen waard?

Heel wat beleggers investeerden de voorbije jaren in obligaties in Noorse kroon. Het rendement op die obligaties lag vaak iets hoger dan het rendement in euro. Daarnaast kan Noorwegen bogen op forse grondstoffenreserves en een politiek stabiel klimaat. Jammer genoeg ontsnapte ook de rente in Noorse kroon de voorgaande decennia niet aan de dalende trend, die zich wereldwijd doorzette... Is het nu een goed moment om (opnieuw) obligaties in Noorse kroon te kopen?

FAMILIALE RELATIES - 26.11.2021

Wanneer heeft u een natuurlijke verbintenis om alimentatie te betalen?

Los van de wettelijke onderhoudsverplichtingen heeft u in bepaalde situaties een natuurlijke verbintenis om alimentatie te betalen. Wat houdt zo’n natuurlijke verbintenis precies in en wat zegt de wet daarover? Kunt u verplicht worden om zo’n natuurlijke verbintenis na te komen, terwijl u dat eigenlijk niet wilt? Wat zijn de gevolgen als u spontaan een dergelijke verbintenis nakomt? Kunt u dan achteraf het betaalde bedrag toch nog terugvragen?

ZORGVOLMACHT - 26.11.2021

Maatschap: geen zorgvolmacht nodig?

Via een maatschap kunt u uw vermogen met behoud van inkomsten en controle overdragen naar de volgende generatie. U kunt in de statuten ook een regeling treffen voor het geval dat u zelf niet meer bekwaam bent om het geschonken vermogen te beheren. Heeft u dan geen zorgvolmacht meer nodig? In welke omstandigheden is een zorgvolmacht uiteindelijk toch nog nuttig of noodzakelijk?

BELEGGEN - 26.11.2021

Nu uw beurswinst afromen?

Hoe pakt u de zaken het best aan wanneer u het moment gekomen acht om uw beurswinsten deels te verzilveren?

SUCCESSIEPLANNING - 26.11.2021

Vriendenerfenis: aandachtspunten?

Sinds 1 juli 2021 kunt u een of meerdere vrienden in het totaal € 15.000 nalaten tegen een gunsttarief (3% in plaats van 25%) in de erfbelasting. Kiest u dan beter voor één beste vriend of kunt u het voordeel spreiden over meerdere dierbaren? Wanneer is het minder zinvol om een bepaalde persoon als beste vriend aan te duiden? Is het voordeel van de vriendenerfenis combineerbaar met het belastingvoordeel voor bescheiden verkrijgingen?

MEDE-EIGENDOM - 26.11.2021

Als eigenaar de syndicus controleren?

Beschikt u als individuele eigenaar van een appartement ook over de mogelijkheid om controles uit te voeren op de boekhouding van de syndicus? Welke documenten kunt u dan inzien? Welke stappen kunt u ondernemen als u meent dat de syndicus niet correct handelt? Heeft de commissaris van de rekeningen meer bevoegdheden? Waarom neemt u als commissaris beter altijd een aansprakelijkheidsverzekering?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 26.11.2021

U staat voor een gesloten deur, wat dan!?

Een klant vraagt u om bepaalde herstellings- of andere werken te komen uitvoeren aan zijn woning. Op het moment dat u ter plaatse komt, blijkt de klant echter niet thuis te zijn. Kunt u dan een vergoeding vragen voor de ‘verloren’ uren?

BANK - WAARBORG - 26.11.2021

De bank de betaling van uw facturen laten garanderen?

U wilt zeker zijn dat uw klant (bouwheer of hoofdaannemer) betaalt. Wat kunt u dan zoal overwegen? Uw collega raadt u aan om te werken met een bankgarantie. Wat houdt dat precies in en waarop moet u zoal letten als zo’n waarborg gegeven wordt?

LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 26.11.2021

Opruimen van de werf is voor u?

Op het einde van werken op een werf ligt er weleens flink wat bouwafval en/of verpakkingsmateriaal. Kan de bouwheer dan vragen dat u dit opruimt en meeneemt?

BEDRIJFSVOORHEFFING - 26.11.2021

De correcte bedrijfsvoorheffing na een echtscheiding?

Laat een werknemer u weten dat hij gescheiden is, dan is dat niet enkel voor hem persoonlijk ingrijpend maar ook van belang voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing. Welke ‘indiscrete’ vragen moet u stellen om die berekening correct te kunnen uitvoeren? Wijzigt er iets aan het nettoloon?

AFWEZIGHEIDSDAGEN - FEESTDAGEN - 26.11.2021

Pas in dienst op de vervangingsdag voor een feestdag

Veel werkgevers leggen vervangingsdagen voor feestdagen vast tussen Kerstmis en Nieuwjaar bv. op 27, 28 en/of 29 december. Stel dat u vlak voordien een nieuwe werknemer aanwerft, moet u hem die dagen dan ook toekennen? Ook als hij nog niet in dienst was op de feestdag?

ONTSLAG - VARIA - 26.11.2021

Heeft werknemer maar één jaar om ontslag aan te vechten?

U heeft met een werknemer discussie over zijn ontslag maar hij is intussen een jaar uit dienst. Mag u dan gerust zijn dat de werknemer er geen zaak van gaat maken? Wat als de vakbond ondertussen een aangetekende brief stuurde?

BEDRIJFSWAGEN - CAR POLICY - 26.11.2021

Nieuwe car policy niet tekenen, geen bedrijfswagen meer?

Een werkgever bracht een kleine wijziging aan in de car policy in zijn bedrijf, maar één werknemer weigerde om die te tekenen. Die werkgever redeneerde dan dat zolang de policy niet getekend was, de werknemer geen bedrijfswagen meer zou krijgen. Kunt u hem op die manier inderdaad dwingen om akkoord te gaan?

BEDRIJFSWAGEN - VARIA - 26.11.2021

Is het nieuwe mobiliteitsbudget interessanter dan het vorige?

Op 10 november 2021 werd het wetsontwerp inzake het mobiliteitsbudget goedgekeurd. Wilt u van bedrijfswagens overstappen naar een mobiliteitsbudget, dan gaat er heel wat wijzigen vanaf 1 januari 2022. Even vooruitblikken...

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 26.11.2021

Verplicht telewerk: toch naar het werk komen?


LOON - ONKOSTENVERGOEDING - 26.11.2021

Stijgende brandstofprijzen = hogere kilometervergoeding?

Een werknemer gebruikt z’n eigen wagen voor verplaatsingen in uw opdracht en om naar het werk te komen. U vergoedt hem hiervoor met een vast bedrag per kilometer. Nu de brandstofprijzen de pan uit swingen, vraagt hij u of hij niet wat meer kilometervergoeding kan ontvangen. Wat mag/moet u doen?

CORONAVIRUS - ACTUALITEIT - 26.11.2021

Regeling voor coronatelewerk na 31.12.2021?


BEDRIJFSWAGEN - FISCAAL VOORDEEL - 26.11.2021

Blijft firmawagen op termijn interessant?

De Wet over de vergroening van bedrijfswagens werd op 10.11.2021 goedgekeurd door het parlement. Blijven bedrijfswagens in de (verdere) toekomst dan nog wel een voordelige verloningsvorm?

HANDELSPRAKTIJKEN - SLUITINGSDAG - 25.11.2021

In december 7 dagen op 7 open zijn?

U zou in de maand december uw winkel zeven dagen op zeven willen openen en geen sluitingsdag willen hebben. Kunt u dat zomaar op eigen initiatief beslissen? Met welke spelregels moet u daarbij rekening houden?

HANDELSPRAKTIJKEN - PRIJS - 25.11.2021

Een prijsverhoging doorrekenen aan uw particuliere klant?

Een klant plaatst een bestelling bij u. Op het moment dat uw leverancier het bestelde levert, blijkt de prijs daarvan hoger te liggen dan wat u dacht. Kunt u die prijsstijging doorrekenen aan de klant? Hoe gaat u om met uw leverancier?

FISCALE ADMINISTRATIE - 25.11.2021

Wie moet de e-Box Enterprise activeren?


FISCALE CONTROLE - 25.11.2021

Hoe bestanden naar de fiscus sturen?


WONING IN VENNOOTSCHAP - AFTREKBAARHEID KOSTEN - 25.11.2021

Kosten van de woning in uw BV voortaan altijd aftrekbaar?

In de krant kon u lezen dat de fiscus op 26.10.2021 een zaak over een villa in een vennootschap verloren heeft. Goed nieuws dus, maar wil dat zeggen dat de kosten van een tweede verblijf in een vennootschap altijd aftrekbaar zijn?

