BTW-PLICHT - AANSPRAKELIJKE VERTEGENWOORDIGER - 12.11.2021

OSS-aangifte: wat is er vereenvoudigd sinds 1 juli 2021?

Voor goederenleveringen en diensten aan particuliere klanten die gelokaliseerd zijn in een andere EU-lidstaat zijn de btw-regels met ingang van 1 juli 2021 significant vereenvoudigd. Wat moet u hierover weten?

Intracommunautaire afstandsverkopen van goederen

Verkoop van goederen aan een particulier uit een andere EU-lidstaat

Met vervoer? Ja inderdaad, dat is ook een belangrijke voorwaarde. Intracommunautaire verkopen op afstand zijn verkopen waarbij de koper een in een andere EU-lidstaat gevestigde particulier is én waarbij die goederen door u of voor uw rekening vervoerd worden vanuit België naar die andere EU-lidstaat.

Wat indien zonder vervoer? Komt een particulier uit een andere EU-lidstaat bij u iets aankopen in België, dan gaat het in principe om een gewone Belgische verkoop. Daar zit dan uiteraard gewoon Belgische btw op.

Wat is er ter zake gewijzigd met ingang van 1 juli 2021?

Hoe was het voorheen? Dan gold voor verkopen op afstand nog de zgn. drempelregeling. U moest dan m.a.w. op zulke verkopen Belgische btw aanrekenen, tenzij u in een EU-lidstaat een bepaalde verkoopdrempel overschreden had. In dat geval moest u de buitenlandse btw aanrekenen.

Buitenlands btw-nummer aan te vragen? In veel gevallen was dat inderdaad vereist. Zodra u de verkoopdrempel overschreden had, moest u zich voor btw-doeleinden identificeren in de EU-lidstaat van bestemming zodat u door middel van een buitenlandse btw-aangifte uw btw-verplichtingen kon naleven in die andere EU-lidstaat.

Hoe is het sinds 1 juli 2021? Sinds 1 juli zijn intracommunautaire verkopen op afstand, dus aan particulieren, steeds onderworpen aan de btw van de EU-lidstaat van bestemming. Er zit dus m.a.w. geen Belgische btw meer op maar steeds buitenlandse btw.

Toch geen buitenlands btw-nummer nodig! Om die buitenlandse btw te voldoen, moet u inderdaad, in tegenstelling tot vroeger, niet langer een buitenlands btw-nummer hebben. U kunt daarentegen de buitenlandse btw in rekening brengen aan uw particuliere EU-klant met uw Belgisch nummer. Vervolgens kunt u dan die buitenlandse btw via een bijzondere aangifte, de zgn. OSS-aangifte of de One Stop Shop-aangifte, elektronisch (via Intervat) indienen in België en zo de buitenlandse btw voldoen. Door de Belgische overheid zal die buitenlandse btw dan doorgestort worden naar de respectieve EU-lidstaten.

Uitzondering voor zeer kleine ondernemingen

Bij weinig verkopen op afstand. Heeft u op jaarbasis voor niet meer dan € 10.000 intracommunautaire afstandsverkopen van goederen, dan kunt u ervoor kiezen om toch Belgische btw aan te rekenen aan uw particuliere EU-klanten.

Let op 1! Dit is een globale drempel over alle EU-lidstaten heen, dus niet te beoordelen per EU-lidstaat.

Let op 2! Die drempel geldt niet alleen voor intracommunautaire afstandsverkopen van goederen maar ook voor de elektronische diensten. Het is dus één drempel voor die verkopen en die diensten samen.

Tip. U kunt er wel voor kiezen om deze uitzondering niet toe te passen en direct btw aan te rekenen van de lidstaat van bestemming.

B2c-diensten gelokaliseerd in een andere EU-lidstaat

Ook met OSS-aangifte sinds 1 juli 2021

Zoals de elektronische diensten? Ja, inderdaad. De nieuwe OSS-aangifte kan sinds 1 juli 2021 ook gebruikt worden voor de buitenlandse btw die u moet voldoen door dienstverrichtingen aan particulieren die plaatsvinden in een andere EU-lidstaat en waarop u dus buitenlandse btw moet aanrekenen. Die mogelijkheid bestond effectief al voor elektronische diensten en is nu dus uitgebreid tot alle b2c-diensten gelokaliseerd in een andere EU-lidstaat.

