BEVEILIGING - VARIA - 27.08.2021

Vindt u alles terug dankzij de Apple AirTag?

Apple lanceerde de AirTag: een piepklein apparaatje dat u bijv. in uw portemonnee stopt of aan uw sleutelbos bevestigt. Bij verlies of diefstal zou u deze dan makkelijker moeten kunnen terugvinden. Maar werkt het ook echt?

Wat is het precies?

De Apple AirTag ( https://www.apple.com/airtag ) heeft een diameter van 3,2 cm, is 8 mm dik en weegt 11 gram. Hij is dus wat groter en zwaarder dan een muntstuk van € 2, maar valt makkelijk weg te moffelen in een portefeuille, in een tas of onder het zadel van een fiets. Het kleinood is spat‑, water‑ en stofbestendig. De interne knoopcelbatterij houdt het volgens Apple een jaar vol en u kunt deze nadien zelf vervangen.

Prijs. De AirTag kost € 35 of € 119 voor vier stuks. U kunt u hem zelfs gratis laten personaliseren met een laserinscriptie. Optionele sleutelhangers vindt u op https://www.apple.com/be-nl/shop/accessories/all/airtag vanaf € 13,95.

Hoe werkt het?

App. In de Zoek Mijn- app op uw iPhone of iPad (vanaf iOS 14.5) voegt u de AirTag toe als een ‘nieuw object’. Vanaf dan ziet u op een kaart waar het apparaatje zich bevindt (of voor de laatste keer verbinding maakte), inclusief de batterijstatus. De AirTag zendt namelijk een beveiligd bluetoothsignaal uit, dat wordt opgepikt door uw of andere iPhones in de buurt. Deze zenden dan automatisch de locatie door naar uw iCloud (en dus uw telefoon). Uw privacy wordt daarbij maximaal gerespecteerd. Tip.  De AirTag maakt zelf geen internet- of gps-connectie. U hoeft zich dus geen zorgen te maken om de batterijduur of uw dataverbruik.

Route. De kaart in de app geeft dus de locatie van uw AirTag weer en door op ‘Route’ te tikken, wordt u naar de juiste plaats geleid. Heeft u een iPhone 11 of 12, dan ziet u dankzij de ingebouwde ‘Ultra Wideband’-technologie nog makkelijker welke richting u uit moet.

Geluid. Bent u in de buurt, tik dan in de Zoek Mijn -app op ‘Speel geluid af’. Voor zo’n kleinood maakt de AirTag verrassend veel lawaai.

Verloren-modus. Net als voor andere Apple-toestellen kunt u in de Zoek Mijn -app ook de ‘Verloren-modus’ inschakelen voor uw AirTag. U krijgt dan automatisch een melding zodra deze ergens gedetecteerd wordt. Tip.  U kunt ook instellen dat eerlijke vinders uw contactgegevens te zien krijgen. Zelfs mensen met een Androidtoestel (met ingebouwde NFC-chip) kunnen u zo vinden.

De moeite waard?

Jazeker. Omdat er wereldwijd vele miljoenen iPhone-gebruikers zijn, worden AirTags meestal snel gelokaliseerd. Hoe drukker de plaats, hoe meer kans u maakt. Bovendien vinden wij € 35 een aanvaardbare prijs.

Alternatieven. Weet dat er al langer vergelijkbare trackers bestaan. Het Amerikaanse Tile ( https://www.tile.com ) heeft deze zelfs in verschillende maten, waaronder een flinterdun kaartje (€ 29,99) dat u bijv. in uw portemonnee of in het hoesje van uw telefoon kwijt kunt. Let op. Tile werkt met een app die zowel voor iPhones als Androidtoestellen beschikbaar is. Voor het terugvinden van deze tracker bent u echter aangewezen op toevallige passanten die ook deze app hebben geïnstalleerd en dat is een groot nadeel ten opzichte van het veel actievere Applenetwerk.

Overweeg de Apple AirTag (€ 35) in combinatie met uw iPhone of iPad om verloren of gestolen objecten sneller terug te vinden. De lokalisatie gebeurt automatisch en beveiligt via het wereldwijde netwerk van Applegebruikers, waardoor de kans op terugvinden reëel is.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878