ONTSLAG - VARIA - 26.11.2021

Heeft werknemer maar één jaar om ontslag aan te vechten?

U heeft met een werknemer discussie over zijn ontslag maar hij is intussen een jaar uit dienst. Mag u dan gerust zijn dat de werknemer er geen zaak van gaat maken? Wat als de vakbond ondertussen een aangetekende brief stuurde?

Hoelang mag werknemer naar rechter stappen? Wil de werknemer een procedure starten over zijn ontslag, dan moet hij dat binnen het jaar na de beëindiging van de overeenkomst doen. Nadien is hij te laat. Juristen spreken in dat geval over een verjaringstermijn van één jaar.

Niet altijd gerust na één jaar. Als er niets gebeurt gedurende het eerste jaar na het ontslag, is de kans inderdaad klein dat de werknemer een procedure zal aanspannen over zijn ontslag. Dat kan echter anders zijn indien u een aangetekende brief ontvangt tijdens dat jaar.

Tenzij er een aangetekende brief komt. De wet laat toe dat in bepaalde gevallen die periode langer kan duren (juristen spreken dan over ‘stuiting van de verjaring’). Dat is het geval indien u een aangetekende brief zou ontvangen. Die mag niet van eender wie komen. Het moet iemand zijn met een volmacht, bv. de advocaat van de werknemer. Krijgt u zo’n brief, dan begint er soms een nieuwe termijn van één jaar te lopen.

Wat was er gebeurd?

Een werknemer wordt ontslagen om dringende reden op 23.02.2018. Hij gaat niet akkoord met dat ontslag en eist een opzegvergoeding van zijn werkgever. De vakbond stuurt op 22.02.2019 een aangetekende brief ondertekend door een volmachtdrager van het ABVV.

De werkgever argumenteert dat de werknemer te laat is omdat hij langer gewacht heeft dan één jaar om naar de rechter te stappen.

De werknemer verwijst naar de brief van de vakbond waardoor de termijn langer zou duren.

Wat heeft de rechter gezegd?

De aangetekende brief van de vakbond was volgens de rechter voldoende om de termijn van één jaar langer te laten duren. Hij voldeed immers aan alle voorwaarden. De werknemer kon dus nog wel degelijk zijn ontslag aanvechten.

Wat moet u ervan onthouden?

Soms is termijn langer dan één jaar. Dat is het geval indien u een aangetekende brief ontvangt van bv. de advocaat van de werknemer, maar het kan dus ook van de vakbond zijn. Die brief is wel enkel geldig als hij aan bepaalde voorwaarden voldoet. Er moet bv. vermeld worden dat het een zgn. verjaringsstuitende ingebrekestelling is (art. 2244, §2 BW) .

Download een overzicht van de voorwaarden van https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 28, nr. 8.

Bewaar het dossier het best vijf jaar! Het is echter aan te raden om het personeelsdossier van een ex-werknemer sowieso minstens vijf jaar na het einde van de arbeidsovereenkomst te bewaren. De werknemer kan immers wel nog andere vorderingen instellen die een sociaal misdrijf vormen zoals het niet betalen van loon(elementen). Ook de zaken van de RSZ of de fiscus verjaren immers pas na vijf jaar. Die termijn is in overeenstemming met de GDPR-regels. Is er ondertussen een actie ondernomen of een gerechtelijke procedure gestart, dan heeft u vanzelfsprekend het recht om het personeelsdossier nog langer bij te houden.

Arbeidsrechtbank Gent, afdeling Gent 21.12.2020. De uitspraak is contra de werkgever.

Als er niets gebeurt gedurende het eerste jaar, is er door ‘verjaring’ inderdaad geen risico meer dat de werknemer een procedure zal aanspannen over zijn ontslag. Dat is echter anders indien u tijdens dat jaar een aangetekende brief ontving van bv. de vakbond. Bewaar het personeelsdossier wel langer, nl. vijf jaar, want andere vorderingen, bv. voor het niet betalen van loon(elementen), kunnen nog later komen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878