BEDRIJFSVOORHEFFING - 26.11.2021

De correcte bedrijfsvoorheffing na een echtscheiding?

Laat een werknemer u weten dat hij gescheiden is, dan is dat niet enkel voor hem persoonlijk ingrijpend maar ook van belang voor de berekening van de bedrijfsvoorheffing. Welke ‘indiscrete’ vragen moet u stellen om die berekening correct te kunnen uitvoeren? Wijzigt er iets aan het nettoloon?

Aanpassing van bedrijfsvoorheffing

U weet dat u als werkgever bedrijfsvoorheffing moet inhouden op het belastbaar inkomen (brutoloon - 13,07% RSZ) van uw werknemers als voorschot op de latere verschuldigde personenbelasting.

De burgerlijke staat = verplicht. Geen keuze. Wat de veranderingen in de burgerlijke staat van de werknemer betreft, is de vraag niet: “Wat mag ik doen met de bedrijfsvoorheffing?”, maar wél: “Wat moet ik als werkgever doen?”. Daarvan afwijken, ook in akkoord met de werknemer, kan dus niet.

Onderscheid alleenstaanden en echtgenoten. Het verschil tussen alleenstaanden en echtgenoten heeft in eerste instantie een impact op de toepasselijke schaal van bedrijfsvoorheffing. Wettelijk samenwonende partners worden trouwens fiscaal gezien ook als echtgenoten beschouwd.

Schaal 1. Deze schaal is van toepassing wanneer uw werknemer alleenstaande is of wanneer de echtgenoot/wettelijk samenwonende partner van uw werknemer eigen beroepsinkomsten heeft.

Schaal 2. Deze schaal is van toepassing wanneer de echtgenoot/wettelijk samenwonende partner van uw werknemer geen persoonlijke beroepsinkomsten heeft.

Tip.  Voor koppels die allebei werken, wijzigt de schaal dus in principe niet.

Wel hoger nettoloon! Dat zal het geval zijn aangezien uw werknemer als alleenstaande bovendien (in tegenstelling tot echtgenoten) een vermindering van bedrijfsvoorheffing van € 26 (bedrag 2021) per maand geniet.

Is de echtscheiding echt al ‘rond’?

Opgelet met een feitelijke scheiding! Voor de periode waarin uw werknemer niet meer samenwoont met zijn partner maar er nog geen sprake is van een echtscheiding, kan hij niet als alleenstaande beschouwd worden.

Effectief een ander domicilie? Daar vraagt u het best naar! Uw werknemer woont wellicht niet langer samen met zijn partner waarmee hij gehuwd of wettelijk samenwonend was, maar u vraagt er het best wel naar. Enkel als zijn domicilie elders is, zal uw werknemer als een ‘alleenstaande’ beschouwd worden en zal schaal 1 van de bedrijfsvoorheffing van toepassing zijn.

Waar is het domicilie van de kinderen?

Vermindering voor kinderen ten laste. Kinderen ten laste geven in de bedrijfsvoorheffing recht op een vermindering van € 37 voor één kind, € 107 voor twee kinderen, € 282 voor drie kinderen en € 494 voor vier kinderen.

Hangt af van het domicilie! Deze vermindering wordt volledig toegekend aan de ouder bij wie de kinderen officieel gedomicilieerd zijn. Vraag hier dus zeker naar als werkgever! Voor de andere co-ouder levert de kinderlast geen lagere bedrijfsvoorheffing op.

Fiscaal co-ouderschap. Bij fiscaal co-ouderschap blijft een kind fiscaal ten laste van één ouder, maar staat die ouder de helft van de verhoging van de belastingvrije som af aan de andere.

Goed om te weten. Dit is een afspraak die de ouders onderling moeten maken en waarover ze u als werkgever niet moeten informeren.

Het is van belang dat u als werkgever een aantal gegevens vraagt en doorgeeft aan uw sociaal secretariaat. Vraag of hij effectief (juridisch) gescheiden is en elders gedomicilieerd is en – als hij kinderen heeft – vraag ook of de kinderen al dan niet bij hem gedomicilieerd zijn. Door de scheiding zal zijn nettoloon in principe (lichtjes) verhogen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878