FISCAAL - BELASTINGCONTROLE - 27.05.2021

Moet u de controleur inzage geven in al uw rekeningen?

Uw eenmanszaak krijgt een belastingcontrole en de controleur vraagt om de uittreksels van al uw bankrekeningen voor te leggen, zowel van uw zicht- en spaarrekeningen als van uw beroeps- en privérekeningen. Wat doet u met die vraag?

Drie soorten rekeningen

Zuivere beroepsrekeningen. Dat zijn alle rekeningen die u enkel gebruikt voor professionele verrichtingen. Het gaat om de rekeningen waarvan het nummer op uw facturen en andere documenten van uw zaak vermeld staat, waarop klanten betalen en waarmee u leveranciers betaalt.

Zuivere privérekeningen. Dat zijn dan alle rekeningen waarmee u nooit beroepsmatige uitgaven doet en waarop nooit beroepsinkomsten gestort worden. Het gaat hier dus om de zichtrekening(en) waarmee u de gezinsuitgaven betaalt en waarop niet-belastbare inkomsten zoals kindergeld, studiebeurzen, schenkingen, enz. gestort worden, en (normaal gezien) om uw spaar- en beleggingsrekeningen.

Tip.  Overschrijvingen van een beroeps- naar een privérekening, bv. van een vast maandelijks bedrag als een soort ‘loon’, maken van de privérekening in principe nog geen beroepsrekening.

Gemengde rekeningen. Daarmee worden dan de rekeningen bedoeld waarop zowel professionele verrichtingen als privéverrichtingen uitgevoerd worden. Meestal is een gemengde rekening het onbedoelde gevolg van vergissingen of specifieke omstandigheden waardoor u uitzonderlijk professionele verrichtingen uitgevoerd heeft met een privérekening.

Welke moet u voorleggen?

Beroepsrekeningen. Van uw beroepsrekeningen mag de fiscus alle uittreksels en andere documenten verifiëren (Comm. IB 315/6) . U kunt dus niet weigeren om bepaalde stukken inzake die rekeningen voor te leggen omdat er privé-informatie op vermeld zou staan.

Privérekeningen. Wat de rekeningen betreft waarvan u zegt dat ze privé zijn, mag de controleur wel inzage vragen, maar u hoeft die niet te geven. De controleur heeft dan niet het recht om met bv. de dreiging van boetes toch inzage te eisen. Vermoedt hij dat een privérekening gebruikt is voor beroepsmatige verrichtingen en weigert u ook na een vraag om inlichtingen inzage, dan kan hij eventueel wel een procedure starten om het bankgeheim te doorbreken, lees: de inlichtingen aan de bank zelf te vragen.

Tip.  Hij kan dat wel enkel als hij ten eerste aanwijzingen van belastingontduiking heeft, u wil taxeren op een indiciair tekort of een verzoek tot bijstand gekregen heeft vanuit het buitenland, ten tweede gemachtigd is door een ambtenaar die ten minste adviseur is (art. 322 WIB 92) en ten derde u met een aangetekende brief op de hoogte brengt van zijn vraag aan de bank en van de redenen voor dat verzoek, dus bv. de aanwijzingen van belastingontduiking (art. 333/1, §1 WIB 92) .

Gemengde rekeningen. Is een rekening gemengd, dan moet u inzage verlenen in alle stukken die op die rekening betrekking hebben, zelfs als die slechts uitzonderlijk voor professionele verrichtingen gebruikt werd. U mag dus de stukken over privéverrichtingen er niet vooraf uithalen. De fiscus kan immers enkel door de hele rekening te bekijken het privé- of professionele karakter van de verrichtingen bepalen.

Tip.  Wilt u niet dat de controleur inzage krijgt in uw privéfinanciën, dan moet u er dus voor zorgen dat u enkel zuivere beroepsrekeningen en zuivere privérekeningen heeft. Bekijk wat u kunt doen om vergissingen en slordigheden met betalingen tegen te gaan, bv. uw privérekeningen bij een andere bank aanhouden dan uw beroepsrekeningen.

De fiscus heeft recht op volledige inzage in niet alleen de zuivere beroepsrekeningen, maar ook privérekeningen die per vergissing of door omstandigheden uitzonderlijk professioneel gebruikt worden. Zorg er daarom voor dat u enkel zuivere beroepsrekeningen en zuivere privérekeningen heeft, eventueel bij verschillende banken.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878