BTW - 6% - 23.11.2021

Opruimingswerken na overstromingen tegen 6% btw?

Nu men begonnen is met de opruimingswerken na de overstromingen, stelt zich de vraag welke van deze werken tegen het verlaagde btw-tarief van 6% gefactureerd kunnen worden. En zijn er bijkomende voorwaarden om het verlaagde btw-tarief te kunnen genieten?

Verlaagd btw-tarief van 6%

Onderworpen handelingen

Rubriek XXXVIII van tabel A van de bijlage bij KB nr. 20 omschrijft de handelingen die onderworpen zijn aan het verlaagde tarief van 6%, nl.: “Het werk in onroerende staat en de andere handelingen bedoeld in paragraaf 3, met uitsluiting van de materialen die een beduidend deel vertegenwoordigen van de verstrekte dienst, worden onderworpen aan het verlaagde tarief, voor zover een aantal voorwaarden vervuld zijn”.

Voorwaarden

De volgende voorwaarden moeten vervuld zijn:

  1. de handelingen moeten de omvorming, renovatie, rehabilitatie, verbetering, herstelling of het onderhoud, met uitsluiting van de reiniging, geheel of ten dele van een woning tot voorwerp hebben;
  2. de handelingen moeten betrekking hebben op een woning die, na de uitvoering ervan, hetzij uitsluitend, hetzij hoofdzakelijk, als privéwoning gebruikt wordt;
  3. de handelingen moeten worden verricht aan een woning waarvan de eerste ingebruikneming ten minste tien jaar voorafgaat aan het eerste tijdstip van opeisbaarheid van de btw over de werken;
  4. de handelingen moeten worden verstrekt en gefactureerd aan een eindverbruiker;
  5. de door de dienstverrichter uitgereikte factuur en het dubbel dat hij bewaart, moeten, op basis van een duidelijk en nauwkeurig attest van de afnemer, melding maken van het voorhanden zijn van de elementen die de toepassing van het verlaagde tarief rechtvaardigen; behalve in geval van samenspanning tussen de partijen of het klaarblijkelijk niet naleven van onderhavige bepaling, ontlast het attest van de afnemer de dienstverrichter van de aansprakelijkheid betreffende de vaststelling van het tarief.

Reinigingswerken

Uitgesloten handelingen

Het reinigen is een handeling die expliciet uitgesloten is van de toepassing van het btw-tarief van 6%. Onder ‘reiniging’ wordt verstaan het gebruikelijke huishoudelijke onderhoud dat de netheid van het onroerend goed tot doel heeft, zoals de regelmatige schoonmaak van gebouwen, het stofvrij maken van tapijten, het boenen van parketvloeren, het wassen van ruiten (zie o.m. parl. vr. nr. 25, de Clippele, 27.10.1986) .

Toepasbare handelingen

Daarentegen kunnen de onroerende onderhoudswerken die verder gaan dan de gewone reiniging en die tot doel hebben de woning geheel of ten dele in goede staat te houden, wel aan het verlaagde tarief van 6% onderworpen worden, indien alle andere voorwaarden vervuld zijn.

Zo zijn o.m. volgende handelingen wel bedoeld:

  • de binnen- en buitenschilderwerken en het behangen van een onroerend goed;
  • het afkrabben of het vernissen van parketvloeren;
  • onderhoudswerken aan liften en aan installaties voor centrale verwarming, zelfs indien onderschreven door een abonnement;
  • het vegen van schoorstenen, het ontstoppen van riolen en leidingen;
  • het verwijderen van aanslag op gevels door zandstralen of op een andere wijze.

Vanzelfsprekend volgen de reinigingswerken die de uitvoering van een onderhoudswerk voorafgaan (bijvoorbeeld de reiniging van te verven oppervlakken) de regeling van toepassing op dit onderhoudswerk.

