VLAAMS GEWEST - RUIMTELIJKE ORDENING - 08.11.2021

Planschadevergoeding voor woning die zonevreemd wordt?

Stel, u bezit een woning in het Vlaams gewest. Op een dag besluit de gemeente om de woonzone om te vormen, waardoor de woning in feite zonevreemd wordt. De woning mag er blijven staan, maar uw verbouwmogelijkheden worden beperkt. Kunt u dan een planschadevergoeding bekomen? Wat zei de rechter onlangs?

Wanneer planschadevergoeding?

Bouwgrond krijgt bouwverbod. Dat is de klassieke situatie. Stel, u heeft een bouwgrond, maar plots verliest die zijn statuut van bouwgrond, waardoor u er niet meer op mag bouwen. Daarvoor kunt u dan een vergoeding krijgen via de zgn. planschade. Die planschaderegeling is momenteel opgenomen in de VCRO.

Ook als ‘minder’ gebouwd kan worden. In principe komt een perceel echter reeds in aanmerking voor een planschadevergoeding zodra er minder gebouwd kan worden bij de wijziging van het ruimtelijk uitvoeringsplan. Om de planschadevergoeding te bepalen, moet vergeleken worden welke bouwmogelijkheden vóór en na de inwerkingtreding van een ruimtelijk uitvoeringsplan bestaan.

Wat zei de rechter onlangs?

Woning wél maar appartementen niet . Het hof van beroep te Antwerpen (arrest 26.10.2020) kende onlangs in zo’n geval een recht op planschadevergoeding toe aan de eigenaar. Hij zag immers zijn plannen om een bestaande vergunde woning met kantoren te verbouwen naar meerdere appartementen in rook opgaan. Een nieuw provinciaal RUP had het perceel immers van de zone van woongebied opgenomen in een zone voor specifiek regionaal bedrijventerrein voor kleinhandel, waardoor bestaande woningen niet meer verbouwd mochten worden tot appartementen.

Hoe gaat u daarmee om?

Vordering instellen. Wilt u als eigenaar zo’n vergoeding bekomen, dan moet u wel actie ondernemen en tijdig een planschadevordering instellen. De vordering tot het verkrijgen van een planschadevergoeding moet ingesteld worden binnen een termijn van één jaar na het startfeit (bv. de weigering van een vergunning). Het startfeit moet zich bovendien voordoen binnen een termijn van vijf jaar na de inwerkingtreding van het plan.

Tip.  Voeg daarbij dan de weigering van een stedenbouwkundige vergunning of de weigering van een attest met betrekking tot het bouwen (of verbouwen) van een constructie.

Download de informatie over de planschadevergoeding, bv. hoe het bedrag bepaald wordt, uit De grote vastgoedgids van https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 26, nr. 5.

Wijzigingen op komst?

Hogere vergoeding en eenvoudiger? Nieuwe voorstellen van de Vlaamse overheid willen de procedure tot het bekomen van een planschadevergoeding verder vereenvoudigen. De bedoeling zou zijn om een integrale planschadevergoeding aan de eigenaar toe te kennen zonder dat hij een lange gerechtelijke procedure moet doorlopen. De planschadevergoeding zou ook anders berekend worden. U zou dan recht krijgen op een hogere schadevergoeding dan nu het geval is.

Let op!  Daarop wachten is meestal geen optie gezien de strikte termijnen. De toekomst van een nieuwe planschaderegeling is bovendien nog heel onzeker. Misschien blijkt een verruiming van de planschadevergoeding budgettair niet haalbaar en komt het er nooit.

Ook als er niet echt een bouwverbod komt op een perceel, maar uw bouwmogelijkheden beperkt worden door een beslissing van de overheid, kunt u een vordering instellen om een planschadevergoeding te bekomen. U moet zo’n vordering tijdig instellen en staven met een weigering voor een vergunning of voor een attest.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878