VENNOOTSCHAP - AUTO - 20.10.2021

Geflitst met auto BV(BA) en niet zeggen wie reed?

Als u met de wagen van uw vennootschap een verkeersovertreding begaat, zal men u vragen wie er met de wagen reed. Wat riskeert u als u die informatie niet zou verstrekken? Er wordt weleens beweerd dat het beter is om ‘te zwijgen’ en de boete die daarop staat, te betalen...

Informatie geven is verplicht

Wat? Als u geflitst wordt met een wagen die eigendom is van uw vennootschap, weet het parket veelal niet wie er op het moment van de feiten achter het stuur zat. Toch wil men dat te weten komen om de betreffende bestuurder te kunnen sanctioneren. Het parket zal dan ook een inlichtingenformulier sturen aan de vennootschap met daarbij een kopie van het proces-verbaal en een uitnodiging om de identiteit van de bestuurder van de wagen op het moment van de overtreding kenbaar te maken.

Wanneer? U moet dat in principe doen ongeacht de aard van de begane verkeersovertreding en ook als de verkeersinbreuk niet betwist wordt en de minnelijke schikking betaald wordt.

Hoe? U moet dat doen binnen de vijftien dagen, te rekenen vanaf de datum waarop de vraag om inlichtingen verstuurd werd. U kunt onder andere terecht op https://www.verkeersboetes.be/ om dat te doen.

Zware boetes als u dat niet doet

Gevolgen als u informeert. De vennootschap is verplicht die informatie over te maken. Doet ze dat, dan zal het parket vervolgens bij u als bestuurder komen aankloppen. U zal dan een boete krijgen of u kunt, bij zwaardere overtredingen, zelfs vervolgd worden voor de politierechtbank waar u bv. een boete en een rijverbod kunt krijgen.

Gevolgen als u niet informeert. Geeft de vennootschap die informatie niet, dan staan daarop zeer zware sancties. Het gaat om een apart misdrijf. Zowel u als bestuurder van de vennootschap als uw vennootschap kunnen dan gedagvaard worden voor de politierechtbank. U riskeert daar zeer zware geldboetes (van maar liefst € 1.600,00 tot € 32.000,00) en zelfs een gevangenisstraf (van vijftien dagen tot zes maanden). Deze boete ligt allicht heel wat hoger dan de boete die u zou moeten betalen voor de verkeersovertreding zelf.

Toch beter zwijgen soms?

Liever geen rijverbod? Als ‘regel’ geldt ongetwijfeld dat het aangewezen is om de informatie over de bestuurder van het voertuig tijdig te verstrekken. Toch komt het voor dat men weigert om de identiteit van die bestuurder door te geven, wanneer er bv. een (zwaar) rijverbod in de lucht hangt. Geeft de vennootschap de identiteit van de bestuurder van de auto niet door, dan is het nl. onmogelijk om een straf op te leggen voor de verkeersovertreding. Er zal dan wel een straf opgelegd worden aan de bestuurder van de vennootschap (... ook aan u dus!) en/of die vennootschap zelf voor het niet geven van de informatie, maar dat kan uiteraard geen rijverbod zijn (maar wel een veel zwaardere geldboete).

Let op! Het parket blijkt vaak niet te lachen met vennootschappen die moedwillig weigeren de nodige informatie te verschaffen, zeker niet in geval van recidive. Zij weten ook dat dit voornamelijk voorkomt om een rijverbod te vermijden. Toch maar twee keer nadenken (en met uw advocaat overleggen) is dus zeker de boodschap...

De wet verplicht u mee te delen wie er met de wagen van uw vennootschap reed bij het begaan van een verkeersinbreuk. Op het niet meedelen van die informatie staan zware geldboetes (van € 1.600 tot € 32.000) en eventueel zelfs een gevangenisstraf. Of dat echt aantrekkelijker is dan een eventueel rijverbod, is dus maar de vraag.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878