BEDRIJFSLEIDER - VARIA - 25.11.2021

Al gehoord van de mandatendatabank?


PRIVÉ BELASTBARE VOORDELEN - 25.11.2021

Hogere VAA wegens zonnepanelen?


DIVIDENDEN - PREFERENTE AANDELEN - 25.11.2021

Hogere dividendbelasting als uw aandelen ‘preferent’ zijn?

Ontvangt u dividenden, dan betaalt u hierop in principe 30% roerende voorheffing. Dividenden van kmo’s genieten echter mogelijk een verlaagd tarief van 15% (VVPR-bis), tenzij ze toegekend worden aan preferente aandelen. Wat zijn preferente aandelen en wat zei de minister daarover op 04.10.2021?

BTW - BOETES - 25.11.2021

Grote btw-schuld, dus ook een grote proportionele boete?

Als uw vennootschap een btw-schuld te laat betaalt, krijgt ze een zgn. proportionele btw-boete. Vermits die boete een percentage is van de te laat betaalde btw, kan het bedrag ervan aanzienlijk zijn als de verschuldigde btw zelf groot is. Hoe kunt u een vermindering of eventueel een kwijtschelding verkrijgen?

VENNOOTSCHAPSRECHT - 25.11.2021

Extra aandeelhouders of bestuurders in uw BV?

U bent zowel de enige aandeelhouder als bestuurder van uw BV, maar u overweegt om er een extra aandeelhouder of bestuurder bij te halen. Hoe moet dat, wie kan er aandeelhouder of bestuurder worden en welke gevolgen heeft dat?

VENNOOTSCHAPSBELASTING - AFTREKBARE BEROEPSKOSTEN - 25.11.2021

Werken aan gebouw aftrekbaar in 2022 of al in 2021?

U heeft begin 2022 opfrissings- of verbouwingswerken gepland aan het bedrijfspand, dat in uw vennootschap zit of dat zij van u privé huurt. Kunt u die werken al (gedeeltelijk) ten laste leggen van boekjaar 2021? Wat is in dat verband het onderscheid tussen direct aftrekbare kosten en af te schrijven investeringen?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 25.11.2021

Een tantième in plaats van extra gewoon loon?

Om in 2021 toch het verlaagd vennootschapstarief te genieten, kunt u nu nog ‘snel’ een extra loon opnemen. Dat ‘probleem’ kunt u echter eventueel ook nog in 2022 oplossen met een tantième. Dat heeft voor- maar ook nadelen. Welke?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 25.11.2021

Auto op benzine of diesel minder aftrekbaar?

De fiscale aftrek van auto’s op benzine of diesel (incl. hybrides) wordt verder beperkt, zo werd op 10.11.2021 beslist. Wat wijzigt er precies en heeft dat ook gevolgen voor de huidige auto in uw vennootschap?

VZW - WERKING - 24.11.2021

Meer discretie in uw VZW via het intern reglement?

De werking van uw VZW wordt grotendeels geregeld in de statuten. Die zijn echter openbaar, waardoor iedereen ze kan inkijken. Wilt u bepaalde zaken discreet regelen, dan biedt het intern reglement een oplossing.

BOEKHOUDING - 24.11.2021

Uw VZW valt onder de vennootschapsbelasting, wat met de restaurantkosten?

Stel, u gaat samen met de bankier van uw VZW op restaurant om de laatste details van de financiering van uw VZW te bespreken. Mag uw VZW de rekening dan betalen en kan ze die kosten volledig aftrekken als ze onder de vennootschapsbelasting valt? Met welke voorwaarden en beperkingen moet u dan rekening houden?

VZW - WERKING - 24.11.2021

‘Illegale’ video-opname gebruiken tegen betrapte medewerker?

Stel, uw VZW ontslaat een medewerker, omdat hij betrapt werd op diefstal. Enige tijd later dient hij echter een klacht in tegen uw VZW wegens onrechtmatig ontslag. Kunt u dan uw gelijk halen voor de rechter met zgn. onrechtmatig verkregen bewijs, zoals een video-opname van de diefstal? Wat zei Cassatie daarover op 14 juni 2021?

VZW - WERKING - 24.11.2021

Wat zijn de bevoegdheden van een algemene vergadering van een VZW?

De algemene vergadering is het hoogste orgaan binnen een VZW. De wetgever heeft die dan ook enkele specifieke bevoegdheden gegeven. De algemene vergadering kan die niet delegeren.

VZW - WERKING - 24.11.2021

Haal het optimale uit het ledenregister van uw VZW!

Het ledenregister is een verplichte formaliteit voor een VZW. Daarin staat belangrijke informatie over leden en bepaalde personen hebben daar inzagerecht in. U kunt uw werking optimaliseren door een zgn. bijlage toe te voegen aan het register!

AANGIFTE - BUITENLANDS VASTGOED - 24.11.2021

Buitenlands vastgoed: aangifteformulier nu invullen!

Vanaf aanslagjaar 2022 wordt ook vastgoed dat u in het buitenland bezit, en moet aangeven in de personenbelasting of rechtspersonenbelasting, belast op basis van het kadastraal inkomen (ki). Om dat ki correct te kunnen bepalen heeft de fiscus onlangs aangifteformulieren (vragenlijsten) gestuurd naar de betrokken eigenaars. Heeft u dit formulier nog niet aan de fiscus bezorgd, dan is het nu hoog tijd voor actie!

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 24.11.2021

Uw boekhouding elektronisch doorsturen naar de fiscus?

Uw controleur heeft een e-mail gestuurd om een fiscale controle aan te kondigen. In die e-mail vraagt hij u om een volledige back-up van uw boekhouding elektronisch door te sturen. Mag hij dat wel vragen? Is er dan iets veranderd?

AUTO - FISCALE AFTREK - 24.11.2021

Wat met de aftrek van uw huidige benzine- of dieselauto?

Op 10.11.2021 is de hervorming van de autofiscaliteit goedgekeurd door het parlement. Wat zit eraan te komen voor auto’s op fossiele brandstof en wat betekent dat voor uw huidige diesel- of benzineauto?

FISCAAL - VENNOOTSCHAPSBELASTING - 24.11.2021

Wanneer nog verplicht om te investeren tegen 31.12.2021?

Als op 31.12.2021 de herbeleggingstermijn voor de gespreide taxatie verstrijkt en uw vennootschap nog niet genoeg geïnvesteerd heeft, dan is het nú tijd voor actie! Eens kijken wat daarbij van belang is...

ZELFSTANDIGE - FISCALE ADMINISTRATIE - 24.11.2021

Waarom en hoe uw e-Box Enterprise activeren?

U heeft horen vertellen dat de e-Box Enterprise toch wel een handig iets voor uw onderneming is. Bovendien wordt het vanaf 2025 de enige manier van communiceren met de overheid. Wat dan als u die e-Box ook wilt installeren?

FACTUUR - FACTUURFRAUDE - 24.11.2021

Hoe u zo goed mogelijk wapenen tegen factuurfraude?

Het aantal gevallen van factuurfraude is weer sterk gestegen in 2020, zo stelde de FOD Economie onlangs. Hoe kunt u die fraude trachten te voorkomen en wat kunt u doen als u toch het slachtoffer geworden zou zijn?

PERSONEEL - BEDRIJFSWAGEN - 23.11.2021

Hoeveel CO2 -taks op bedrijfswagens in 2022?

Net zoals elk jaar zijn de formules voor de berekening van de CO2 -taks op bedrijfswagens van werknemers aangepast. Hoeveel bedraagt ze en wanneer is de CO2 -taks eigenlijk van toepassing?

VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 23.11.2021

Liquidatiereserves: asymmetrische dividenduitkering dan toch mogelijk?

Als een vennootschap onder haar aandeelhouders ook andere dan natuurlijke personen telt, dan kan een asymmetrische dividenduitkering een uitweg bieden om de aangelegde liquidatiereserve bij voorrang toe te wijzen aan de natuurlijke personen zonder dat er daarbij noodzakelijk sprake is van fiscaal misbruik, aldus de Rulingcommissie.

ACTUALITEIT - FINANCIEEL EN BANKZAKEN - 23.11.2021

Jaarlijkse taks op effectenrekening: enkele administratieve verduidelijkingen

De wet van 17 februari 2021 heeft een (nieuwe) jaarlijkse taks op effectenrekeningen (JTER) in het Wetboek Diverse Rechten en Taksen ingevoerd. Dit najaar zullen veel vermogende beleggers een bericht van hun bank, beursvennootschap, of andere tussenpersoon ontvangen met de berekening van hun JTER. Op de valreep heeft de fiscale Administratie op 7 oktober 2021 nog enkele administratieve verduidelijkingen gepubliceerd. In deze bijdrage vermelden we de belangrijkste punten.

