VERZEKERINGEN - HOSPITALISATIE - 10.06.2021

Hospitalisatieverzekering: privé of door uw BV laten betalen?

Volgens Assuralia heeft bijna 82% van de Belgen een hospitalisatieverzekering, maar veel zelfstandigen betalen die verzekering nog in privénaam. Is dat wel een goede keuze of laat u die premie beter door uw vennootschap betalen?

Premie betaald door uw vennootschap

Kan dat? Jazeker! Uw vennootschap kan wel degelijk de premie voor uw hospitalisatieverzekering en/of die van uw werknemers ten laste nemen.

Dan privé belastbaar? Neen, toch niet! De door uw vennootschap betaalde premies worden bij u als bedrijfsleider (en bij uw eventuele werknemers) niet belast. Dit voordeel wordt nl. als een sociaal voordeel vrijgesteld van belasting (art. 38, §1, lid 1, 20° en §2, WIB 92) . Diezelfde belastingvrijstelling geldt trouwens voor het bedrag dat betaald wordt als de hospitalisatieverzekering tussenkomt.

Let op 1!  Vereist is wel dat uw vennootschap in de polis aangeduid is als verzekeringnemer (en u uiteraard als begunstigde).

Let op 2!  Bent u privé verzekerd voor hospitalisatie en betaalt uw vennootschap u de verzekeringspremie terug, dan geldt de bovenstaande algemene regel niet. In dat geval is immers de terugbetaling door uw vennootschap bij u belastbaar als voordeel van alle aard, maar de premie is dan bij uw vennootschap normaal gezien wel aftrekbaar.

Aftrekbaar voor uw vennootschap? Neen, de keerzijde van de medaille is dat de betaalde premies niet aftrekbaar zijn als beroepskosten. Ook dat staat expliciet in de wet (art. 53, 21° WIB 92) .

Let op!  Is de hospitalisatieverzekering gekoppeld aan uw groepsverzekering (waarvan de premie in principe wel aftrekbaar is), dan is het stukje van de premie dat slaat op de hospitalisatieverzekering niet aftrekbaar.

Geen fiscaal voordeel, toch interessant?

Premie is niet aftrekbaar. Ja, maar zelfs zonder dit fiscale voordeel is het toch voordeliger dat uw BV de premie betaalt. Anders moet u die premie betalen met een extra loon dat zoals u weet, zwaar belast wordt.

Voorbeeld privé betalen. Jan is bedrijfsleider en verdient € 50.000. Zijn hospitalisatieverzekering kost € 500. Om dat bedrag netto over te houden moet Jan zijn loon verhogen met € 1.257,86. De berekening verloopt als volgt: € 1.257,86 - 20,50% sociale bedragen = € 1.000. Dit bedrag wordt privé tegen 50% belast, zodat Jan netto € 500 overhoudt. De opname van dit extra loon van € 1.257,86 is fiscaal aftrekbaar zodat de kostprijs voor de vennootschap € 943,40 is (bij een vennootschapsbelasting van 25%).

Vennootschap laten betalen kost minder. Als de vennootschap die premie van € 500 betaalt, dan is dat bedrag niet aftrekbaar en dan kost het dus effectief ook € 500. Die € 500 is evenwel minder dan de nettokost van € 943,40 voor de vennootschap ingeval Jan de premie privé zou betalen.

Let op!  Neemt u niet elke maand een loon op, dan moet er wél een collectieve toezegging bestaan voor iedere medewerker en u als bedrijfsleider sluit gewoon mee aan. Zo vermijdt u dat de premie belast wordt als een voordeel van alle aard.

Tip 1.  Uw vennootschap kan niet alleen de premies van de hospitalisatieverzekering van uzelf en van uw werknemers betalen, maar ook die van alle inwonende gezinsleden (art. 38, §2, 1° WIB 92) of m.a.w. van uw partner, met wie u al dan niet gehuwd bent, van uw kinderen, enz., ook al hebben ze niets met uw vennootschap te maken. Zij worden nl. als bijverzekerde aanzien (art. 201, §4 W.Verz.) .

Tip 2.  Heeft u privé een hospitalisatieverzekering afgesloten voor uzelf en/of uw gezinsleden, dan kunt u de verzekeringnemer laten wijzigen zodat uw vennootschap de premies kan betalen.

De premies zijn in principe niet belastbaar als voordeel bij u privé, maar ze zijn ook niet aftrekbaar voor uw vennootschap. Dit neemt niet weg dat het nog altijd goedkoper is dat uw BV de premie betaalt dan dat zelf te doen met uw ‘dure’ nettoloon.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878