WONINGHUUR - HUURDER - 23.11.2021

Huurder is overleden, maar er zijn geen erfgenamen...

Indien uw huurder overlijdt, voorziet de woninghuurregeling in de 3 gewesten een automatische beëindiging van het contract. Wat moet u dan doen met de inboedel als er geen erfgenamen zijn? Wat dan met de huurwaarborg?

Huurwoning in Vlaams gewest

Woninghuurcontracten gesloten vóór 2019. Voor die contracten zijn voor huurwoningen die gelegen zijn in het Vlaams gewest nog altijd de oude spelregels van de Woninghuurwet van toepassing. Dat houdt in dat het huurcontract na het overlijden van de huurder gewoon verder loopt. Het moet in principe door alle erfgenamen opgezegd worden.

Let op!  Zijn er geen erfgenamen of verwerpen ze de nalatenschap, dan is de situatie nog ingewikkelder. Na een termijn van 3 maanden en 40 dagen (termijn om de boedelbeschrijving op te maken en waarbinnen de erfgenamen een beslissing kunnen nemen) kan er een curator aangesteld worden door de rechtbank van eerste aanleg. Die zal de huurovereenkomst moeten opzeggen en het pand moeten leeghalen.

Contracten sinds 2019: automatisch ontbonden. Indien uw (enige) huurder overlijdt, kwam er voor die contracten gelukkig een eenvoudigere regeling: de huur wordt automatisch ontbonden aan het einde van de tweede maand na het overlijden, tenzij zijn erfgenamen zouden verklaren dat ze de huur willen voortzetten. U heeft als verhuurder recht op een vergoeding van één maand huur.

Wat als er nog een inboedel is? Dien in dat geval een eenzijdig verzoekschrift in bij de vrederechter om een curator te laten aanstellen. De vrederechter zal in dat geval ter plaatse komen om een beschrijving op te maken van de inboedel. Die beschrijving wordt overgemaakt aan de curator, zodat hij de boedel kan verkopen. Met de opbrengst van de verkoop zal de curator u betalen. In hetzelfde eenzijdige verzoekschrift kunt u ook de vrijgave vragen van de huurwaarborg.

Let op!  Als er niet genoeg is met waarborg en inboedel, kunt u eventueel ook nog terecht bij de curator die de erfenis beheert, voor zover er nog geld is (u heeft dan ook geen voorrecht meer).

Huurwoning in Brussels gewest

Ook daar eindigt de huur automatisch. Indien uw huurder overlijdt, zijn woning leegstaat en de huurgelden gedurende 2 maanden onbetaald blijven, eindigt de huur daar automatisch zonder opzeg of vergoeding. Die regeling geldt ook voor al langer lopende contracten. Voor de vrijgave van de huurwaarborg is een eenzijdig verzoekschrift bij de vrederechter nodig.

Pand is niet ontruimd, wat dan? In dat geval kunt u als verhuurder vrij over het pand beschikken vanaf de beëindiging. U moet wel de regels van bewaargeving volgen. Dat houdt in dat u de goederen nadien eventueel wel aan de erfgenamen moet teruggeven als die de erfenis niet verwerpen.

Huurwoning in Waals gewest

Daar is het weer anders... De huurovereenkomst wordt automatisch beëindigd 3 maanden na het overlijden zonder opzeg of vergoeding. Wie al 6 maanden met de overledene samenwoonde, kan de huur wel overnemen. Die regeling geldt ook voor langer lopende contracten.

Wat met de inboedel? Vanaf het overlijden kunt u met een gerechtsdeurwaarder ter plaatse gaan. Indien het pand niet ontruimd is, wordt een beschrijving van de inboedel opgemaakt. Zodra de huur beëindigd is, kunt u vrij over de boedel beschikken als een goede huisvader en kunt u die goederen verkopen. De procedure tot het vrij krijgen van de huurwaarborg stelt u in met een eenzijdig verzoekschrift.

Elk gewest voorziet een eigen regeling over hoe u de inboedel kunt (laten) verkopen en de opbrengst kunt aanwenden voor bv. achterstallen. Om de huurwaarborg vrij te maken, stelt u een eenzijdig verzoekschrift in bij de vrederechter. Enkel als u dan nog achterstallen heeft, moet u terecht bij de curator die de nalatenschap beheert.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878