MEERWAARDEN - 23.11.2021

Private meerwaarden: Grondwettelijk Hof aan zet

Voor zover ze binnen het normale beheer van uw privévermogen vallen zijn meerwaarden in principe niet belastbaar. Desalniettemin probeert de fiscus geregeld toch belasting te heffen, waardoor de regeling van artikel 90, 1° en 90, 9° WIB 92 soms aanvoelt als een kansspel. Een belastingplichtige vroeg daarbij in een concrete procedure aan het Hof van Cassatie of dit nog in overeenstemming is met het grondwettelijk verankerd legaliteitsbeginsel. Het Grondwettelijk Hof krijgt binnenkort de kans om daarover uitspraak te doen.

BTW - 6% - 23.11.2021

Opruimingswerken na overstromingen tegen 6% btw?

Nu men begonnen is met de opruimingswerken na de overstromingen, stelt zich de vraag welke van deze werken tegen het verlaagde btw-tarief van 6% gefactureerd kunnen worden. En zijn er bijkomende voorwaarden om het verlaagde btw-tarief te kunnen genieten?

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 23.11.2021

Een eindejaarsgeschenk voor uw zakenrelaties

U wilt uw zakenrelaties verrassen met een eindejaarsgeschenk, maar wel het liefst eentje waarbij zij geen fiscale kater oplopen en dat ook voor uw vennootschap aftrekbaar is en waarvan u de btw kunt recupereren. Hoe zit dat precies?

SUCCESSIEPLANNING - 23.11.2021

Nieuw goederenrecht: impact gewijzigde regels omzetting vruchtgebruik op uw successieplanning?

De hervorming van het goederenrecht is, voor het belangrijkste gedeelte, in werking getreden op 1 september 2021. Een opmerkelijke nieuwigheid is terug te vinden in de bepalingen van het vruchtgebruik, meer bepaald de omzetting ervan, die nu in alle omstandigheden gevraagd kan worden. Wat zijn de gevolgen hiervan voor de schenkingen met voorbehoud van vruchtgebruik? En wat met vruchtgebruik toegekend bij overlijden?

WONINGHUUR - BRUSSELS GEWEST - 23.11.2021

Verbod op ‘woekerprijs’ in Brussel op komst?


ONROEREND GOED - OPSTALRECHT - 23.11.2021

Opsplitsing in ‘volumes’ en prekadastratie


ONROEREND GOED - BURENHINDER - 23.11.2021

Waar loopt de grens precies?

Stel, u koopt een perceel waar een afsluiting staat op de grens met de buren. Die afsluiting staat echter niet op de grens die voorzien is op het kadastraal plan. Hoe weet u dan welke de echte grens is?

VERKOOP WONING - MEERWAARDE - 23.11.2021

Woning ook beroepsmatig gebruikt, dus winst is belastbaar?

Uw klant gaat zijn woning verkopen en zal daarbij wellicht een mooie winst realiseren. Moet hij dan belasting betalen op die winst als hij de woning ook gebruikt heeft voor zijn zelfstandige beroepsactiviteit? En hoe kan hij die belasting dan tot een minimum beperken?

FISCAAL - WONING VIA VENNOOTSCHAP - 23.11.2021

Kosten van tweede verblijf aftrekbaar bij uw vennootschap?

Stel, uw klant heeft een appartement aan zee op het oog en zou dat willen aankopen met zijn vennootschap. In de pers las hij echter dat de fiscus daar vaak moeilijk over doet en de aftrek van de kosten ervan niet aanvaardt. Hoe zit dat juist en wat zei de rechter daarover op 26 oktober 2021?

MEDE-EIGENDOM - REGLEMENT VAN MEDE-EIGENDOM - 23.11.2021

Een ‘extra’ aanrekenen aan mede-eigenaar die te laat betaalt

Stel, een mede-eigenaar betaalt zijn bijdragen niet of veel te laat. Mag u dan als syndicus extra interesten en een schadevergoeding aanrekenen? Kan de VME die schadevergoeding vrij bepalen? Onlangs sprak een rechter zich daarover uit...

WONINGHUUR - HUURDER - 23.11.2021

Huurder is overleden, maar er zijn geen erfgenamen...

Indien uw huurder overlijdt, voorziet de woninghuurregeling in de 3 gewesten een automatische beëindiging van het contract. Wat moet u dan doen met de inboedel als er geen erfgenamen zijn? Wat dan met de huurwaarborg?

WONINGHUUR - INDEXERING - 23.11.2021

Wanneer mag u als verhuurder indexeren en met hoeveel?

U hoorde wellicht ook dat de gezondheidsindex de laatste tijd sterk gestegen is. In het afgelopen jaar was er alvast een stijging van meer dan 2%. Mag u de huurprijs dan ook verhogen en aanpassen aan de nieuwe index?

MEDE-EIGENDOM - VERKOOP - 23.11.2021

Kan één partner verkoop vragen van samen gekocht pand?

Een samenwonend koppel kocht samen een pand. Intussen zijn ze uit elkaar en wil een van beiden graag dat dat verkocht wordt, maar de andere eigenaar wil dat niet. Kan die éne eigenaar dan altijd zo’n verkoop vragen of kan de andere dat tegenhouden? Wat zegt het nieuwe Burgerlijk Wetboek (nieuw BW) daarover?

PERSONEEL - telethuiswerk - 22.11.2021

Telethuiswerk opnieuw verplicht sinds 20.11.2021!

Met het oog op het indijken van de zgn. vierde golf besliste het overlegcomité van 17.11.2021 om telethuiswerk opnieuw verplicht in te voeren. Het betreffende KB verscheen op 19 november in het Belgisch Staatsblad. Wat moet u hierover weten?

OPLEIDING - TAAL - 19.11.2021

Een taal leren via een boek of film

Wilt u beter kunnen communiceren met buitenlandse klanten, leveranciers of andere zakenpartners? Wij testten twee online tools waarmee u een taal kunt leren op een aangename manier: via boeken en films.

ZAKELIJK - FINANCIEEL - 19.11.2021

Online hulp voor uw pensioen

Hoe zit dat precies met uw wettelijk en aanvullend pensioen? Deze websites en -tools geven u inzicht.

ZAKELIJK - WEBDIENSTEN - 19.11.2021

Browsertools zonder drempel

Staat u vaak wat sceptisch tegenover nieuwe online toepassingen omdat u opkijkt tegen de leercurve die daarmee gepaard gaat? Geen nood: deze handige browsertools heeft u meteen onder de knie.

E-MAIL - E-MAILSOFTWARE - 19.11.2021

Nieuwe functies voor e-mail op uw iPhone

iOS 15 brengt ook enkele verbeteringen met zich mee voor e-mail. Wat krijgt u precies extra?

WEBDIENSTEN - ONLINE COMMUNITY’S - 19.11.2021

Hoeveel succes hebben uw tweets eigenlijk?

Als u actief bent op Twitter, probeert u natuurlijk zo veel mogelijk zichtbaarheid te hebben. Wat kunt u doen om uw impact te meten?

SOFTWARE - BROWSER - 19.11.2021

Minimale stappen om Chrome veiliger te maken

Er bestaan allerlei Chrome-extensies waarmee u het gebruik van de browser veiliger maakt. Maar Chrome heeft ook steeds meer ingebouwde voorzieningen voor veiliger surfen.

PRIVÉ - ONDERHOUDSUITKERINGEN - 19.11.2021

Gekapitaliseerde onderhoudsuitkering gespreid betalen?

Onderhoudsuitkeringen zijn fiscaal gezien voor 80% aftrekbaar, ten minste als een aantal voorwaarden vervuld zijn. Welke voorwaarden zijn dat? En voldoen onderhoudsuitkeringen die bestaan uit een kapitaal dat over een aantal jaren gespreid betaald wordt daaraan?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.11.2021

Borgstelling door vaste vertegenwoordiger aftrekbaar?

A was de vaste vertegenwoordiger van BV X, die bestuurder was van NV Y. Hij had zich borg gesteld voor een krediet van Y, en bracht, toen Y failliet ging, en hij als borg het saldo van dat krediet moest betalen, die betaling in als beroepskost. De fiscus weigert echter de aftrek. Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - VASTGOED - 19.11.2021

Buitenlandse woning nog niet aangegeven?

Heeft u nog geen aangifte gedaan van uw in het buitenland gelegen onroerend(e) goed(eren), dan zal u van de fiscus eerstdaags een herinneringsbrief krijgen...

ACTUALITEIT - BELASTINGEN - 19.11.2021

Tarief fiscale interesten voor 2022 ongewijzigd!


