ONROEREND GOED - BTW VERLEGD - 12.11.2021

Plaatsing speel- of sporttoestellen: is dat onroerend?

Sinds corona worden er veel meer speel- of sporttoestellen geplaatst in tuinen en parken. Hoe moet dat in het voorkomende geval gefactureerd worden? Even kijken wat er ter zake van belang is...

Gewone levering of levering met plaatsing

Is het een werk in onroerende staat of niet?

Wanneer is het geen levering? Kortweg, als de speel- of sporttoestellen meteen op zodanige wijze aangebracht worden aan de grond dat ze ook onroerend uit hun aard worden (art. 19, §2, laatste alinea W.Btw) . Vereist is dan dat ze ingelijfd worden in de grond en er definitief deel van uitmaken. Ze zijn m.a.w. niet bestemd om verwijderd te worden in geval van een verkoop of verhuur.

Geen verwijdering zonder schade. Dat is inderdaad ook een kenmerk van iets dat onroerend is geworden. Het kan niet verwijderd worden zonder beschadiging met als gevolg dat die toestellen na verwijdering niet herbruikbaar zijn.

Gevolgen. Als het een gewone levering is, dus zonder aanhechting aan de grond, dan is het tarief van 21% van toepassing en dat ongeacht de hoedanigheid van de klant. Is het daarentegen wel een werk in onroerende staat, dan zal het btw-regime wel afhangen van de hoedanigheid van de medecontractant.

Is de klant een particulier of een onderneming?

Klant is een onderneming. Is de plaatsing van de speel- of sporttoestellen in het concrete geval een werk in onroerende staat, dan mag u in principe geen btw aanrekenen, maar bent u verplicht om te factureren met “btw verlegd”. Vereist is daarvoor natuurlijk wel dat de klant periodieke btw-aangiften indient én dat de uitgevoerde werken voor de klant ook een beroepskarakter hebben (KB nr. 1, art. 20 en aanschrijving nr. 3, 01.02.1979, nr. 10) .

Klant is een particulier. In dat geval moet u sowieso btw aanrekenen en dat is voor speel- en sporttoestellen altijd 21% btw. Het btw-tarief van 6% voor woningen ouder dan tien jaar oud, kan hier dus niet toegepast worden. Tuinwerkzaamheden in de ruime zin van het woord zijn immers uitgesloten van dat 6%-tarief.

Enkele specifieke klanten

De klant is een onderwijsinstelling

Altijd 6% btw! Betreft de levering en plaatsing van speel- en sporttoestellen een werk in onroerende staat, dan kunnen deze het verlaagde btw-tarief van 6% genieten (KB 20, Bijlage, Tabel A, rubriek XL) .

Tip. Er geldt hier geen ouderdomsvereiste zoals dat het geval is voor werken in onroerende staat aan privéwoningen.

Voorwaarden? Er is Ă©Ă©n belangrijke voorwaarde. Het 6%-tarief voor schoolgebouwen is alleen mogelijk als het schoolgebouw hoofdzakelijk gebruikt wordt voor het verstrekken van onderwijs dat van btw is vrijgesteld.

Btw-tarief van 6% op de hele site! Dat klopt! Is het 6%-tarief voor schoolgebouwen van toepassing, dan geldt dat voor de volledige schoolsite, dus met inbegrip van de terreinen die deel uitmaken van de onderwijscampus, alsook voor de bij die terreinen ingelijfde installaties (circulaire 2018/C/6, 18.01.2018, randnr. 6) . Dat maakt dus dat onder meer ook de aanleg/oprichting van sportterreinen, parkings, fietsenstallingen, afsluitingen, toegangswegen, enz. het verlaagde btw-tarief van 6% voor schoolgebouwen kunnen genieten. Hetzelfde geldt voor de toestellen voor sport en vermaak die zijn ingelijfd bij die terreinen.

De klant is een lokaal bestuur

Wel of niet btw-plichtig? Lokale besturen of m.a.w. steden en gemeenten, worden in principe niet als btw-plichtigen aangemerkt voor de werkzaamheden die zij als overheid verrichten, ook niet als zij daarvoor rechten, heffingen, bijdragen of retributies innen (art. 6, lid 1 W.Btw) .

Wel uitzonderingen op! Dat is met name het geval als er zich anders een concurrentieverstoring van een zekere betekenis voordoet. In dat geval heeft de stad of de gemeente wel een btw-nummer en dan moet u dus weer uitkijken hoe dat precies gefactureerd moet worden. We bekijken even het belangrijkste.

De stad heeft geen btw-nummer. Dat is dan gemakkelijk, u moet dan factureren mét btw. In principe is dat dan tegen het gewone btw-tarief van 21%, tenzij het verlaagde btw-tarief van 6% voor schoolgebouwen van toepassing is.

De stad heeft wel een btw-nummer. In dat geval moet u factureren met verlegging van btw en moet het lokaal bestuur de verschuldigde btw zelf voldoen. Voorwaarde is dus wel dat het lokale bestuur dan zelf ook periodieke btw-aangiftes moet invullen.

Wat als stad geen btw-aangiftes indient? Dat is dan het geval wanneer een stad of gemeente voor meer dan € 11.200 aankopen in een andere EU-lidstaat heeft gedaan en daarvoor een eenmalige bijzondere btw-aangifte moest indienen. Ze heeft dan ook een btw-nummer maar ze dient geen periodieke btw-aangiftes in. In dat geval moet u dan uiteraard factureren met btw.

Wat met een autonoom gemeentebedrijf? Een autonoom gemeentebedrijf of AGB valt niet onder de btw-regeling van artikel 6 W.Btw, maar wordt daarentegen in principe aangemerkt als een gewone btw-plichtige (beslissing E.T. 101.890, 27.03.2002) .

Dus btw verlegd? Inderdaad. Zo’n AGB is een gewone btw-plichtige zoals een vennootschap en dus moet er voor de levering en plaatsing van speel- of sporttoestellen die onroerend worden, gefactureerd worden met btw verlegd.

Worden de toestellen ingelijfd in de grond, dan is dat een werk in onroerende staat. Is de klant een btw-plichtige die periodieke btw-aangiftes indient, dan moet u dus factureren met btw verlegd. In het andere geval factureert u met 21% btw, tenzij het voor een schoolsite is, dan geldt het tarief van 6% btw.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878