HANDELSPRAKTIJKEN - UITVERKOOP - 17.08.2021

Uitverkoop houden tijdens wegenwerken in uw straat?

Door wegenwerken in uw straat of in een nabijgelegen straat is uw winkel heel wat minder goed bereikbaar. Kunt u dan tijdens de werken een uitverkoop doen? Heeft u recht op een financiële compensatie van de overheid?

Uitverkoop tijdens wegenwerken?

Wat is er aan de hand? Overal in het land zijn er dezer dagen wegenwerken bezig. U zal het dan als winkelier maar meemaken dat na de coronasluiting nu uw straat of buurt nog eens aan de beurt is, waardoor uw omzet nogmaals riskeert een duik te nemen. Maar wat kunt u dan doen om het leed alsnog te verzachten?

Uitverkopen? U kunt in uw winkel niet zomaar uitverkopen als u daar zin in heeft. Dat kan namelijk enkel in een aantal in de wet aangegeven gevallen.

Tip. Zijn er wegenwerken in uw straat, dan kunt u zich daarop weleens baseren om een uitverkoop te doen. De wet zegt nu eenmaal dat u mag uitverkopen als er sprake is van een belangrijke belemmering van uw activiteit. Wegenwerken kunnen zo’n belemmering vormen.

Let op! Het moet dan wel gaan om wegenwerken in uw straat zelf. Zijn de werken in de buurt waardoor het centrum waar uw winkel gevestigd is bv. minder goed bereikbaar is, dan is zo’n uitverkoop niet mogelijk.

Hoelang? U mag ook niet altijd gedurende de ganse duur van de werken uitverkopen. De termijn is nu eenmaal beperkt tot vijf maanden. U mag beginnen met de uitverkoop zodra de werken in uw straat beginnen. Voordien (bv. op het moment dat u weet dat de werken gepland zijn) al beginnen uitverkopen mag dus niet.

Tip. Maakt u reclame voor de uitverkoop, dan moet u daarin de datum vermelden waarop de uitverkoop aanvangt.

Let op! Duren de werken in uw straat minder dan vijf maanden, dan moet u bij het beëindigen van de werken ook de uitverkoop stopzetten ook al zijn de vijf maanden nog niet voorbij. De reden voor de uitverkoop valt dan nu eenmaal weg.

Wat uitverkopen? Bij een uitverkoop omwille van wegenwerken mag u ook andere goederen verkopen dan diegene die vóór het begin van de uitverkoop al deel uitmaakten van uw voorraad. U mag namelijk ook de producten verkopen die het voorwerp geweest zijn van een bestelling die, gelet op haar omvang en datum, als normaal beschouwd kan worden.

Tip. U mag tijdens de uitverkoop zelfs verkopen met verlies.

Compensatie van de overheid?

Welke compensatie? U kunt verder als u ernstige hinder ondervindt van wegenwerken in uw straat in Vlaanderen een zogenaamde hinderpremie ontvangen van € 2.000. Als u genoodzaakt bent om uw zaak minstens 21 opeenvolgende kalenderdagen te sluiten ingevolge de hinder, kunt u eventueel ook een sluitingspremie van € 80 per sluitingsdag genieten.

Let op! Enkel ondernemingen met minder dan tien vaste werknemers komen hiervoor in aanmerking. Uw zaak moet zich bovendien in de zgn. hinderzone bevinden. Voorwaarde is dat de rijbaan of een rijstrook geheel of gedeeltelijk afgesloten wordt.

Hoe zit dat in Wallonië en Brussel? Is uw winkel gelegen in het Waals of het Brussels gewest, dan kunt u eveneens soms een vergoeding krijgen bij wegenwerken. In het Brussels gewest kunt u onder bepaalde voorwaarden een werfvergoeding krijgen en in Wallonië kunt u een vergoeding aanvragen via de zogenaamde Wallinco-app.

Wegenwerken in uw straat kunnen een voldoende reden vormen om tot een uitverkoop te kunnen overgaan. Bovendien kunt u in de drie gewesten van de overheid onder bepaalde voorwaarden een financiële compensatie vragen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878