CONTROLE EN GESCHILLEN - BELASTINGCONTROLE - 05.11.2021

Kunt u of kan uw boekhouder het fiscaal controleverslag inkijken?

Krijgt u een belastingcontrole, dan zal uw controleur na afloop daarvan een verslag opmaken. Wat staat daar allemaal in? Kunt u dat controleverslag online raadplegen of moet u zich naar het kantoor van de controleur verplaatsen om het daar in te kijken? En kan uw boekhouder dat verslag (ook) raadplegen?

Wat staat er in dat controleverslag?

Controleverslag. Krijgt u een belastingcontrole, dan zal uw controleur na afloop daarvan een verslag opmaken. Het controleverslag geeft o.a. het verloop van de controle, de gecontroleerde elementen alsook het resultaat van de controle weer. In principe zou alles wat nagekeken werd en de daaraan verbonden conclusies in het verslag moeten komen.

Er is echter geen standaardverslag! Uit navraag bij de belastingdiensten blijkt echter wel dat er geen ‘standaardverslag’ is dat een controleur moet volgen en er wordt ook niet meegegeven hoe gedetailleerd dat verslag moet zijn. Moet er bv. wel of niet vermeld worden dat de controleur die uw dossier nagekeken heeft, contact gehad heeft met een andere dienst en wat de uitkomst daarvan was? De ene controleur zal dus al wat meer prijsgeven in zijn verslag dan de andere en de vraag blijft vooralsnog of u echt veel wijzer gaat worden van het verslag.

Kunt u het controleverslag inkijken?

Controles, afgerond sinds 8 januari 2021. Op basis van de Wet op de openbaarheid van bestuur heeft u in principe recht op inzage in het controleverslag. Voor controles die sinds 8 januari 2021 afgesloten worden, is het verslag van de controleur online beschikbaar (bericht FOD Financiën, 08.01.2021) .

Hoe het verslag opvragen? U vindt het terug op MyMinfin onder het tabblad Mijn documenten waar u vervolgens Controleverslag moet selecteren. FOD Financiën wil zo meer transparantie creëren ten aanzien van de belastingplichtigen.

En wat met verslagen van vóór 8 januari 2021? Voor controles die vóór 8 januari 2021 afgesloten werden, kunt u het verslag – zoals voorheen – inkijken op het kantoor van de controleur. U zal dan wel een afspraak moeten maken met uw controleur.

Let op!  Enkel de wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming, u dus als zelfstandige of bestuurder van uw vennootschap, kan dit verslag raadplegen.

Voortaan kan ook uw boekhouder eraan!

Uw boekhouder kan er voortaan ook aan! Het is te zeggen, voor controles die sinds 14 oktober 2021 afgesloten worden, is het verslag niet meer alleen voor u online beschikbaar, maar ook voor uw boekhouder (bericht FOD Financiën, 14.10.2021) .

Let op!  Hij moet dan wel een mandaat hebben voor MyMinfin, Biztax of Intervat, maar dat zal doorgaans wel het geval zijn...

Tip 1.  Voor controles die tussen 8 januari 2021 en 14 oktober 2021 afgesloten werden, kunt u het verslag aan uw boekhouder bezorgen. Dat kan gemakkelijk vermits u het verslag kunt downloaden en het hem zo kunt doorsturen.

Tip 2.  Mocht u nog geen mandaat gegeven hebben aan uw boekhouder, of wilt u dat mandaat wijzigen of schrappen, dan kunt u dit via deze link: http://eservices.minfin.fgov.be/mandates-csam/finances/ .

U kunt het controleverslag voor belastingcontroles afgerond sinds 8 januari 2021 via MyMinfin raadplegen. Het verslag moet het verloop van de controle, de nagekeken elementen en het eindresultaat toelichten. Een inzage in het verslag van een controle afgesloten vóór 8 januari 2021 kan enkel op het kantoor van de controleur. Ook uw boekhouder kan het controleverslag raadplegen op MyMinfin, maar dit enkel voor fiscale controles afgesloten na 14 oktober 2021.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878