AFTREKBARE KOSTEN - AUTOKOSTEN - 19.10.2021

Een investeringsaftrek voor uw elektrische laadpaal?

De installatie van elektrische laadpalen zit in de lift, zeker nu de overheid fiscale stimuli biedt. Kunt u voor de aanschaf van zo’n laadpaal met uw zaak dan ook de investeringsaftrek (IA) genieten? Even kijken…

Investeringsaftrek

Nog verhoogd tot en met 31.12.2022. Tot dan kunt u een verhoogde investeringsaftrek (IA) genieten. U mag dan 25% (i.p.v. 8%) van de aanschaffingswaarde van de investering aftrekken van de belastbare winst van hetzelfde belastbare tijdperk als dat waarin u de investering gerealiseerd heeft. Die IA komt boven op uw gewone afschrijvingen.

Let op! Het moet gaan om nieuwe, zuiver beroepsmatige investeringen die af te schrijven zijn over minstens drie jaar.

Uitgesloten investeringen. Het gaat dan o.m. om personenauto’s en auto’s voor dubbel gebruik. Ook investeringen die u zowel privé als beroepsmatig gebruikt, de zgn. gemengde investeringen en investeringen waarvan u het gebruik afstaat aan derden, worden uitgesloten.

Investering in laadpalen

Geen aftrekbeperking. Dat autokosten fiscaal beperkt worden, weet u vast wel. De regering koppelt echter de kosten met betrekking tot laadstations van elektrische en hybrideauto’s los van die aftrekbeperking. U moet die kosten dus niet fiscaal beperken, en dat ongeacht het fiscaal aftrekpercentage dat u slechts mag toepassen op de auto waarvoor u de laadpaal gebruikt.

Let op! De vanaf 01.01.2030 aangekochte laadstations zullen niet langer 100% aftrekbaar zijn. Kosten zullen dan nog voor 75% aftrekbaar zijn.

Tijdelijk verhoogde afschrijvingskostenaftrek. Investeert u tussen 01.09.2021 en 31.08.2024 in een nieuw laadstation voor elektrische wagens, dat publiek toegankelijk én intelligent is, én lineair over minstens vijf belastbare tijdperken afgeschreven wordt, dan kunt u rekenen op een verhoogde kostenaftrek van de afschrijvingen.

Publiek toegankelijk? Het laadstation moet minstens tijdens de gangbare openingstijden, dan wel sluitingstijden van de onderneming, vrij toegankelijk zijn voor elke derde én openbaar zijn. Iedereen moet in staat zijn om de plaats en beschikbaarheid te controleren. U zal daarvoor een melding moeten doen bij de FOD Financiën.

Let op! Pas na die melding is uw publieke laadpaal operationeel en komt de investering in aanmerking voor de verhoogde kostenaftrek. Wilt u dit jaar nog starten met afschrijven vóór de aanmelding gebeurd is, dan moet u voorlopig de ‘gewone’ afschrijvingskostenaftrek nog toepassen.

Hoeveel? Die bedraagt 200% voor investeringen tussen 01.09.2021 en 31.12.2022. Nadien is dat nog 150% voor investeringen tot 31.08.2024.

Investeringsaftrek voor een publieke laadpaal? Activa die u gratis ter beschikking stelt of waarvan u het gebruik afstaat aan een derde, zijn in principe uitgesloten van de IA. Om die reden zal uw investering in een publieke laadpaal, waarvoor u een verhoogde afschrijvingskostenaftrek van 200% geniet, niet in aanmerking komen voor de 25% IA.

Wat met laadpaal bij u thuis die niet publiek is? Op volledig beroepsmatig gebruikte laadpalen is de 25% IA nog wel van toepassing tot eind 2022. Na 2022 daalt het tarief van de ‘gewone’ IA in principe terug naar 8%. Dat is dus goed nieuws voor de laadpaal die u gaat gebruiken voor uw camionette die u 100% beroepsmatig gebruikt.

Let op! Laadt u met de paal ook uw (gedeeltelijke) privéauto op, dan voldoet u niet aan de voorwaarden voor de investeringsaftrek.

Voor de investering in publiek toegankelijke en intelligente laadpalen kunt u nog tot en met eind 2022 een verhoogde afschrijvingskostenaftrek van 200% genieten. Omdat u het gebruik ervan echter afstaat aan derden, komt die investering niet in aanmerking voor de IA van 25%. Installeert u daarentegen bij u thuis een laadpaal om er uw camionette mee op te laden, dan heeft u wel recht op de investeringsaftrek.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878