FISCAAL - VENNOOTSCHAP - 08.11.2021

Vennootschap koopt samen met kinderen van bedrijfsleider?

Een klant wil een bedrijfspand kopen met zijn vennootschap. In sommige gevallen kan het interessant zijn om ook zijn kinderen bij die aankoop te betrekken. Hoe zit dat juist en welke mogelijkheden zijn er?

In onverdeeldheid aankopen

Kinderen kopen (klein) percentage. Een eerste mogelijkheid is dat de vennootschap en (een van) de kinderen het pand in onverdeeldheid kopen. De vennootschap koopt bv. 95% en de kinderen samen 5%.

Wanneer doen? Als de kans groot is dat (een van) de kinderen dat pand later zal willen overkopen. Aangezien ze dan reeds mede-eigenaar zijn, is daarover niet het verkooprecht van 10% (Vlaanderen) of 12,5% (Brussel en Wallonië) verschuldigd, maar slechts het veel gunstigere verdeelrecht van 2,5% (of 1% in Brussel en Wallonië). Dat is dus een serieuze besparing.

Gesplitst aankopen

‘Klassieke’ gesplitste aankoop. Bij een ‘klassieke’ gesplitste aankoop verwerft de vennootschap het vruchtgebruik en de bedrijfsleider de blote eigendom. Dooft het vruchtgebruik uit (bv. bij de vereffening van de vennootschap of na afloop van de termijn waarvoor het vruchtgebruik afgesloten werd), dan wordt de bedrijfsleider volle eigenaar. Het pand zal dan later in principe naar zijn kinderen gaan bij zijn overlijden (door erfenis) of door het tijdens zijn leven te schenken.

Gesplitste aankoop met de kinderen. Niets belet echter dat die blote eigendom niet door de bedrijfsleider, maar door de kinderen gekocht wordt. Op het einde van het vruchtgebruik worden ze dan automatisch volle eigenaar.

Wanneer interessant? Als de kans groot is dat hij later zijn vennootschap zal stopzetten (de kinderen zijn bv. niet geïnteresseerd in de zaak) en het de bedoeling is dat het pand uiteindelijk bij de kinderen terechtkomt. Doordat ze nu reeds blote eigenaar worden, vermijdt hij dat ze daarop later schenkingsrechten of successierechten verschuldigd zijn.

Andere aandachtspunten?

Goede verstandhouding met de kinderen! Als mede-eigenaar kunnen de kinderen natuurlijk een eventuele verkoop van het pand aan een derde blokkeren. Een dergelijke aankoop in onverdeeldheid of gesplitste aankoop doet u dus het best enkel als de verstandhouding met de (betrokken) kinderen optimaal is. Daarnaast moet hij ook met zijn kinderen overeenkomen als er bv. grote werken nodig zijn aan het pand.

Tip.  Voorzie de nodige contractuele clausules (bv. een aankoopoptie voor de vennootschap), zodat hij ‘gewapend’ is als de relatie met (een van) de kinderen zou verslechteren.

Weten wie ‘meekoopt’ bij het compromis! Zodra het compromis getekend is, is dat in principe bindend voor alle partijen. Trad de vennootschap alleen op als koper, dan kan hij later in de notariële akte in principe de kinderen niet zomaar toevoegen als koper, tenzij die mogelijkheid voorzien was in het compromis.

Let op!  Hij moet dus in principe weten welke kinderen betrokken zullen worden bij de aankoop op het moment dat het compromis getekend wordt. Desnoods kan er in het compromis wel de mogelijkheid ingebouwd worden om de koper nog niet bij naam te noemen of nadien nog te wijzigen, bv. met een zgn. commandverklaring of een wederzijdse aankoop-verkoopbelofte.

Gaat (een van) zijn kinderen het pand later wellicht overkopen, dan overweegt hij misschien beter nu reeds een aankoop in onverdeeldheid. Zo zijn later slechts 2,5% (of 1%) verdeelrechten verschuldigd in plaats van het verkooprecht van 10% (of 12,5%). Een gesplitste aankoop is dan weer interessant om het pand later bij de stopzetting van uw vennootschap belastingvrij over te dragen naar de kinderen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878