VENNOOTSCHAP - AANDELEN - 19.11.2021

Geen VVPR-bis voor preferente aandelen!


PENSIOEN EN VERZEKERINGEN - VAPZ - 19.11.2021

Hoe komt het dat een (sociaal) VAPZ interessant is?

Wanneer u met pensioen gaat, zou het wel eens kunnen dat het nettobedrag dat u dan uit uw VAPZ krijgt, minder bedraagt dan de som van alle gestorte premies gedurende de hele looptijd van uw VAPZ-contract. En toch is volgens uw verzekeraar een VAPZ de beste keuze voor de opbouw van uw pensioen. Is dat zo?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 19.11.2021

Advocatenkosten in een strafzaak niet aftrekbaar?

Een vennootschap had een geschil met de sociale inspectie dat uitmondde in een strafzaak. De fiscus weigert de aftrek van de advocatenkosten die de vennootschap in deze zaak maakte, maar krijgt ongelijk van de rechter. Waarom?

BEDRIJFSWAGEN - CO-TAKS - 19.11.2021

Bedrijfswagens personeel: hogere CO2 -bijdrage op komst!

Als een onderneming (eenmanszaak of vennootschap) haar werknemer een bedrijfswagen ter beschikking stelt en deze wagen wordt voor privédoeleinden gebruikt, dan kent de onderneming een voordeel in natura toe en moet zij hiervoor een solidariteitsbijdrage betalen aan de RSZ. Deze bijdrage zal in de nabije toekomst sterk verhogen voor bedrijfswagens op benzine of diesel. Wat moet u hierover weten?

HERVORMING - MOBILITEITSBUDGET - 18.11.2021

Belangrijke wijzigingen aan het mobiliteitsbudget!

Sinds enkele jaren kunnen werkgevers aan hun werknemers de mogelijkheid geven hun bedrijfswagen in te ruilen voor een ‘mobiliteitsbudget’. Tot nu kende deze maatregel echter weinig succes. In het kader van de vergroening van de autofiscaliteit wordt het mobiliteitsbudget daarom nu aangepast. Wat wijzigt er precies?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 17.11.2021

Tweede verblijf in BV(BA): ja hoor!

Eind oktober 2021 haalden de media een nagelnieuw arrest aan waaruit zou blijken dat het geen probleem hoeft te zijn voor een eenpersoons-BV(BA) om de kosten van een tweede verblijf af te trekken. Hoezo?

GRONDIG ONDERZOCHT - ZIEKENHUISARTS - 17.11.2021

Moet het ziekenhuis de rechten van verdediging respecteren?

De vraag op zich of er wel tuchtsancties mogelijk zijn tegen een ziekenhuisarts die in zelfstandig verband werkt, is al voer voor (veel) discussie. Als dat echter zo zou zijn, is de volgende ‘principiële’ vraag: moet het ziekenhuis daarbij ook de zgn. rechten van verdediging respecteren? Volgens een recent arrest alvast wél...

ORDE - CONTROLEGENEESKUNDE - 17.11.2021

Moet een controlearts u eerst bellen vóór te beslissen?

Stel, een controlearts gestuurd door de werkgever oordeelt dat een patiënt al vroeger dan op het door u geschreven attest staat, kan gaan werken. Kan de controlearts zo’n beslissing, die de uwe wijzigt, nemen zonder u eerst te raadplegen? Een advies van de Nationale Raad van 16 oktober 2021 zet de puntjes op de i...

FISCAAL - VOORAFBETALINGEN - 17.11.2021

Wat storten tegen 20.12 als u nog niets voorafbetaald heeft?

Wie in 2021 nog geen of amper voorafbetalingen gedaan heeft, riskeert een zgn. vermeerdering (boete) van 6,75% (vennootschap) of 2,25% (geen vennootschap) te krijgen. U krijgt echter nog één kans om vooraf te betalen dit jaar (uiterlijk 20 december). Om hoeveel gaat het om die boete onder controle te houden?

RECHT - AANNEMER - 17.11.2021

Wat als uw aannemer maar blijft uitstellen?

De aannemer die verbouwingen aan uw praktijk doet, stelt al voor de zoveelste keer de werken uit. Naar verluidt zou u hem in een dergelijk geval, zonder naar de rechtbank te moeten stappen, kunnen vervangen door een andere aannemer via de procedure van buitengerechtelijke vervanging. Klopt dat en is dat interessant?

SUCCESSIEPLANNING - 17.11.2021

Verhindert vastgoed de toepassing van het gunstregime familiale vennootschappen?

Bij de toepassing van het gunstregime voor de overdracht van familiale vennootschappen is de aanwezigheid van vastgoed in de vennootschap voor de Vlaamse Belastingdienst steeds een pijnpunt geweest, aangezien Vlabel wil vermijden dat ook een zuiver privaat patrimonium overgedragen kan worden onder het gunstregime. Toch sluit vastgoed in de vennootschap de toepassing van het gunstregime niet uit, op voorwaarde dat de belastingplichtige kan aantonen dat er sprake is van een reële economische activiteit. Het hof van beroep vult in een recent arrest het tegenbewijs verder in.

SUCCESSIEPLANNING - 17.11.2021

Uw (huwelijks)partner beschermen via een beding van aanwas: waarop letten?

Via een beding van aanwas voor eigen goederen kunnen partners elkaar beschermen en een besparing in de erfbelasting realiseren. Beide partners moeten wel een gelijkaardige leeftijd hebben en een gelijkwaardige inbreng verrichten. Kunt u vooraf aan uw partner schenken als dat wenselijk is om een gelijkwaardige inbreng mogelijk te maken? Wat zijn de overige aandachtspunten?

BEDRIJFSWAGENS - 17.11.2021

Privégebruik van bedrijfswagens door uw werknemers: wat kan en wat kan niet?

Kunnen uw medewerkers hun bedrijfswagen zomaar altijd en in alle omstandigheden (laten) gebruiken of zijn er toch grenzen en beperkingen aan dat gebruik?

Is het altijd zomaar toegelaten om met de bedrijfswagen naar het buitenland op vakantie te gaan? Mogen uw personeelsleden ook vrienden of familie met hun bedrijfswagen laten rijden? En wat als een van uw medewerkers ook nog zelfstandige in bijberoep is?

Welke afspraken kunt u daarover zoal maken? Kunt u ook sancties verbinden aan het niet naleven van die spelregels?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - 17.11.2021

Hoe roerende inkomsten uit uw vennootschap aangeven en hoe worden ze belast?

Roerende inkomsten vormen een aparte categorie van inkomsten in de personenbelasting. Anders dan beroepsinkomsten en onroerende inkomsten, worden ze in principe niet samen met uw andere inkomsten belast tegen het progressieve tarief. Sommige roerende inkomsten moeten zelfs niet aangegeven worden omdat de roerende voorheffing (rv) die ingehouden werd, bevrijdend is. We zetten even de fiscale regels op een rij voor roerende inkomsten die u uit uw eigen vennootschap haalt.

CARVE-OUT - 17.11.2021

Hoe slechts een deel van een bedrijf kopen of verkopen?

Overnames kunnen voor bedrijven een bewuste strategie zijn om groei te bewerkstelligen. Een zeer belangrijk maar vaak moeilijk aspect is het vinden van een ideaal doelwit, in het vakjargon de ‘target’ genaamd. Zo komt het vaak voor dat de overnemer geïnteresseerd is in bepaalde onderdelen van de target, maar niet in andere. Ook de verkoper kan de wens hebben om slechts bepaalde activiteiten af te stoten, en andere activiteiten of activa te behouden of aan een derde partij te verkopen.

Het gebeurt dan ook vaak dat in het kader van een transactie de target geherstructureerd moet worden. In de M&A-praktijk verwijst men hiernaar gebruikelijk als een ‘carve-out’. Wat moet u daarover zoal weten?


NATUURRAMPEN - 17.11.2021

Overstroming: motorvoertuigen soms verzekerd en soms ook niet?

De overstromingsramp van juli 2021 toont nog maar eens aan hoe de natuur de goederen van mensen kan toetakelen: woningen die instorten, meubilair dat wegdrijft, auto’s die meegesleurd worden door de stroming... Doorgaans zijn die auto’s alleen nog goed voor de schroothoop en dus waardeloos. De vraag rijst dan of de eigenaar van het voertuig op een vergoeding kan rekenen.

SUCCESSIEPLANNING - 17.11.2021

Een maatschap als controleholding: wat zijn de aandachtspunten?

