VENNOOTSCHAPSSTRUCTUREN - MANAGEMENTVENNOOTSCHAP - 28.10.2021

Zelf bestuurder zijn én een managementvennootschap?

U bent in eigen naam bestuurder van uw BV en u wilt dat ook blijven. U wilt echter ook een managementvennootschap oprichten die voor uw BV de administratie, boekhouding, enz. doet en daarvoor vergoedingen factureert. Kan dat?

Juridisch gezien

Managementvennootschap? Dat is kortweg een vennootschap die op basis van een overeenkomst managementtaken verricht voor een andere onderneming. Welke taken dat precies zijn en welke vergoeding de managementvennootschap daarvoor krijgt, bepaalt u zelf in de overeenkomst.

Is die dan ook bestuurder? Neen, niet vanzelf. Dat is enkel het geval als u beslist om de managementvennootschap ook tot bestuurder van uw BV te benoemen. Dat is echter niet verplicht. Een managementvennootschap die geen bestuurder is, dat kan perfect.

Let op!  U kunt nooit de bestuursbevoegdheid in het algemeen of specifieke bevoegdheden die wettelijk voorbehouden zijn aan het bestuursorgaan, zoals het samenroepen van de algemene vergadering, delegeren aan een managementvennootschap die geen bestuurder is.

Welke formaliteiten? Eigenlijk geen. Anders dan de benoeming van een bestuurder moet de aanstelling van een managementvennootschap niet gepubliceerd worden in het Belgisch Staatsblad.

Vaste vertegenwoordiger nodig? Neen, wanneer een vennootschap officieel de bestuurder is van een andere vennootschap, moet er een natuurlijk persoon benoemd worden tot vaste vertegenwoordiger. Die is dan net zo aansprakelijk als de vennootschap-bestuurder. Dat is echter niet nodig voor een managementvennootschap, tenzij die tot bestuurder benoemd wordt...

Ook als u in eigen naam bestuurder bent? Ja, het is niet verboden om bestuurder te zijn in eigen naam en ook een managementvennootschap te hebben die geen bestuurder is. Houd er wel rekening mee dat dit normaal gezien het risico op problemen met de fiscus vergroot.

Fiscaal gezien

Verwacht vragen. Wanneer u met een managementvennootschap werkt, is de kans erg groot dat u vroeg of laat vragen krijgt van de fiscus. In essentie zal u gevraagd worden om te bewijzen dat de managementvennootschap in ruil voor de vergoedingen werkelijke prestaties geleverd heeft. Vindt de fiscus dat u dit bewijs niet levert, dan zal hij de aftrek van de vergoedingen weigeren.

Wees voorbereid. Denk van bij de oprichting van de managementvennootschap na over het bewijs van de werkelijke prestaties. Ga er met andere woorden van bij het begin van uit dat de fiscus sowieso vragen zal stellen en bekijk met uw boekhouder hoe u die zal beantwoorden.

Hoe? U zet de managementovereenkomst tussen uw beide vennootschappen het best op papier. Een jaarlijkse forfaitaire vergoeding vermijdt u beter. Zorg ervoor dat uit de overeenkomst en de facturen een duidelijk verband blijkt tussen de gefactureerde vergoedingen en welomschreven prestaties. Let er ook op dat uw managementvennootschap de infrastructuur (bv. meubilair, computers, enz.) en eventueel het personeel heeft om de taken uit te voeren.

Wat met uw bestuursmandaat? Het best laat u uw bestuursmandaat in uw werkvennootschap onbezoldigd en neemt u wel een loon op als bestuurder van uw managementvennootschap. De fiscus kan dan niet zeggen dat de managementvennootschap vergoed wordt voor werk waarvoor u privé al een loon krijgt van uw werkvennootschap.

Zowel juridisch als fiscaal gezien is een combinatie van een bestuursmandaat in eigen naam met een managementvennootschap mogelijk. Houd dan wel rekening met een groter risico dat de fiscus de aftrek van de managementvergoedingen in vraag zal stellen, zeker wanneer uw bestuursmandaat in eigen naam niet onbezoldigd is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878