VERZEKERINGEN - BRANDVERZEKERING - 31.08.2021

Uw buren kloppen bij u aan voor hun waterschade, wat dan?

Uw buurman klaagde na de recente zware wateroverlast over schade die volgens hem veroorzaakt werd door ‘uw eigendom’, bv. een defect in uw regenpijp of een deel van uw dak dat ging vliegen door de storm. Hoe gaat u daar dan het best mee om?

Schade door een storm of overstroming?

Dat is een bijzonder geval. Heeft de buur schade aan zijn woning door een storm, waarbij bv. een deel van uw dak of een boom uit uw tuin op zijn pand terechtgekomen is, dan is dat niet meteen uw zaak. Of de schade er dan komt door uw dak of dat van een ander, speelt eigenlijk geen rol. Dat geldt bovendien ook indien de schade er komt door een overstroming van een riool of een rivier.

Hun eigen brandpolis komt tussen. Uw buren kunnen in dat geval aan u hiervoor in principe ook geen schadevergoeding vragen. Iets wat nogal eens voor discussies zorgt, want veel buren verwachten wél dat u die schade zal betalen. Een storm of overstroming is immers verplicht gedekt in iedere gewone woningbrandpolis.

Tip.  U moet dan wel bewijzen dat dit door een storm of overstroming gebeurde. Wettelijk gezien is er sprake van een storm als het KMI windstoten van 100 km per uur of meer meet. Verzekeraars leggen bijna allemaal de lat lager: ze geven dekking zodra er windstoten van 80 km per uur vastgesteld zijn. Het is ook voldoende dat er in de buurt (in een straal van minder dan 10 kilometer) soortgelijke schade is, bv. dat er daar ook daken weggevlogen zijn, om in te roepen dat er een ‘storm’ was.

Schade door een defect?

Een defect in de regenpijp? Veroorzaakt een defect in uw regenpijp schade bij de buren, dan zal u dat in principe wel zelf moeten vergoeden of aangeven aan uw brandverzekering. Die zal in principe tussenkomen, want voor verzekeringen tot € 1.741.204 (cijfer juli 2021) is standaard ook de waarborg ‘verhaal van derden’ voorzien, die in zo’n geval de schade bij de buren zal vergoeden.

Tip.  Die verzekert volgens het principe ‘allrisk’, wat betekent dat alle oorzaken gedekt zijn. Stel dat uw regenpijp gewoon verstopt is wegens gebrekkig onderhoud, dan zal de waterschade die daardoor bij de buren ontstaat, vergoed worden. Alleen schade-oorzaken die duidelijk en beperkend in de polis uitgesloten zijn, kunnen door de verzekeraar geweigerd worden, bv. opzet.

Verzekeraar betaalt mogelijk enkel de buren. Het kan dus zijn dat de brandverzekering wél de schade van de buren terugbetaalt, maar niet uw eigen schade. Daarvoor is het principe ‘allrisk’ immers niet verplicht; enkel bepaalde risico’s zijn gedekt. Insijpeling via een balkon bv. of insijpeling door de muur is meestal niet gedekt voor uw eigen woning, maar wel in geval van schade bij de buren waarvoor u aansprakelijk bent.

Let op!  In geval van schade bij de buren wordt wel enkel de werkelijke waarde vergoed. De verzekeraar houdt dus rekening met slijtage. Bovendien worden nieuwe bouwnormen, zoals bijkomende isolatie, niet vergoed.

Minnelijke regeling met uw buur? Wanneer de schade kleiner is dan de vrijstelling in uw polis (meestal € 270) , kunt u die schade beter zelf regelen met de buur. De vrijstelling valt toch te uwen laste en het ‘gedoe’ met de verzekeraar valt dan weg. Een akkoord sluiten met de buur kan ook beter zijn als u recent meerdere schadegevallen had. Verzekeraars houden bij hoeveel schadedossiers u de laatste vijf jaar had. Wanneer u wat te veel schade heeft, kan de verzekeraar maatregelen treffen en die gaan tot en met de opzegging van uw contract.

Kwam er schade door een storm, bv. door vliegende dakpannen van uw woning, dan moet u daar in principe niet voor instaan en moet de buur zijn eigen brandverzekering aanspreken. Schade bij uw buren door bv. een defect in uw regenpijp moet u wel vergoeden en is in principe verzekerd door uw brandpolis. De vrijstelling valt wel te uwen laste. Is de schade klein, dan komt u beter tot een vergelijk met uw buren.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878