Belangrijke vereenvoudiging! Absoluut. Vroeger moest u in de andere EU-lidstaat een btw-nummer aanvragen om die buitenlandse btw te kunnen afdragen via een buitenlands btw-nummer. Nu kan die buitenlandse btw dus voldaan worden via de OSS-aangifte zonder dat u dus nog een buitenlandse btw-aangifte moet indienen.

Welke diensten precies? Kortweg, alle b2c-diensten die niet plaatsvinden in België volgens de algemene b2c-plaatsbepalingsregel, namelijk de regel die stelt dat de dienst plaatsvindt in het land waar de dienstverrichter is gevestigd (art. 21bis, §1 W.Btw) .

Let op! De uitzondering voor de zeer kleine ondernemingen geldt hier niet. Als er buitenlandse btw afgedragen moet worden, dan moet dat gebeuren vanaf de eerste euro.

Concreet. Het gaat dus samengevat om die b2c-diensten waarop een afwijkend plaatsbepalingscriterium van toepassing is (art. 21bis, §2 W.Btw) , zoals onder meer:

  • diensten die verband houden met een onroerend goed;
  • goederenvervoerdiensten andere dan het intracommunautair goederenvervoer;
  • intracommunautair goederenvervoer;
  • restaurant- en cateringdiensten;
  • expertises of werkzaamheden m.b.t. lichamelijke roerende goederen.

Diensten die verband houden met een onroerend goed

Waar vindt die dienst plaats? Kortweg, daar waar het onroerend goed is gelegen. Typevoorbeeld is de Belgische aannemer die een nieuw dak legt op een woning in Duitsland in opdracht van een in Nederland gevestigde particulier. Hier is dus altijd Duitse btw op verschuldigd, want het onroerend goed ligt in Duitsland.

Geen Duits btw-nummer meer nodig! Om de Duitse btw te kunnen aanrekenen moest de Belgische aannemer vroeger een Duits btw-nummer hebben. Nu is dat dus niet meer nodig. De Duitse btw kan voortaan afgedragen worden via de OSS-aangifte.

Intracommunautair goederenvervoer in opdracht van een particulier

Waar vindt deze dienst plaats? Altijd op de plaats van vertrek van het vervoer. Een Belgische transporteur die goederen vervoert van Breda naar Rijsel in opdracht van een particulier uit Duitsland, verricht dus een dienst die plaatsvindt in Nederland.

Ook via de OSS-aangifte? Ja, een Nederlands btw-nummer is niet meer nodig. De Nederlandse btw kan afgedragen worden via de OSS-aangifte.

Ook voor andere vervoersdiensten? Ja, daar geldt als plaatsbepalingsregel namelijk de plaats waar het vervoer plaatsvindt, en dit naar verhouding van de afgelegde afstanden. Zo zal het vervoer van goederen door een Belgische transporteur van Amsterdam naar Rotterdam, dus binnen Nederland, steeds onderworpen zijn aan Nederlandse btw.

Ook via OSS-aangifte? Ja, ook deze buitenlandse, in casus Nederlandse, btw kan voortaan via de OSS-aangifte afgedragen worden.

Andere diensten

Traiteurdienst. Een Belgische traiteur verzorgt een feest in Frankrijk in opdracht van een Franse particulier. Het ligt voor de hand dat deze dienst plaatsvindt in Frankrijk en bijgevolg dat er Franse btw op verschuldigd is. Die Franse btw kan dan ook weer via de OSS-aangifte afgedragen worden, er is geen Frans btw-nummer meer vereist.

Expertises? Nog een klassieker, namelijk expertises of werkzaamheden met betrekking tot lichamelijke roerende goederen. Deze vinden plaats waar de dienst materieel verricht wordt. Een Belgisch expert die een kunstwerk moet gaan schatten in de woning van een Duitse particulier, verricht dus een dienst in Duitsland. Hij zal dus ook Duitse btw in rekening moeten brengen en ook deze btw kan dus via de OSS-aangifte afgedragen worden.

Vindt de verkoop of de dienst plaats in de EU-lidstaat van de particuliere klant, dan moet u niet langer een btw-nummer aanvragen in dat andere land. U kunt de verschuldigde buitenlandse btw voortaan voldoen via de zgn. OSS-aangifte.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878