De maatschap is een uitstekend middel om eigendom en zeggenschap van elkaar te scheiden. Een maatschap laat u toe om op een gecontroleerde wijze vermogen over te dragen. Wanneer u ervoor kiest uw aandelen van een of meerdere familiale vennootschappen in een maatschap onder te brengen, moet u toch waakzaam blijven voor enkele aandachtspunten. Welke invloed kan de maatschap hebben op de plicht voor bepaalde vennootschapsvormen om minstens twee vennoten te hebben? En wat met de fiscale transparantie op het vlak van de gunstregeling in de schenk- en erfbelasting?

AANSPRAKELIJKHEID - 17.11.2021

Professionele vs. gespecialiseerde verkoper: wanneer vermoeden kennis verborgen gebrek

Is uw onderneming professioneel en/of gespecialiseerd verkoper? Die kwalificatie heeft onder meer haar belang naar aansprakelijkheid toe. Kunt u als verkoper uw aansprakelijkheid uitsluiten of beperken? Kan dat ook voor verborgen gebreken? En is een professionele verkoper steeds een gespecialiseerde verkoper? Wat zei het Hof van Cassatie onlangs daarover?

AANSPRAKELIJKHEID - 17.11.2021

Kan de tegenpartij u aansprakelijk stellen wanneer u de onderhandelingen stopzet?

Kunt u onderhandelingen met een potentiële klant of leverancier altijd zomaar zonder meer stopzetten en beslissen om uiteindelijk toch niet met die partij in zee te gaan? Moet u een reden opgeven, wanneer u beslist om de onderhandelingen af te breken? Kunt u dan aansprakelijk gesteld worden voor de schade die de tegenpartij door uw beslissing lijdt? Hoe hoog kan de schadevergoeding dan oplopen? Welke voorzorgen kunt u tijdens de onderhandelingen zoal nemen, om te vermijden dat u achteraf met een schadeclaim geconfronteerd wordt?

BELASTINGEN - AANGIFTE - 16.11.2021

Als eenmanszaak: meerwaarden gespreid laten belasten?

U kunt de ‘winst’ of zgn. meerwaarde die u behaalt op de verkoop van een investering, bv. gebouw, auto, ... ‘gespreid’ laten belasten. Is dat zo interessant als het lijkt of doet u dat toch beter niet wanneer u een eenmanszaak heeft?

BELEGGEN - VARIA - 16.11.2021

Effecten ‘verhuizen’ of beter verkopen als u van bank wisselt?

Wanneer u van bank verandert, wilt u natuurlijk ook uw effecten zoals aandelen, trackers, fondsen, obligaties, ... meenemen. Maar hoe doet u dat? Wat doet u het best en wat zijn de fiscale consequenties?

VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 16.11.2021

En plots komt een overnamebod…

Nadat u een stuk van de aandelen van uw familiebedrijf geschonken heeft in blote eigendom aan de kinderen, krijgt u een goed overnamebod. Kunt u dan alsnog verkopen? Wat zijn de juridische spelregels en hoe vermijdt u problemen?

BELASTINGEN - MEERWAARDEN - 16.11.2021

Gespreide belaste meerwaarde 2019 vóór 2022 herbeleggen!

Heeft uw vennootschap in 2019 een investering verkocht waarvan ze de winst gespreid wil belasten, dan doet ze daar door de daling van de tarieven vennootschapsbelasting extra voordeel mee! Tenzij u niet tijdig herbelegt. Hoe zit dat?

BELEGGEN - TAK 26 - 16.11.2021

Een Tak 26 voor uw vennootschap?


BELASTINGEN - AUTOKOSTEN - 16.11.2021

Taxikosten aftrekbaar volgens de CO2 -uitstoot?


BTW - ONROEREND GOED - 16.11.2021

6% btw-attest niet langer nodig


ONROEREND GOED - AAN- EN VERKOOP - 16.11.2021

Meerwaarde niet belastbaar, want niet uw eigendom?

Een verzekeringsmakelaar verkoopt een verzekeringsportefeuille die hij samen met zijn echtgenote gekocht heeft en volledig afgeschreven heeft. De fiscus belast de volledige winst op de verkoop bij de man, maar krijgt ongelijk van de rechter. Waarom en wat kunt u daarvan onthouden?

AFTREKBARE KOSTEN - 16.11.2021

Fiscaal gezonde voeding voor uw werknemer(s)

U wilt aan uw personeel een kortingkaart geven waarmee zij korting ontvangen bij de aankoop van gezonde producten. Hoe voordelig is dat voor uw werknemer(s) en voor u als werkgever? Wat zijn de voorwaarden?

ONROEREND GOED - AFTREKBARE KOSTEN - 16.11.2021

Welke kosten voor buitenlandse onroerende inkomsten?

De fiscus heeft ongelijk gekregen van het Hof van Cassatie over de manier waarop de kosten van buitenlandse onroerende inkomsten berekend worden. Hoe zit dat en welke gevolgen heeft die rechtspraak voor u?

FISCALE STIMULI - LAADPALEN - 16.11.2021

Belastingvoordeel voor investering in laadpalen!

In het kader van de ‘vergroening’ van het wagenpark komt er een fiscale stimulans voor wie in laadpalen investeert tussen 01.09.2021 en 31.08.2024. Voor eenmanszaken en vennootschappen gaat het om een verhoogde kostenaftrek, voor particulieren gaat het om een belastingvermindering. Wat moet u hierover weten?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 16.11.2021

Moet u als werkgever wakker liggen van de loonnorm 2021-2022?

Omdat de sociale partners geen interprofessioneel akkoord (IPA) bereikt hebben voor het vaststellen van de loonnorm voor 2021 en 2022, heeft de regering de loonnorm voor de komende twee jaar vastgelegd op 0,4% in een koninklijk besluit. Welke vergoedingen zijn uitgesloten van de loonnorm? Wat indien u een coronapremie toekent? En wat zijn de gevolgen indien u als werkgever ‘boven’ die loonnorm gaat?

SLECHTE BETALERS - 16.11.2021

Uw debiteur heeft zich onvermogend gemaakt?

Het bedrijf heeft een aanzienlijke vordering op een klant of een andere debiteur. Omdat de schuldenaar de bui al voelde hangen, schonk hij een deel van zijn vermogen weg of verkocht hij zijn onroerende bezittingen. Kunt u die transacties nog in vraag stellen? Kunt u diegenen die hem daarbij hielpen ook aansprakelijk stellen? Is het een piste een strafklacht neer te leggen? Welke mogelijkheden heeft u als uw debiteur een vennootschap is? En wat kunt u doen als uw debiteur weigert om een vordering die hij zelf op iemand heeft te innen?

ACTUALITEIT - PERSONEEL - 16.11.2021

Het mobiliteitsbudget 2.0 krijgt een nieuwe kans

Het mobiliteitsbudget kende tot nu toe weinig succes. Een nieuw wetsontwerp werkt een aantal obstakels weg. Welke aanpassingen mag u verwachten? En ziet het ernaar uit dat u uw huidige plan moet updaten?

RECHT - 16.11.2021

Een e-mail als bewijs?

Volstaat een bestelling via e-mail als bewijs als er later een discussie over de bestelling ontstaat? Gelden er andere regels naargelang de klant een andere onderneming is dan wel een consument? Moet u reageren op e-mails van klanten waar u het niet mee eens bent? Waarom zorgt u maar beter voor een bewijs van verzending als u zelf een e-mail verstuurt? Kan een aangetekende e-mail ook een alternatief vormen voor een aangetekende brief?

VENNOOTSCHAP - 16.11.2021

Afspraken tussen aandeelhouders: wanneer in de statuten en wanneer beter in een aandeelhoudersovereenkomst?

We vermeldden het al eerder, sinds mei 2019 staan de statuten van een nieuw opgerichte BV, CV of NV volledig online. Voor ‘oudere’ vennootschappen is dat pas vanaf er een statutenwijziging plaatsvindt, of uiterlijk tegen 01.01.2024. Welke afspraken nemen de aandeelhouders het best op in de statuten en voor welke geven ze beter de voorkeur aan een aandeelhoudersovereenkomst? Welke overwegingen spelen daarbij naast de mate van confidentialiteit nog een rol?

PERSONEEL - LOONKOSTEN - 16.11.2021

Wie krijgt een ‘decemberafrekening’?

Voor collega’s die in de loop van 2021 minder uren werken dan voordien, moet er in december een berekening van het vakantiegeld gebeuren. Hoe zit dat precies?

LOON - INDEXATIES - 16.11.2021

Loonsverhoging toekennen inclusief de volgende indexatie

U hoorde wellicht ook dat door de stijgende energieprijzen de lonen in de komende maanden mogelijk fors zullen stijgen door de automatische indexatie. Als u nu een opslag geeft aan een werknemer, moet u die dan ook nog de eerstvolgende indexering toekennen of is die ‘inbegrepen’ in de opslag?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 16.11.2021

Telewerkvergoeding voor dure energie?

