GRONDIG ONDERZOCHT - BOEKHOUDER - 20.10.2021

Schadevergoeding als uw accountant een deadline mist?

Stel, uw accountant mist een deadline (voor bv. een aangifte of een bezwaar). Dat kan u soms flink wat geld kosten. Kunt u hem dan aansprakelijk stellen voor de geleden schade of is dat onbegonnen werk? Een recent vonnis licht toe...

Eerst even situeren

Net als andere vrije beroepers is ook een accountant in principe aansprakelijk als hij een fout begaat bij de uitvoering van de opdracht die u hem gegeven heeft. De bewijslast van dit alles ligt wel bij u. U zal niet alleen de fout moeten kunnen aantonen maar ook dat u ten gevolge daarvan schade leed. Dat betekent dan ook dat bij twijfel uw accountant alsnog vrijuit gaat. Die drie elementen (fout, schade en oorzakelijk verband tussen de twee) aantonen is niet eenvoudig. Alleen wanneer het gaat om een zgn. resultaatsverbintenis is dat een stuk eenvoudiger. U moet dan alleen aantonen dat het beoogde resultaat niet bereikt werd om een schadevergoeding te kunnen verkrijgen en dan ligt de bal in het kamp van de andere partij (die eventueel nog kan ontsnappen als hij hard kan maken dat er overmacht in het spel was).

Wat is er gebeurd?

Een vastgoedvennootschap laat haar aangifte indienen door een boekhouder. Wanneer de vennootschap de aanslag ontvangt, is ze daar niet mee akkoord en wordt er beslist in bezwaar te gaan. De boekhouder verliest echter de bezwaartermijn uit het oog, zodat het bezwaar onontvankelijk wordt verklaard. De vennootschap houdt de boekhouder aansprakelijk voor haar schade ten belope van het betwiste gedeelte van de te betalen belastingen (€ 5.239 + € 701 interesten).

Wat heeft de rechter gezegd?

De rechter oordeelt vooreerst dat er op de accountant een resultaatsverbintenis rustte om het bezwaar tijdig aan tekenen. Nu hij dat niet tijdig gedaan heeft, ging hij in de fout, punt aan de lijn. Door deze fout heeft de klant volgens de rechtbank een kans gemist om de aanslag met succes te kunnen betwisten. Die kans bedroeg volgens de rechter in dit concrete geval 85%. Alzo kwam de rechter tot de conclusie dat de accountant 85% moet vergoeden van het deel van de aanslag dat betwist had moeten worden (rb Namen, 20.05.2020) .

Wat moet u ervan onthouden?

Deadline en resultaatsverbintenis. Meestal heeft een accountant slechts een zgn. middelenverbintenis en rust er bijgevolg een behoorlijk zware bewijslast op u om hem aansprakelijk te kunnen stellen voor een fout. Dat is bv. het geval als hij iets niet correct zou boeken en/of als hij een (onvolledig) fiscaal advies zou geven. Uit het hier besproken vonnis blijkt echter dat de rechtspraak het missen van een deadline vaak als een zgn. resultaatsverbintenis zal beschouwen. In casu ging het om een deadline om in bezwaar te gaan, maar dat geldt dan zeker voor de deadline om de aangifte in te dienen. Doet uw boekhouder een van die twee niet tijdig, dan kunt u dus schadevergoeding van hem vorderen.

Schade en verlies van een kans. Wat het bepalen van de schade(vergoeding) betreft, zal men kijken naar wat uw situatie geweest was als de accountant de fout niet gemaakt had. Uit het hier besproken vonnis blijkt dat men vaak zal zeggen dat u ten gevolge van de fout alleen ‘een kans miste op een beter resultaat’ en dat de accountant maar een bepaald gedeelte van uw schade zal moeten vergoeden.

Tip. Het is dan aan u om te beargumenteren dat u goede kansen op succes had gehad als de accountant wel correct gehandeld zou hebben.

Het missen van een deadline wordt door de rechtspraak vaak als een schending van een zgn. resultaatsverbintenis beschouwd, waardoor uw bewijslast (van fout, schade en oorzakelijk verband) merkelijk lichter wordt. Mogelijk zal de rechter wel maar een percentage van uw schade vergoeden als er sprake is van een zgn. gemiste kans.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878