RECHT - 19.10.2021

Kunt u verjaring inroepen wanneer een oude factuur ingevorderd wordt?

Een leverancier vraagt de betaling van een factuur die u jaren geleden ontvangen zou hebben. Kunt u dan inroepen dat de factuur in kwestie verjaard is? Welke verjaringstermijn geldt er voor facturen? Kan die termijn in bepaalde gevallen ook verlengd worden? Hoe reageert u het best op de vraag om een factuur te betalen die volgens u verjaard is? Kunt u het betaalde bedrag nog terugvorderen, wanneer u vaststelt dat u een verjaarde factuur ten onrechte betaald heeft? Heeft u argumenten om een oude factuur die nog niet verjaard is toch te betwisten?

Verjaring

Algemene regels

De algemene verjaringstermijn voor persoonlijke vorderingen bedraagt tien jaar. De meeste facturen die uw leveranciers of aannemers u sturen, verjaren dan ook na tien jaar (art. 2262bis BW) . Zakelijke vorderingen, zoals een betwisting over de eigendomsrechten op een onroerend goed, verjaren wel pas na 30 jaar. Voor vorderingen uit hoofde van een onrechtmatige daad bedraagt de verjaringstermijn vijf jaar vanaf het moment dat het slachtoffer kennis kreeg van de schade en van de identiteit van diegene die voor de schade aansprakelijk is. De verjaringstermijn voor een vordering uit hoofde van een onrechtmatige daad kan echter nooit langer zijn dan 20 jaar.

Uitzonderingen

Voor bepaalde facturen geldt er een afwijking op de voorgaande algemene regel en gelden er kortere termijnen. Zo verjaren facturen van een advocaat bijvoorbeeld na vijf jaar. Hotel- en restaurantrekeningen verjaren op hun beurt bv. na zes maanden. In de transportsector gelden eveneens afwijkende termijnen. Heel wat vorderingen verjaren daar na één jaar. Ook voor interesten op openstaande facturen geldt een bijzondere regeling. Die verjaren reeds na vijf jaar.

Een bedrijf dat zakendoet met particuliere klanten, waarbij het contract door de klant niet voor beroepsdoeleinden wordt aangegaan, moet er rekening mee houden dat een factuur kan verjaren na één jaar. Dit geldt niet als er een geschrift voorhanden is dat de betalingsplicht vermeldt. De termijn van één jaar geldt evenmin wanneer de factuur aanvaard werd, of wanneer een bestek of een bestelbon opgesteld werd.

Stuiting

Het volstaat dat uw leverancier of aannemer u dagvaardt binnen de verjaringstermijn opdat er geen verjaring zou zijn. Het is dus niet nodig dat de tegenpartij binnen de verjaringstermijn al een vonnis verkrijgt waarin u tot betaling veroordeeld wordt.

Uw schuldeiser kan de termijn van verjaring ook laten verlengen met één jaar door een advocaat of gerechtsdeurwaarder een ingebrekestelling aan u te laten sturen. Om de verjaring op die manier een jaar uit te stellen, volstaat het echter niet dat de tegenpartij u zelf een aangetekende ingebrekestelling stuurt.

Die ingebrekestelling moet dan wel voldoen aan een aantal strikte voorwaarden (art. 2244, §2 BW) . Meer bepaald moet de ingebrekestelling verzonden worden via aangetekende brief met ontvangstbewijs, moet deze de vermelding bevatten dat de ingebrekestelling de verjaring stuit, enz.

Als de oorspronkelijke verjaringstermijn minder dan één jaar bedroeg, zal slechts een nieuwe termijn van dezelfde duur als de oorspronkelijke termijn lopen.

Praktisch

Factuur verjaard: gevolgen?

Als de tegenpartij een factuur invordert die verjaard is, dan kunt u weigeren om die factuur te betalen. Laat de leverancier dan weten dat u de verjaring inroept. Stapt uw schuldeiser vervolgens toch naar de rechtbank, dan kunt u de rechter op basis van de verjaring de afwijzing van zijn vordering vragen en bovendien vorderen dat de tegenpartij veroordeeld wordt tot de gerechtskosten en tot betaling van een rechtsplegingsvergoeding aan u.