Stel, u wilt omwille van de hogere energieprijzen tijdelijk een extra onkostenvergoeding toekennen aan uw werknemer die telewerkt. U wilt bv. in november en december € 20 extra per maand geven. Kan dat?

LOON - ALTERNATIEF BELONEN - 16.11.2021

Is het een goed idee om een coronapremie toe te kennen?

In het sectorakkoord van paritair comité 200 is zoals ook in veel andere sectoren een lagere coronapremie voorzien dan wettelijk mogelijk is. Kunt u dan toch beslissen om meer toe te kennen en waarom zou u dat wel of niet doen?

OUDERSCHAPSVERLOF - 16.11.2021

Twee weken ouderschapsverlof tijdens de kerstvakantie?

Stel, uw werknemer vraagt twee weken ouderschapsverlof aan tijdens de kerstvakantie. Kan dat? Heeft hij daar dan recht op of kunt u dat ook weigeren of hem vragen om dat ouderschapsverlof op een ander moment op te nemen?

AANSPRAKELIJKHEID - WERKGEVER - 16.11.2021

De auto van uw werknemer beschadigd op uw parking…

Uw werknemer parkeert zijn auto op de parking van het bedrijf. Kan hij u aansprakelijk stellen als de wagen beschadigd raakt doordat iemand ertegen rijdt of als er sprake is van vandalisme?

AANWERVEN - ARBEIDSOVEREENKOMST - 16.11.2021

Van een arbeider een bediende maken: een goed idee?

Als blijk van waardering staat het mooi om aan een arbeider met een lange staat van dienst het bediendestatuut toe te kennen. Een werkgever had een van zijn arbeiders op deze manier beloond. Als hij dezelfde werknemer nadien zijn ontslag geeft, gaat het echter mis...

ONTSLAG - DRINGENDE REDEN - 16.11.2021

Hoe de feiten omschrijven van de dringende reden?

Als u een werknemer ontslaat om een dringende reden, moet u – zoals u weet – binnen de drie werkdagen na het ontslag de redenen daarvoor nauwkeurig meedelen. Betekent dat ook dat u moet aangeven op welke datum die feiten gebeurden? Wat zei het Hof van Cassatie hier onlangs over?

BEDRIJFSWAGEN - CO2-TAKS - 16.11.2021

CO2 -bijdrage firmawagen: coëfficiënten 2022


JAARLIJKSE VAKANTIE - VAKANTIEDAGEN - 16.11.2021

Tijdelijke werkloosheid en vakantie in 2022


LASTIGE KLANTEN - UITVOERING WERKEN - 16.11.2021

Als de bouwheer niet wil wachten, wat dan?

Hoewel het te koud is of de werf onvoldoende ‘droog’ is, wil de bouwheer dat u de werken toch al uitvoert. Kunt u dan weigeren om op diens vraag in te gaan? Wat riskeert u als u op zijn verzoek ingaat?

SLECHTE BETALERS - AFBETALINGSPLAN - 16.11.2021

Uw klant meer tijd geven om te betalen?

Een bouwheer die met u een contract heeft laat u weten dat hij financieel ‘moeilijk zit’. Hij vraagt u om een langere betalingstermijn of zelfs een afbetalingsplan met hem overeen te komen. Hoe kunt u dan reageren?

OFFERTES EN CONTRACTEN - MIN- EN MEERWERKEN - 16.11.2021

Verder werken waar uw collega stopte?

Een klant vraagt u om het werk van een andere aannemer verder te zetten. Wat riskeert u in dat geval als er later een probleem van garantie rijst met de werken? Hoe kunt u zich daar het best voor indekken?

RELATIEGESCHENKEN - 15.11.2021

Een loterij of wedstrijd voor uw klanten?

De kosten van een ‘toegelaten loterij of wedstrijd’ zijn volledig aftrekbaar. Organiseert u dan voor de eindejaarsperiode niet beter een tombola of quiz voor uw klanten in plaats van ze een relatiegeschenk te geven dat maar voor 50% aftrekbaar is?

TACTIEK & STRATEGIE - GRATIS NUTSVOORZIENINGEN - 15.11.2021

Uw energiefactuur laten betalen door uw vennootschap?

Wellicht is ook uw factuur voor uw privé-energieverbruik dit jaar sterk gestegen. U kunt dat ‘oplossen’ door een extra loon of een dividend op te nemen uit uw vennootschap. Het kan echter ook interessant zijn om uw privé-energiekosten op uw vennootschap te laten facturen. Wat is voor u de meest voordelige optie?

GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - DIVIDEND - 15.11.2021

Lenen om een dividend uit te keren, wat met de interest?

U wilt een dividend opnemen uit uw vennootschap, maar die heeft nu het geld niet om dat te betalen. Stel dan dat uw vennootschap daarvoor gaat lenen, zijn de interesten op die lening dan aftrekbaar? De fiscus vindt meestal van niet, maar is recente rechtspraak het daarmee eens?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 15.11.2021

Tarief fiscaal te betalen interesten in 2022?


BTW - AUTOKOSTEN - 15.11.2021

Wordt de btw-aftrek ook ‘vergroend’?


AFTREKBARE KOSTEN & AFSCHRIJVINGEN - INVESTERINGEN - 15.11.2021

Beter investeren in december 2021 dan in januari 2022?

Uw BV plant om binnenkort een grote investering te doen. Vroeger was het fiscaal gezien dan interessanter om die investering nog voor het einde van het boekjaar te doen in plaats van aan het begin van het volgende. Is dat nu nog altijd zo?

FISCALE ADMINISTRATIE - E-BOX - 15.11.2021

Moet u uw e-Box Enterprise nog activeren?

Vanaf januari 2022 zal de Nationale Bank van België (NBB) de mededeling van neerlegging van de jaarrekening enkel nog naar de e-Box Enterprise van uw vennootschap verzenden. Maar is die e-Box wel al geactiveerd, en wat als dat niet het geval is?

AUTO VIA VENNOOTSCHAP - 15.11.2021

Privéongeval met auto, kosten aftrekbaar?


GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 15.11.2021

Nog extra loon voor verlaagd tarief in 2021 of beter niet?

Tot nog toe heeft u in 2021 maar een beperkt maandloon opgenomen. Nu, aan het einde van het jaar, lijkt het erop dat dit loon niet genoeg zal zijn om te voldoen aan de zgn. minimumloonvoorwaarde. Neemt u dan nu nog het best extra loon op zodat uw BV niet uitgesloten is van het verlaagd tarief of niet?

RECHT - OFFERTES EN CONTRACTEN - 15.11.2021

Verkoop met verlies: what’s in a name

Een van uw concurrenten doet een actie waarvan u afvraagt of dat geen verkoop met verlies is. Wanneer is daarvan sprake? Hoe gaat u daar het best mee om?

RECHT - LEVERING - 15.11.2021

Een tegoedbon geven bij een garantiegeval?

Een klant brengt een product terug dat tijdens de garantietermijn stukging. Kunt u het product dan terugnemen en de klant een tegoedbon geven? Kunt u andere afspraken met de klant maken?

AFTREKBAARHEID - ELEKTRISCHE WAGENS - 15.11.2021

Elektrische wagens: beperking aftrek vanaf aj. 2028!

In het kader van de hervorming van de autofiscaliteit in de personenbelasting en de vennootschapsbelasting, wordt er ook ingegrepen in de aftrekbaarheid van de kosten van zgn. CO2 -vrije wagens (bv. 100% elektrisch of op waterstof). Voor dergelijke wagens die vanaf 01.01.2027 aangekocht worden zullen de kosten niet langer 100% aftrekbaar zijn.

inkomstenbelaStingen - autokosten - 15.11.2021

Minder aftrek voor auto’s op benzine en diesel vanaf aj. 2026!

De langverwachte hervorming van de autofiscaliteit in de personenbelasting en vennootschapsbelasting werd op 10.11.2021 goedgekeurd door het parlement. Een van de pijlers van deze hervorming is een daling van de aftrekbaarheid van de kosten van auto’s op benzine of diesel, die worden aangeschaft vanaf 01.07.2023. Wat moet u hierover weten?

BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 12.11.2021

De hobbykok en zijn facturatie: wat is er van belang?

Tijdens de coronacrisis zijn velen aan het koken geslagen en velen willen dat nu ook verderzetten als hobbykok in bijberoep. Hoe moet er dan precies gefactureerd worden in de diverse situaties en wat is er ter zake nog van belang?

