BTW-PLICHT - ECONOMISCHE ACTIVITEIT - 12.11.2021

De hobbykok en zijn facturatie: wat is er van belang?

Tijdens de coronacrisis zijn velen aan het koken geslagen en velen willen dat nu ook verderzetten als hobbykok in bijberoep. Hoe moet er dan precies gefactureerd worden in de diverse situaties en wat is er ter zake nog van belang?

Algemene btw-principes

Levering of dienst?

Belang van het onderscheid? Dat spreekt voor zich natuurlijk, dat is van belang voor het toe te passen btw-tarief. Gaat het bij een hobbykok om een loutere levering, dan geldt daarvoor het verlaagde btw-tarief van 6%, behalve dan voor bepaalde luxeproducten zoals kreeft, kaviaar, oesters, ... daarvoor geldt steeds 21% btw.

En als het een dienst is? Dan geldt het btw-tarief van 12% voor restaurant- en cateringdiensten (KB nr. 20, Bijlage, Tabel B, I) . Wordt de dienst niet gekwalificeerd als een cateringdienst, dan is het normale btw-tarief van 21% van toepassing. Het is dus samengevat best wel van belang om te weten wat de hobbykok precies doet...

Wanneer is er een dienst? Dat is kortweg het geval zodra er een tussenkomst is bij de klant ter plaatse. Dat zal onder meer het geval zijn als de gerechten bij de klant zelf bereid worden. Daarnaast is ook het louter opwarmen van de maaltijden, het opzetten en afruimen van de buffetten, het dekken van tafels, de bediening aan tafel, het aanbieden van gerechten in individuele porties aan de zelfbediening, de afwas ter plaatse bij de klant, ... voldoende om van een dienst te spreken.

Let op 1! EĂ©n menselijke tussenkomst bij de klant volstaat dus om de prestatie als een dienst te beschouwen. Het is niet vereist dat er een heel gamma aan diensten verricht wordt.

Let op 2! Het maakt hierbij niet uit of de kok zelf in contact komt met de klant en zijn gasten. Het bereiden van maaltijden ter plaatse bij de klant, zonder bediening, wordt dus ook beschouwd als een dienstprestatie.

Louter vervoer telt niet! Inderdaad, het louter vervoer van de maaltijden is onvoldoende om van een dienst te spreken. In dat geval gaat het dus om een levering van goederen (circulaire 2017/C/70, 06.11.2017, punt 2.5.2.2.) .

Witte kassa of geregistreerd kassasysteem (GKS)?

Alleen voor diensten! Ook daarvoor is het dus van belang om te weten of de hobbykok een dienst verricht of een loutere levering. Zo’n witte kassa is immers pas verplicht als de omzet uit restaurant- en cateringdiensten, met uitsluiting van de erbij horende dranken, meer bedraagt dan € 25.000, exclusief btw (KB nr. 1, art. 21bis, §1, lid 1) .

Alleen de 12% omzet telt! Om na te gaan of de drempel van € 25.000 al dan niet overschreden wordt, moet er alleen rekening gehouden worden met de maaltijden die ter plaatse verbruikt worden. Concreet is dat dus de horeca-omzet die onderworpen is aan het btw-tarief van 12%. Wordt de handeling van de hobbykok beschouwd als een loutere goederenlevering of verricht hij een dienstprestatie die onderworpen is aan het normale btw-tarief van 21%, dan telt dat dus niet mee voor de berekening van deze omzetdrempel.

Praktische toepassingen

Kok maakt het eten bij hem thuis klaar en bezorgt het aan zijn klant

Levering of dienst? Als die thuisbezorging het enige dienstenaspect is dat de hobbykok verricht, dan gaat het om een loutere goederenlevering. Daarvoor geldt dus het tarief van 6%, behalve dan voor de luxegoederen die onderworpen zijn aan 21% btw.

Tip. Deze omzet tegen 6% btw telt dus niet mee voor de berekening van de wittekassadrempel van € 25.000.

Controledocument uit te reiken? Heeft de kok de drempel van € 25.000 overschreden, omdat hij ook nog cateringdiensten verricht tegen 12% btw, dan moeten er ook wittekassatickets of zgn. GKS-tickets uitgereikt worden voor de loutere levering van maaltijden. Het gaat immers om prestaties binnen de voedingssfeer. Is de drempel van € 25.000 niet overschreden, dan moeten er ook geen btw-bonnetjes uitgereikt worden, want het gaat niet om een cateringdienst.

