FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 17.11.2021

Tweede verblijf in BV(BA): ja hoor!

Eind oktober 2021 haalden de media een nagelnieuw arrest aan waaruit zou blijken dat het geen probleem hoeft te zijn voor een eenpersoons-BV(BA) om de kosten van een tweede verblijf af te trekken. Hoezo?

Fiscus verwerpt de aftrek vaak. De afgelopen jaren kwam de aftrek van een (tweede) verblijf in een BV(BA) steeds meer onder vuur te liggen. Het argument dat de kosten een vergoeding zouden vormen voor geleverde prestaties werd vaak niet aanvaard door de fiscus (en in zijn kielzog... de rechters), wanneer dat argument onvoldoende aangetoond wordt.

‘Verfrissend’ arrest verlicht de bewijslast... In een recente zaak was een managementvennootschap eigenaar van een woning die voor 80% privé gebruikt werd. De fiscus verwierp de aftrek van het privédeel van de kosten, omdat ze geen inkomsten genereerden en er ook niet aangetoond zou zijn dat ze een vergoeding vormden voor geleverde prestaties. Net als in eerste aanleg (rb. Gent, 28.04.2020) wordt dat standpunt nu ook in beroep verworpen (Gent, 26.10.2021) . Het feit dat de omzet volledig door de prestaties van de enige zaakvoerder (zonder personeel) gerealiseerd wordt én het feit dat het verslag van de AV van de BV(BA) uitdrukkelijk vermeldt dat de prestaties deels vergoed worden door een ‘loon in natura’, volstaan voor het hof als bewijs.

... en is streng voor de fiscus. Dat er in casu geen extra prestaties aangetoond zijn boven op het ‘gewone’ loon, is voor het Gents hof ook geen probleem. De omvang van de bezoldiging is nl. een vrije keuze van de belastingplichtige. Ook het feit dat de kosten heel wat hoger zijn in vergelijking met het relatief beperkte VAA is geen reden om de aftrek te verwerpen, vermits het bedrag van het VAA wettelijk vastgelegd is.

Wat onthoudt u van dit arrest? In het vervullen van de bewijslast dat er een tegenprestatie moet zijn voor de aftrek van privékosten zou het zeker een opsteker zijn als alle rechters voortaan zo veel belang zouden hechten aan het feit dat de zaakvoerder de enige is die de prestaties levert. Los daarvan blijft het belangrijk dat de aankoop van onroerend goed toegelaten is in de statuten van uw BV(BA), dat de toekenning van het ‘loon in natura’ uitdrukkelijk goedgekeurd wordt in de jaarlijkse AV én dat het VAA ook correct aangegeven wordt in de personenbelasting.

Het blijft nodig om tegenprestaties voor de aftrek aan te tonen, maar volgens het hof van beroep te Gent kan het feit dat de (enige) bedrijfsleider voor de (steeds toenemende) omzet van de BV(BA) zorgt, daar flink bij helpen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878