CONSUMENT - FINANCIEEL - 05.11.2021

Apps voor een beter budgetbeheer

Via uw vertrouwde mobiel bankieren-app kunt u makkelijk uw rekeningen checken en betalingen uitvoeren. Er bestaan echter specifieke applicaties voor het ruimere beheer van uw persoonlijke financiën.

Goodbudget

Goodbudget ( https://www.goodbudget.com ) laat u uw maandelijkse inkomsten toewijzen aan allerlei kostenposten, zoals de huur, uw auto, abonnementen, boodschappen, etc. Vervolgens waakt deze applicatie er samen met u over dat u de vooropgestelde budgetten niet overschrijdt. De applicatie laat u ook sparen voor welbepaalde doelen. Uw financiële situatie delen en synchroniseren met bijv. die van uw partner, is eveneens mogelijk.

Goodbudget is beschikbaar voor iPhones en Android, maar u kunt deze budgetbeheerder ook gebruiken in de webbrowser van uw computer. Dat kan helemaal gratis, maar de betaalde Plus-variant is eventueel te overwegen. Deze biedt extra mogelijkheden voor intensiever gebruik, waaronder het toevoegen van meer kostenposten. Daarvoor betaalt u dan $ 7/maand of $ 60/jaar.

You Need a Budget

Ook YNAB of You Need a Budget ( https://www.youneedabudget.com ) houdt uw uitgaven en inkomsten bij, maar pakt het toch wat anders aan. Achterliggend is er een proactief systeem dat u laat nadenken over elke uitgave die u maakt. Op basis daarvan leert u uw prioriteiten stellen en een doordachte planning opmaken. De grafieken en rapporten maken alles nog inzichtelijker. Ook concrete doelen instellen en de progressie opvolgen, is mogelijk, net als uw budgetten delen met anderen.

U kunt You Need a Budget gedurende 34 dagen gratis uitproberen. Daarna betaalt u $ 11,99/maand of $ 84/jaar. De app kan gebruikt worden op een iPhone of een Android-toestel en het is ook mogelijk om uw financiële toestand via de browser van uw computer op te volgen. Volgens de makers besparen nieuwe gebruikers gemiddeld $ 600 in de eerste twee maanden, maar dat lijkt eerder een verkooppraatje.

Cake

Cake ( https://cake.app ) is van Belgische makelij en is helemaal gratis voor iPhone en Android (een webversie is er niet). Vooral handig is dat u aan deze app uw rekeningen bij zowat alle banken (die actief zijn in België en Nederland) kunt koppelen. Dat gebeurt in alle veiligheid en met respect voor uw persoonsgegevens.

Op basis van uw transacties ordent Cake dan alle inkomsten en uitgaven automatisch in verschillende categorieën. U krijgt niet alleen handige overzichten per uitgavenpost, maar ook per winkel of merk. Doorklikken voor een gedetailleerde opsplitsing kan altijd. De app volgt ook op hoe uw uitgaven zich verhouden tot bepaalde gemiddelden, wat uw cashflow is en hoeveel u spaart.

En verder …

… vinden we Spendee ( https://www.spendee.com ) een aanrader, vooral vanwege de fraaie interface. Deze applicatie heeft zowel een gratis als een (uitgebreidere) betaalde Plus- en Premium-versie en u kunt deze gebruiken op zowat alle toestellen. Andere goede tools voor persoonlijk budgetbeheer zijn Money Lover ( https://www.moneylover.me ) en Moneon ( https://moneon.co ). Probeer deze zeker eens uit, want ze zijn gratis.

Overweeg het gratis Cake om uw inkomsten en uitgaven beter op te volgen. Dat gebeurt via een automatische (beveiligde) koppeling met uw bankrekeningen. De app ordent uw transacties in overzichtelijke categorieën en zelfs per winkel of merk.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878