BEROEPSKOSTEN - AFTREKBAARHEID - 05.11.2021

Zijn kosten van uw eenmanszaak na stopzetting aftrekbaar?

Een echtpaar zet een winkel stop en in hun belastingaangifte brengen ze kosten in die ze betaald hebben na de stopzetting. De fiscus weigert de aftrek van de kosten omdat die niet gemaakt zouden zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden, maar krijgt ongelijk van de rechter. Waarom?

Een echtpaar had van 01.01.1998 tot ongeveer midden maart 2012 een detailhandel in levensmiddelen. In april 2012 zetten ze hun zaak stop. In hun aangifte voor 2012 brengen ze nog kosten van de winkel in die ze na de stopzetting betaald hebben, voornamelijk kosten van het bedrijfspand (huur, verzekeringen, elektriciteit, herstellingskosten, …).

Standpunt Administratie

De fiscus weigert de aftrek van de kosten die na de sluiting van de winkel gemaakt werden. Volgens de fiscus kunnen deze kosten niet meer aangenomen worden na de stopzetting omdat er geen belastbare inkomsten meer kunnen zijn. De kosten kunnen dus niet gemaakt zijn om belastbare inkomsten te verkrijgen of te behouden.

Standpunt rechter

De fiscus krijgt ongelijk van de rechter. Kosten gemaakt na stopzetting van de beroepswerkzaamheid die betrekking hebben op de voorheen uitgeoefende beroepswerkzaamheid, kunnen – voor zover ze nog niet zijn afgetrokken – nog in mindering gebracht worden van de beroepsinkomsten.

Commentaar

Kosten na stopzetting aftrekbaar? Ja, als inkomsten van een beroepswerkzaamheid na de stopzetting belastbaar zijn, blijven ook alle kosten die hun oorzaak vinden in de vroegere beroepswerkzaamheid aftrekbaar (Arbitragehof, 21.06.2000) . Kosten worden weliswaar maar als beroepskosten beschouwd wanneer ze gemaakt zijn om belastbare beroepsinkomsten te behouden of te verkrijgen, maar die inkomsten hoeven niet behaald te worden in het jaar dat de kosten gemaakt werden.

Kosten van bedrijfsgebouw. In deze zaak hadden de meeste kosten te maken met het bedrijfspand. Het echtpaar huurde dat na de stopzetting nog vijf maanden en bracht de huur, de brandverzekering, de onroerende voorheffing, de elektriciteitskosten, … in aftrek. De rechter volgde hun redenering dat de huur niet onmiddellijk tegelijk met de sluiting van de winkel stopgezet kon worden. Hij vindt het zeer aannemelijk dat er enige tijd nodig was om het bedrijfsgebouw te ontruimen en in orde te brengen na de sluiting van de winkel die er 13 jaar in gevestigd was. Vijf maanden lijkt hem een redelijke termijn.

Tip.  Ook de kosten om het huurpand weer in de oorspronkelijke staat te herstellen, zijn volledig aftrekbaar.

Niet in geval van ‘desaffectatie’. Als een actief waarop de kosten betrekking hebben na de stopzetting ‘gedesaffecteerd’ wordt, dat wil zeggen privé gebruikt, zijn de kosten niet meer aftrekbaar (GwH, 15.12.2011) . Dit is bv. het geval voor interesten die u betaalt op een lening voor een bedrijfspand dat u na de stopzetting volledig privé gebruikt (Luik, 25.01.2002) .

Tip.  Wanneer een vroeger beroepsactief dat tussen de datum van stopzetting en die van de verkoop op een duurzame wijze uitsluitend niet-beroepsmatig gebruikt werd, met winst verkocht wordt, is die winst, de meerwaarde, niet belastbaar als beroepsinkomen (Comm. IB 92 nr. 28/16) .

Download het arrest van het hof van beroep te Gent van 18.05.2021 van https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 28, nr. 2.

Kosten die genoodzaakt waren door de vroegere beroepswerkzaamheid, maar pas na de stopzetting van de eenmanszaak gedragen worden, bv. huur en andere kosten van het bedrijfspand gedurende de termijn om dit te ontruimen en in orde te brengen, zijn aftrekbaar als beroepskosten. Kosten van activa die na de stopzetting volledig privé gebruikt worden, zijn dat echter niet.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878