De reinigingswerken aan een woning zijn aldus niet bedoeld. Evenwel is het opruimen van modder in privéwoningen naar aanleiding van de recente overstromingen ook onderworpen aan dit verlaagde tarief, voor zover uiteraard ook de andere voorwaarden vervuld zijn.

Andere uitgesloten handelingen

Tuinaanleg, zwembaden, sauna’s, ...

Het verlaagde tarief is daarentegen in geen geval van toepassing op:

  • werk in onroerende staat en andere onroerende handelingen die geen betrekking hebben op de eigenlijke woning, zoals bebouwingswerkzaamheden, tuinaanleg en oprichten van afsluitingen;
  • werk in onroerende staat en andere onroerende handelingen die tot voorwerp hebben de bestanddelen of een gedeelte van de bestanddelen van zwembaden, sauna’s, midgetgolfbanen, tennisvelden en dergelijke installaties.

Met deze uitsluiting worden bedoeld, niet alleen het zwembad zelf, en wanneer dit overdekt is de constructie die het herbergt, met zijn eventuele hoekjes en aanvullingen, maar ook alle andere bijhorende gebouwen of ruimten die betrekking hebben op dat zwembad (gebouw dat speciaal ingericht is als kleedkamer, technische ruimtes, enz.).

De levering met plaatsing van stoombadkabines, sauna’s, massage- of bubbelbaden zijn in principe onderworpen aan het btw-tarief van 21%.

Toegangswegen

Toegangswegen, muurtjes, afsluitingen en buitenterrassen hebben in principe geen betrekking op de eigenlijke woning. Niettemin aanvaardt de Administratie, in bepaalde omstandigheden, dat deze infrastructuur wel aangemerkt wordt als deel uitmakend van de woning.

Als toegangsweg wordt enkel beschouwd, elke weg die een gebouw dat bestemd is om bewoond te worden, rechtstreeks verbindt met de openbare weg en die gebruikt wordt, al dan niet uitsluitend, door de bezoekers en bewoners van dat gebouw. In die gedachtegang is bijvoorbeeld de aanleg van een weg steeds onderworpen aan het normale btw-tarief van 21% wanneer deze weg niet verbonden is met de openbare weg en enkel dient als wandelpad in de tuin of wanneer deze weg uitsluitend dient als toegangsweg voor de brandweer of als toegangsweg naar een afzonderlijke garage of ander niet voor bewoning bestemd gebouw (tuinhuis, schuur, ...).

Terrassen

De terrassen aangelegd op het perceel van een gebouw(encomplex) worden slechts beschouwd als deel uitmakend van de woning wanneer ze grenzen aan een gebouw dat bestemd is om bewoond te worden. In die gedachtegang zijn onroerende werkzaamheden met betrekking tot een terras dat gelegen is in de tuin of dat grenst aan een niet voor bewoning bestemd gebouw (bv. tuinhuisje of afzonderlijk garagegebouw) steeds onderworpen aan het normale btw-tarief van 21%.

Parking

Aangezien een parking niet beantwoordt aan het begrip ‘terras’ zijn de onroerende werkzaamheden die erop betrekking hebben, ook zonder onderscheid, onderworpen aan het normale btw-tarief van 21%, zelfs wanneer die parking onmiddellijk aan de woning grenst.

Afsluitingen

Het plaatsen van afsluitingen, met inbegrip van toegangspoorten, is expliciet uitgesloten van de toepassing van het verlaagde 6%-btw-tarief. Muurtjes die grenzen aan de woning en die geen eigenlijke scheiding of afbakening van de eigendom vormen, kunnen echter wel aangemerkt worden als deel uitmakend van de woning, evenals hekken of poortjes die in dergelijke muurtjes zijn ingewerkt.

De opruimingswerken die nodig zijn na de overstromingen zijn onderworpen aan het verlaagde tarief van 6% voor zover het om woningen gaat die hoofdzakelijk privé gebruikt worden en ouder zijn dan 10 jaar. Ook de andere wettelijk voorziene voorwaarden moeten vervuld zijn.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878