Weet wel dat de rechtbank de verjaring niet zelf zal inroepen. Het is dus aan u (of aan de advocaat die u gelast heeft) om dat op te merken. Vergat u de verjaring in te roepen en krijgt u in graad van eerste aanleg een vonnis waarin u veroordeeld wordt om de factuur te betalen, dan kunt u alsnog hoger beroep aantekenen en daar argumenteren dat de factuur verjaard is.

Verjaarde factuur betaald?

De verjaring betekent niet dat de factuur zomaar wegvalt of totaal ongeldig wordt. Als u een verjaarde factuur betaald heeft, dan is die betaling geldig, ook al besefte u toen niet dat er sprake was van een verjaring. U kunt dan ook op het moment dat u vaststelt dat u eigenlijk per vergissing een verjaarde factuur betaald heeft, het betaalde bedrag niet meer terugvorderen van de schuldeiser.

Heeft het bedrijf zelf verjaarde vorderingen op klanten, dan kan het dus aangewezen zijn die klanten toch aan te manen tot betaling over te gaan. U weet nu eenmaal nooit of de klant alsnog spontaan zal betalen.

Niet-verjaarde oude facturen

Dadelijk betalen?

Stuurt uw leverancier of aannemer een aanmaning voor een oude factuur die nog niet verjaard is of een factuur voor prestaties uit een ver verleden, dan beschikt u soms toch ook over argumenten om niet tot betaling te moeten overgaan.

Het loont dan soms de moeite om te proberen aan de betaling te ontsnappen en de factuur of de ingebrekestelling te protesteren op basis van de hieronder aangegeven argumenten. Bovendien zou door de discussie die u voert uw aannemer of leverancier misschien wel eens uit het oog kunnen verliezen dat hij u moet dagvaarden binnen de verjaringstermijn. Of misschien stopt hij wel spontaan met de invordering...

Toelichting vragen

U kunt vooreerst in uw protest aangeven dat u geen idee heeft waarover de factuur zou gaan en dat u zich die niet meer kunt herinneren. Zo’n argument is voor de rechtbank niet kansloos. Sommige rechters aanvaarden nu eenmaal het argument van de klant dat die door het tijdsverloop niet meer kan controleren of die factuur wel overeenstemt met wat de leverancier leverde of met de werken die de aannemer uitvoerde.

Zo stelde het hof van beroep te Gent al dat wie te lang wacht om een factuur te innen, aan het recht om die factuur in te vorderen verzaakt heeft (Gent, 06.09.2010, RW, 2011-2012, 451) . Het ging in dit geval om een factuur van iets minder dan tien jaar oud waarbij de schuldeiser ook niet kon bewijzen dat hij ze destijds verzonden had naar de klant.

Geen interesten betalen

Geef minstens aan dat u niet bereid bent om interesten op de factuur te betalen. U kunt in elk geval stellen dat het de fout is van de aannemer of leverancier dat die zolang wachtte om de factuur in te vorderen en dat hij bijgevolg geen interesten meer kan vragen. De kans is reëel dat u door de rechtbank gevolgd wordt wanneer u dit argument inroept.

Zeker als u weet dat interesten allicht aangerekend worden tegen het in het contract of algemene voorwaarden vermelde percentage (of cfr. het tarief van de wetgeving inzake betalingsachterstand in handelstransacties), loont het inroepen van dit argument zeker de moeite.

De facturen van uw leveranciers of aannemers verjaren meestal na tien jaar. Op die regel bestaan een aantal uitzonderingen, o.a. voor facturen van advocaten (vijf jaar). De verjaringstermijn kan met één jaar verlengd worden als een advocaat of gerechtsdeurwaarder een ingebrekestelling stuurt die aan specifieke voorwaarden voldoet. Is een factuur verjaard, dan moet u voor de rechtbank uitdrukkelijk zelf de verjaring inroepen. Betaalt u een verjaarde factuur toch, dan kunt u het betaalde bedrag naderhand niet meer terugvorderen. Ook als een factuur nog niet verjaard is maar pas na vele jaren nog ingevorderd wordt, heeft u vaak argumenten om minstens geen interesten te moeten betalen. Het kan ook nooit kwaad om uw klanten toch nog aan te manen, zelfs als de factuur verjaard is. Als de klant toch betaalt, dan is het geld voor u definitief verworven.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878