VENNOOTSCHAP - OPVOLGING - 19.10.2021

Staan de statuten van uw vennootschap (weldra) volledig online?

Sinds mei 2019 staan de statuten van een nieuw opgerichte BV, CV of NV volledig online. Voor ‘oudere’ vennootschappen is dat pas vanaf er een statutenwijziging plaatsvindt, of uiterlijk tegen 01.01.2024. Dat is handig, maar betekent dit dan ook dat iedereen zicht heeft op zaken die u liever discreet houdt? En kunt u dat vermijden als u dat wenst?

Statuten online

De spelregels

De statuten van de vennootschap vormen het belangrijkste onderdeel van de oprichtingsakte en zijn de spelregels voor de vennootschap. Deze statuten bevatten uiteraard de naam, de activiteit die de vennootschap uitoefent, de werking van de algemene vergadering, het bestuur, ... Maar vaak staan daar ook zaken in zoals een specifieke overdrachtsregeling van de aandelen en hoe de prijs bepaald wordt, of zelfs een volledig opvolgscenario voor het familiebedrijf.

Wat is nieuw?

Tot voort kort kon iedereen online enkel een beperkt uittreksel terugvinden via het Staatsblad. Voor een volledig afschrift moesten ze naar de griffie van de ondernemingsrechtbank. Via http://www.notaris.be/statuten zijn nu echter de volledige statuten van vennootschappen voor iedereen gratis raadpleegbaar.

Niet alles online?

Statuten van onderhands opgerichte vennootschappen, zoals de CommV, VOF en de maatschap, worden niet opgenomen in de databank. Ook (gecoördineerde) statuten opgesteld vóór 01.05.2019 zijn niet beschikbaar op deze databank. Wel is het zo dat zodra u een statutenwijziging doorvoert, deze wijziging samen met de gecoördineerde statuten online beschikbaar worden.

Houd er rekening mee dat alle vennootschappen die al bestonden vóór 01.05.2019 hun statuten in overeenstemming moeten brengen met het nieuwe WVV en dit ten laatste tegen 01.01.2024. In de praktijk betekent dit dat de (gecoördineerde) statuten van vennootschappen online te raadplegen zullen zijn vanaf 2024.

Liever discreet?

Aandeelhoudersovereenkomst

Vooral bij familiebedrijven worden er vaak specifieke spelregels afgesproken voor het geval er aandelen verkocht zouden worden. Vaak gaat het dan niet alleen over een recht van voorkoop, een volgrecht (het recht om aan dezelfde voorwaarden te verkopen) of een volgplicht (andere aandeelhouders kunnen ook verplicht worden te verkopen). Soms gaat dat nog een stuk verder waarbij er duidelijk afgesproken wordt tegen welke prijs aandelen kunnen of moeten overgenomen worden.

U kunt dat allemaal in de statuten zetten zodat het dwingende afspraken zijn, maar wellicht heeft uw baas (en de aandeelhouders) liever dat concurrenten of een potentiële overnemer dit niet zien. Een mogelijke discrete oplossing is dan dat u dit niet in de statuten zet, maar dat alle of bepaalde aandeelhouders een aandeelhoudersovereenkomst sluiten.

Maatschap

Een volledig opvolgscenario kunt u ook uitwerken in de statuten. U kunt bv. in detail uitwerken dat uw baas in de BV statutair bestuurder is, maar dat als hij 68 jaar wordt of vroeger ‘defungeert’ (bv. in coma door een ongeluk, dement, vermist, langdurig afwezig, enz.) de twee kinderen die actief zijn in de BV, samen vader opvolgen als statutaire bestuurders; wanneer ze samen moeten beslissen, wat bij conflicten, enz.

Wie dergelijke uitgewerkte opvolgscenario’s liever discreet houdt, kan dit het best uitwerken via een maatschap boven de vennootschap (eenmalige kost, ± € 3.500). Dit laat uw baas dan trouwens ook toe om een brede regeling uit te werken, waaronder bv. een regeling voor de niet-actieve kinderen.

Wie bepaalde afspraken over bv. de verkoop van aandelen discreet wil houden, regelt dit het best via een aandeelhoudersovereenkomst. Discreet een opvolgscenario uitwerken doet men het best via een maatschap.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878