BELEGGINGSVERZEKERING - 07.05.2021

Wanneer is een Tak 23 interessant?

Met de huidige lage rentestand kiezen beleggers meer voor Tak 23-contracten dan voor Tak 21-contracten, zo lazen we in de media in april 2021. Welke mogelijkheden biedt zo’n levensverzekering voor u, ook op fiscaal vlak?

Switchen van Tak 21 naar Tak 23?

Tak 21. In tijden van hoge rente was de Tak 21 populair: naast kapitaalbescherming krijgen spaarders een gewaarborgde rente, aangevuld met een eventuele variabele winstdeelname. Maar de huidige lage rentestand zorgt ervoor dat het rendement heel beperkt is en waarschijnlijk nog een hele tijd laag zal blijven.

Tak 23. Daarom kijken beleggers steeds meer naar een Tak 23-beleggingsverzekering om een mooi kapitaal op te bouwen voor later. Via een Tak 23-verzekering belegt u niet rechtstreeks in aandelen of obligaties. De premies die u in het contract stort, worden gespreid over verschillende beleggingsfondsen. Bij de meeste verzekeraars geniet u een ruime keuze aan verschillende fondsen. Zo zijn er fondsen die enkel beleggen in aandelen of enkel in obligaties, terwijl andere fondsen dan weer beleggen in een combinatie van beide. Sommige fondsen beleggen wereldwijd en andere hebben een regionale focus. Door verschillende fondsen te combineren kunt u uw portefeuille optimaal diversifiëren. En u kiest zelf hoe ver die spreiding gaat.

Realiteit anno 2021. Omdat verwacht wordt dat de rente nog lang laag zal blijven, is het verwachte rendement op lange termijn potentieel hoger bij een Tak 23 dan bij een Tak 21. Onthoud wel dat een Tak 23 geen kapitaalbescherming biedt en dat het rendement ervan onzeker is.

Fiscaliteit Tak 23

Verzekeringstaks. Wanneer u geld in een Tak 23 stort, betaalt u een verzekeringstaks van 2% op de premie, omdat het een verzekeringscontract is. Die premietaks betaalt u maar één keer en dat is bij de instap. Later betaalt u geen taks meer in geval van een afkoop of overdracht van de reserve (onder bepaalde voorwaarden).

Roerende voorheffing. Bij een Tak 23-contract (zonder vastgelegde looptijd, bedrag of rentevoet) bent u ook geen roerende voorheffing verschuldigd in geval van de afkoop van het contract of de overdracht van de reserve tussen de verschillende Tak 23-fondsen in een contract. En dit op gelijk welk moment. Dat is interessant wanneer u bijvoorbeeld periodiek bedragen wilt krijgen als aanvulling op uw inkomen. En dat is een groot verschil tegenover bancaire fondsen en meer in het bijzonder tegenover kapitalisatiedeelbewijzen van een bevek.

Verschil met een bevek. Daar betaalt u op het moment van verkoop of een switch naar een ander fonds een beurstaks van 1,32%. Bij gemengde fondsen die onder meer aandelen en obligaties combineren en bij obligatiefondsen betaalt u bovendien 30% roerende voorheffing (rv) op de meerwaarde van het obligatiegedeelte van het fonds. De beurstaks bent u dan verschuldigd op het verkoopbedrag na rv. Vraag wel steeds naar de jaarlijkse kosten. Als dat bv. 2% of meer is, zal dat uw fiscaal voordeel vaak tenietdoen.

Successieplanning via een Tak 23

Begunstigde bij overlijden. Tak 23-verzekeringen zijn interessante instrumenten voor de planning van uw nalatenschap. U bepaalt bijvoorbeeld of u al dan niet bijstort. Ook kunt u het contract (gedeeltelijk) afkopen. Maar u kunt ook de begunstigde(n) bij overlijden aanduiden en wijzigen wanneer u dat wilt. Zo kunt u bijvoorbeeld uw (klein)kinderen al betrekken in de successieplanning.

Bij een Tak 23-beleggingsverzekering heeft u veel keuze om te spreiden in aandelen en obligaties. Bovendien zijn Tak 23-fondsen fiscaal gezien interessant wanneer u bv. een periodieke uitkering verlangt. U heeft ook heel wat vrijheid wanneer u ze inzet in uw successieplanning. Let wel op de kosten die het fiscaal voordeel kunnen tenietdoen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878