ONTSLAG - VARIA - 20.08.2021

En ik kom trouwens niet meer terug na mijn vakantie...

De werknemer van uw collega liet op de laatste dag vóór zijn vakantie weten dat hij bij een andere werkgever zou starten na zijn vakantie en dus niet meer zou terugkeren. Alleen, hij had dit enkel mondeling gezegd en nadien niet meer bevestigd op papier. Hoe gaat u daar dan mee om?

Een mondeling ontslag?

Op zich is ook een mondeling ontslag geldig. Maakt de werknemer het heel duidelijk dat hij zijn ontslag wil geven, dan kan dat op zich beschouwd worden als een ‘verbreking’ van het contract of contractbreuk. Daarvoor zijn geen verdere formaliteiten vereist, zoals dat bij een ontslag met opzegtermijn wél het geval is. Het moet dan wel duidelijk zijn dat hij inderdaad bedoelde dat hij zijn arbeidsovereenkomst wilde beëindigen.

Maar dat is moeilijk te bewijzen. Als de werknemer u dit alles schriftelijk heeft laten weten – via brief, maar ook via e-mail, sms of WhatsApp – heeft u voldoende bewijs in handen om deze verbreking in te roepen. Heeft de werknemer dit tegen iedereen van de daken geschreeuwd, dan kunt u dat misschien ook bewijzen via getuigen. Heeft hij dit echter alleen aan u mondeling meegedeeld, dan wordt het moeilijker.

Wél duidelijk als hij nadien wegblijft? Indien de werknemer na afloop van de vakantie niet naar de werkvloer terugkeert, is dat misschien ook een ‘contractbreuk’, nl. een omstandigheid die u niet anders kunt interpreteren dan dat de werknemer zelf zijn contract wilde verbreken. Naast de tekortkoming aan zijn verplichting om te komen werken, zal u ook dan echter moeten aantonen dat de werknemer zijn contract wil beëindigen.

Het overkwam uw collega…

Uw collega had een werknemer die vlak voor zijn vakantie belde met de mededeling dat hij niet meer zou terugkeren, omdat hij elders “een betere job” gevonden had. Nadien hoort hij niets meer van die werknemer. Toen die werknemer na zijn vakantie effectief niet terugkeerde, ging uw collega ervan uit dat het inderdaad voldoende duidelijk was dat hij zelf ontslag wilde nemen. Hij wierf dan ook al een nieuwe werknemer aan.

Wat ging er mis?

Verrassing. De werknemer kwam met hangende pootjes terug. De sollicitatie bij de andere werkgever was in het water gevallen. Uw collega had echter al een nieuwe kandidaat aangeworven. Uiteindelijk bleek echter dat zijn dossier om een contractbreuk in te roepen niet sterk genoeg was en hij moest op eigen initiatief deze werknemer opzeggen. Een kostelijke affaire.

Wat kunt u ervan leren?

Contractbreuk moeilijk te bewijzen. De wil van een andere partij proberen aantonen is in zo’n geval niet eenvoudig. Het is aan te raden om de werknemer een ingebrekestelling te sturen om hem te melden dat hij ongewettigd afwezig is (zonder recht op loon) en dat u hem in gebreke stelt om onmiddellijk het werk te hervatten.

Tip 1.  Nog beter is om deze onzekere situatie te vermijden en onmiddellijk aan te sturen op duidelijkheid. Laat de werknemer het best zijn verbreking/opzeg op papier zetten of stuur aan op een beëindiging in onderling akkoord. Hierbij is de werknemer geen vergoeding verschuldigd, maar dan is het einde van het contract tenminste duidelijk.

Tip 2.  Zo niet kunt u als de werknemer afwezig blijft, hem twee keer aangetekend in gebreke stellen en hem nadien ontslaan om dringende reden of eventueel contractbreuk inroepen (en een opzeggingsvergoeding van de werknemer claimen).

Het probleem met een mondeling ontslag is dat het moeilijk te bewijzen is, zelfs als de werknemer effectief afwezig blijft. Probeer dus toch minstens een mail, sms of WhatsApp hierover te bekomen. Als de werknemer afwezig blijft, dan kunt u hem het best twee keer aangetekend in gebreke stellen en hem dan ontslaan om dringende reden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878