ONROEREND GOED - BTW VERLEGD - 12.11.2021

Plaatsing speel- of sporttoestellen: is dat onroerend?

Sinds corona worden er veel meer speel- of sporttoestellen geplaatst in tuinen en parken. Hoe moet dat in het voorkomende geval gefactureerd worden? Even kijken wat er ter zake van belang is...

BTW-CONTROLE - BEWIJSMIDDELEN - 12.11.2021

Witte kassa én dagontvangstenboek?

Een horeca-uitbater met een witte kassa moet geen dagontvangstenboek bijhouden. Geldt dat ook voor een slager, bakker, ... Wat is er hierover beslist?

ONROEREND GOED - VARIA - 12.11.2021

B&B’s binnenkort onderworpen aan btw?

In het recente begrotingsakkoord is er sprake van om een beperkte omzet uit gemeubelde logies niet langer vrij te stellen van btw. Wat is de impact daarvan?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.11.2021

Praktische vraagjes na de eerste opleveringen tegen 6%...

Sinds 1 januari van dit jaar is het verlaagde btw-tarief van 6% inzake afbraak en wederopbouw mogelijk in het hele land. De eerste opleveringen daarvan zijn inmiddels een feit en meteen komen de echt praktische vraagjes. Even kijken...

ONROEREND GOED - WERKEN IN ONROERENDE STAAT - 12.11.2021

Is een keuring ook een werk in onroerende staat?

Kunnen keuringskosten in bepaalde gevallen ook beschouwd worden als werk in onroerende staat of kan dat sowieso niet? Wat heeft de minister hier recentelijk over gezegd als antwoord op een parlementaire vraag?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.11.2021

Dampkap is steeds tegen 6% btw: ook de nieuwste?

De levering en plaatsing van keukentoestellen valt in principe steeds buiten de toepassing van het verlaagde btw-tarief van 6%. Alleen voor dampkappen geldt er een uitzondering, maar geldt dat ook voor de allernieuwste modellen?

BTW-TARIEF - 6% BTW - 12.11.2021

Wijzigingen op komst voor 6%-tarief woningen?

Werken in onroerende staat verricht door een aannemer aan een woning, genieten onder bepaalde voorwaarden het verlaagde btw-tarief van 6%. Klopt het dat er wat dat betreft iets staat te wijzigen?

BTW-PLICHT - AANSPRAKELIJKE VERTEGENWOORDIGER - 12.11.2021

OSS-aangifte: wat is er vereenvoudigd sinds 1 juli 2021?

Voor goederenleveringen en diensten aan particuliere klanten die gelokaliseerd zijn in een andere EU-lidstaat zijn de btw-regels met ingang van 1 juli 2021 significant vereenvoudigd. Wat moet u hierover weten?

VZW - BESTUUR - 10.11.2021

Uw VZW correct vertegenwoordigen, hoe doet u dat?

Een VZW is geen fysiek persoon. Toch neemt ze deel aan het maatschappelijk leven. Ze sluit contracten, neemt vrijwilligers aan en organiseert activiteiten. U stelt zich echter de vraag of u uw VZW correct vertegenwoordigt.

WERKING - 10.11.2021

De volledige statuten van uw VZW binnenkort online?

Zoals u wel weet, kunt u via de Kruispuntbank van Ondernemingen een beknopt overzicht terugvinden van uw statuten. U kunt die ook terugvinden van andere VZW’s en de meeste andere rechtspersonen. Wat als u echter van uzelf of van iemand anders de volledige statuten wilt zien?

VZW - WERKING - 10.11.2021

eID uitlezen van een VZW-lid, handig?

Als u een nieuw lid wilt inschrijven, kan het handig zijn om de eID uit te lezen. Dat bespaart u tijd en moeite. Toch is het opletten geblazen met de privacy!

VZW - BESTUUR - 10.11.2021

Zomaar stoppen als bestuurder bij een VZW?

Een mede-bestuurder van uw VZW wil stoppen met zijn mandaat. Spijtig natuurlijk, maar u zit met enkele vragen en vooral met de gedachte: wie gaat nu zijn taak overnemen? Geen zorgen, ook al stopt hij per direct, hij moet zijn mandaat nog in principe uitoefenen tot er vervanging is.

BREXIT - VLAAMSE SUBSIDIE - 10.11.2021

Aanvraag Vlaamse ‘Brexit veerkrachtsubsidie’: deadline 31.12.2021!

Tot 31.12.2021 kunnen Vlaamse kmo’s (eenmanszaken en vennootschappen) die getroffen worden door de gevolgen van de Brexit een zgn. ‘Brexit-veerkrachtsubsidie’ tot € 50.000 aanvragen. Waarover gaat het precies en wie komt hiervoor in aanmerking?

FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 09.11.2021

Wat u moet weten als de fiscus u interesten moet betalen?

Naar jaarlijkse gewoonte heeft de fiscus de fiscale interestpercentages voor het volgende kalenderjaar in het Belgisch Staatsblad gepubliceerd. Waarover gaat dat precies, welke percentages gelden er dan voor 2022 en vooral hoe haalt u het onderste uit de kan als u recht heeft op dergelijke interesten?

FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 09.11.2021

Nu nog investeren om resultaat te drukken?


FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 09.11.2021

Wat nu doen voor openstaande facturen?

Bij de afsluiting van de cijfers over 2021 in het voorjaar van 2022, kan uw boekhouder de onbetaalde klantenvorderingen afboeken. Om dat fiscaal te verantwoorden, onderneemt u nu al het best het een en ander...

SOCIAAL STATUUT ZELFSTANDIGE - PENSIOEN - 09.11.2021

Hulp van uw gepensioneerde vader: enkele aandachtspunten

Dat uw gepensioneerde vader u in uw zaak of vennootschap nog kan helpen tegen een vergoeding, dat weet u. Maar moet hij dat ergens voorafgaand melden? Betaalt hij dan ook nog sociale bijdragen en kan hij ook nog voordelen alle aard krijgen als u via vennootschap werkt?

FISCAAL - VERKOPEN - 09.11.2021

Iets tweedehands verkopen via internet: fiscaal (niet) oké?

Via een tweedehandsveilingwebsite verkopen uw kinderen af en toe wat kleren die ze niet meer dragen. Kunt u dat eigenlijk ook niet doen met oude voorraad of investeringen die u niet meer voor uw beroepsactiviteit gebruikt? Hoe zit dat dan fiscaal gezien?

VERZEKERINGEN - AUTO - 09.11.2021

Brief van het Belgisch Gemeenschappelijk Waarborgfonds?

Een abonnee ontving een brief van een dienst ‘BGWF’. Zijn auto zou niet verzekerd zijn en dus moet hij allerlei info doorsturen. Hij vraagt zich echter af of die instantie niet fake is, want hij heeft daar nog nooit van gehoord. Hoe zit dat en wat moet hij met die brief doen?

VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 08.11.2021

Planschadevergoeding voor woning die zonevreemd wordt?

Stel, u bezit een woning in het Vlaams gewest. Op een dag besluit de gemeente om de woonzone om te vormen, waardoor de woning in feite zonevreemd wordt. De woning mag er blijven staan, maar uw verbouwmogelijkheden worden beperkt. Kunt u dan een planschadevergoeding bekomen? Wat zei de rechter onlangs?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 08.11.2021

Installatie van laadpaal en brandverzekeraar


FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 08.11.2021

Vennootschap koopt samen met kinderen van bedrijfsleider?

Een klant wil een bedrijfspand kopen met zijn vennootschap. In sommige gevallen kan het interessant zijn om ook zijn kinderen bij die aankoop te betrekken. Hoe zit dat juist en welke mogelijkheden zijn er?

FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 08.11.2021

Aankoop beroepspand nog dit jaar afronden a.u.b.!

Uw klant heeft een pand op het oog voor zijn zaak en vraagt u om de aankoop nog dit jaar af te ronden. Hij heeft daar immers zo zijn ‘fiscale’ redenen voor. Waarom is dat voor uw klant zo belangrijk, en volstaat het dan om dit jaar het compromis te ondertekenen, of is het de datum van de notariële akte die telt?

VLAAMS GEWEST - VARIA - 08.11.2021

Verbod op stookolieketels in Vlaanderen vanaf 2022?

Vanaf 1 januari 2022 zal het dikwijls niet meer mogelijk zijn om stookolieketels te plaatsen in Vlaanderen, zo kwam in de media. Hoe zit dat juist en bestaan er daarover ook regels in Brussel en Wallonië?

VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 08.11.2021

Vruchtgebruik, het nieuwe BW en de brandverzekering

Het nieuwe goederenrecht dat op 01.09.2021 van kracht geworden is, heeft een aantal regels gemoderniseerd voor vruchtgebruiken die na die datum ontstaan. Zo is er voortaan een verzekeringsplicht voorzien. Hoe zit dat juist?

MEDE-EIGENDOM - ALGEMENE VERGADERING - 08.11.2021

Covid Safe Ticket op algemene vergadering?


GEMEEN HUURRECHT - KOSTEN - 08.11.2021

Betaalt huurder dure energierekening?

De energieprijzen swingen de laatste tijd de pan uit. Wat als die facturen bij u als verhuurder toekomen? Mag u die extra kost dan doorschuiven naar uw huurder?

GEMEEN HUURRECHT - KOSTEN - 08.11.2021

Wie moet de laadpalen betalen: huurder of verhuurder?

Vanaf 2025 geldt er een wettelijke verplichting in Vlaanderen – en misschien komt die er ook in Wallonië – om bij niet-residentiële gebouwen met een parking laadpalen te voorzien. Heeft dat gevolgen voor wie de kostprijs moet dragen: huurder of verhuurder? Hoe zit dat bij handels- en gemene huur?

SOFTWARE - APPS - 05.11.2021

Wat kan de businessversie van WhatsApp?

Omdat veel mensen liever chatten dan e-mailen, biedt WhatsApp ook een aparte businessversie aan. Hoe kunt u deze gebruiken om uw klanten beter te bedienen?

SOFTWARE - BROWSER - 05.11.2021

Tabbladen van uw browser doorzoeken

Soms heeft u zo veel tabbladen geactiveerd in uw browser, dat u niet meer goed ziet wat u allemaal heeft openstaan. Zou het niet handig zijn als u deze tabbladen even op trefwoord kon doorzoeken?

SOFTWARE - VIDEOCONFERENCING - 05.11.2021

Handige functies in Microsoft Teams

Videovergaderen blijft tot nader order een belangrijk wapen in de strijd tegen het coronavirus. Met enkele handige functies breidt u de mogelijkheden van Microsoft Teams nog verder uit.

CONSUMENT - FINANCIEEL - 05.11.2021

Apps voor een beter budgetbeheer

Via uw vertrouwde mobiel bankieren-app kunt u makkelijk uw rekeningen checken en betalingen uitvoeren. Er bestaan echter specifieke applicaties voor het ruimere beheer van uw persoonlijke financiën.

VARIA - VASTGOED - 05.11.2021

Duurzaamheidstools voor uw vastgoed

U wilt uw perceel of pand voor privé- of zakelijk gebruik duurzamer maken? Deze online tools helpen u.

E-MAIL - BEVEILIGING - 05.11.2021

DuckDuckGo waakt over uw e-mails

DuckDuckGo staat al sinds 2008 bekend als de zoekmachine die uw privacy respecteert. Nieuw is een dienst die u bijkomende e-mailbescherming biedt.

BTW - BTW AANREKENEN - 05.11.2021

Moet een huurder btw rekenen op verbouwingswerken?

Een vennootschap huurt een gebouw. Ze verbindt zich ertoe om verbouwingen uit te voeren en moet in ruil daarvoor geen huur betalen. Volgens de fiscus moet ze de werken factureren aan de verhuurder, met btw. Wat vond de rechter daarvan?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 05.11.2021

Hoeveel CO2 -taks op bedrijfswagens in 2022?

De formules voor de berekening van de CO2 -taks op bedrijfswagens van werknemers worden jaarlijks geïndexeerd. Hoeveel zal deze taks bedragen vanaf 2022 en wanneer is de CO2 -taks eigenlijk van toepassing?

BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 05.11.2021

Zijn kosten van uw eenmanszaak na stopzetting aftrekbaar?

Een echtpaar zet een winkel stop en in hun belastingaangifte brengen ze kosten in die ze betaald hebben na de stopzetting. De fiscus weigert de aftrek van de kosten omdat die niet gemaakt zouden zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden, maar krijgt ongelijk van de rechter. Waarom?

ACTUALITEIT - BEDRIJFSWAGEN - 05.11.2021

Niet-aftrekbare autokosten verminderen met deel privé?

Wanneer u of uw werknemers privé rijden met een auto van uw vennootschap, mag u daarmee rekening houden om het bedrag van de niet-aftrekbare autokosten van uw vennootschap te bepalen. Hoe zit dat precies en wat verandert de komende Wet tot ‘vergroening van de mobiliteit’ hieraan?

CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 05.11.2021

Kunt u of kan uw boekhouder het fiscaal controleverslag inkijken?

Krijgt u een belastingcontrole, dan zal uw controleur na afloop daarvan een verslag opmaken. Wat staat daar allemaal in? Kunt u dat controleverslag online raadplegen of moet u zich naar het kantoor van de controleur verplaatsen om het daar in te kijken? En kan uw boekhouder dat verslag (ook) raadplegen?

PRAKTIJKRUIMTE - ORDE - 04.11.2021

Percentage van erelonen ≠ dichotomie

Stel, u verhuurt een ingerichte praktijkruimte aan een andere zorgverlener. Kan diens vergoeding dan een percentage van de verdiende erelonen zijn? Volgens een recent Cassatie-arrest wél. Wat is het gevolg?

GRONDIG ONDERZOCHT - AANSPRAKELIJKHEID - 04.11.2021

Een diagnose missen is niet per se ook een fout!

Een gynaecoloog moest een zwangerschap opvolgen en na de geboorte werd toch een ernstige afwijking bij het kind vastgesteld die hij niet gezien had (een open rug). Volgens een recent arrest vormde dat evenwel geen fout die de zgn. normaal zorgvuldig handelende arts niet zou mogen maken. Hoe kwam dat?

PATIËNTENWENKEN - CONTROLEARTS - 04.11.2021

Wanneer arbiter van de Ordelijst en wanneer niet?

Sinds 1 augustus 2021 is het de Orde der artsen die de lijst van de arts-scheidsrechters in de controlegeneeskunde bijhoudt. Aan zo’n ‘arbiter’ kan gevraagd worden een betwisting tussen de controlearts/werkgever en de behandelende arts/werknemer te beslechten. Wanneer komt dat voor en hoe werkt dat?

PERSONEEL - ONTSLAG - 04.11.2021

Oppassen als een bediende zelf vraagt om te ontslaan!

Stel, uw bediende wil (een tijdje) stoppen met werken, maar ze vraagt dat ú haar zou ontslaan i.p.v. dat ze zelf haar ontslag moet geven. Anders heeft ze geen recht op werkloosheidsuitkeringen en zit ze zonder inkomen, zo zegt ze. Klopt die bewering en mag u überhaupt wel ingaan op zo’n verzoek?

GOED OM TE WETEN - FISCAAL - 04.11.2021

Binnenlands dagforfait (seminaries) verhoogd


GOED OM TE WETEN - TANDARTSEN - 04.11.2021

Accreditering tandartsen 2021 en webinars


PERSONEEL - CO-TAKS BEDRIJFSWAGEN - 03.11.2021

Iets meer CO2 -taks op bedrijfswagens in 2022!

Als u aan een werknemer een bedrijfswagen ter beschikking stelt die hij privé mag gebruiken, dan bent u daarop een maandelijkse CO2 -taks (de zgn. solidariteitsbijdrage) aan de RSZ verschuldigd. De berekening voor 2022 is intussen gekend.

BTW - HERZIENING - 02.11.2021

Btw op verbouwingswerken herzien op 5 of 15 jaar?

Wanneer u een pand dat u voor uw zaak gebruikt verbouwt, kunt u de btw op de verbouwingen recupereren. Wijzigt echter later het gebruik van het pand, dan kan de gerecupereerde btw herzien worden. Duurt die herzieningstermijn 5 of 15 jaar, en wat is voor u eigenlijk het meest interessant?

BELASTBARE INKOMSTEN - MEERWAARDEN - 02.11.2021

Nog kosten na stopzetting eenmanszaak?

Na de stopzetting van uw eenmanszaak betaalt u nog enkele rekeningen die daarmee verband houden. Kunt u die kosten dan nog aftrekken in uw privé-aangifte? Wat met uw investeringen die nog niet volledig afgeschreven waren?

CONTROLE EN BETWISTINGEN - 02.11.2021

Tarief fiscale interesten 2022 gepubliceerd


FISCALE CONTROLE - 02.11.2021

Belastingcontrole onder kerstboom?

U ontvangt nu, in november of december 2021, een vraag van de Belastingen of de aankondiging van een controle ter plaatse voor uw inkomsten van 2018. Hoe gaat u daarmee om?