Let op! Eens de drempel van € 25.000 is overschreden en er dus met een witte kassa gewerkt moet worden, moet die witte kassa dus gebruikt worden voor alle prestaties binnen de voedingssfeer en dus niet uitsluitend voor de cateringdiensten.

Kok maakt het eten bij de klant thuis klaar met ingrediënten die hij zelf aanlevert

Levering of dienst? Hier gaat het ontegensprekelijk om een cateringdienst (art. 18, §1, lid 2, 11° W.Btw) , onderworpen aan het btw-tarief van 12%, tenminste voor wat betreft de maaltijden. Deze cateringdiensten tellen uiteraard ook mee om na te gaan of de € 25.000-drempel overschreden wordt of niet.

Controledocument vereist? Ja! Heeft de kok de drempel van € 25.000 overschreden, dan moeten er GKS-tickets uitgereikt worden. Heeft de kok die drempel van de witte kassa niet overschreden, dan moeten er btw-bonnetjes uitgereikt worden voor deze prestaties.

Let op! Het voorgaande is ook van toepassing als de kok de maaltijden bij hem thuis bereid zou hebben en een andere dienstprestatie bij de klant verricht zou hebben, zoals het dekken van de tafels, het opdienen, enz.

Kok maakt het eten bij de klant thuis klaar met ingrediënten die door de klant bezorgd worden

Welk type prestatie? Als de kok bij een klant thuis een maaltijd gaat bereiden met ingrediënten die door de klant bezorgd worden, dan verricht hij in feite geen cateringdienst, maar wel een materieel werk (art. 18, §1, lid 2, 1° W.Btw) .

Kan dat tegen 12%? Neen zeker niet, want het is geen cateringdienst. De dienst die bestaat uit het materieel werk is dan m.a.w. onderworpen aan 21% btw.

Tip. Deze diensten tellen dus ook niet mee voor de wittekassadrempel.

Let op! Wanneer de klant evenwel de ingrediënten eerst heeft aangekocht bij de kok aan huis, die nadien deze ingrediënten zal gebruiken voor het bereiden van de spijzen bij de klant thuis, is er in principe voor het geheel sprake van een cateringdienst (circulaire 2017/C/70, 06.11.2017, punt 2.5.2.5., B) .

Controledocument vereist? Heeft de kok de drempel van € 25.000 overschreden, omdat hij ook nog cateringdiensten verricht tegen 12% btw, dan moeten er ook GKS-tickets uitgereikt worden voor dergelijke prestaties. Het gaat immers om prestaties binnen de voedingssfeer.

Tip. Heeft de kok de drempel van € 25.000 niet overschreden, dan moeten er geen btw-bonnetjes uitgereikt worden, want het gaat niet om een cateringdienst.

Een hobbykok geeft kookworkshops

Welke prestatie is dit? Het geven van kookworkshops is duidelijk een dienst. Minstens even duidelijk is het natuurlijk dat dit niet gaat om een cateringdienst, maar wel om een intellectuele prestatie (art. 18, §1, lid 2, 1° W.Btw) .

Toepasselijk btw-tarief? Deze dienst is onderworpen aan het normale btw-tarief van 21%. Het is geen levering en ook geen cateringdienst, dus zijn de tarieven van 6% en 12% niet mogelijk.

Controledocument vereist? Heeft de kok de drempel van € 25.000 overschreden omdat hij ook nog cateringdiensten verricht tegen 12% btw, dan moeten er inderdaad ook GKS-tickets uitgereikt worden voor de kookworkshops. Het gaat immers om prestaties binnen de voedingssfeer. Heeft de kok die drempel niet overschreden, dan moeten er geen btw-bonnetjes uitgereikt worden, want het is geen cateringdienst. Er is geen verbruik ter plaatse.

Zodra een kok prestaties verricht bij de klant thuis, gaat het om een dienstverrichting, maar daarom nog niet noodzakelijk om een cateringdienst onderworpen aan 12% btw. Voor dat laatste is onder meer ook vereist dat de kok de ingrediënten zelf aanlevert. Als de klant de ingrediënten aanlevert, dan verricht de kok geen cateringdienst maar een materieel werk onderworpen aan 21% btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878