BTW - 6% - 03.12.2021

6% of 21% btw op werken in ruimte verhuurd aan uw BV?

Een dokter laat aan haar woning een ruimte bijbouwen die ze verhuurt aan haar BV. Ze laat die bouwwerken factureren met 6% btw. Volgens de controleur had het normale tarief van 21% toegepast moeten worden. Wat vond de rechter?

Een arts oefent haar praktijk uit via een BV. Ze laat een aanbouw optrekken bij haar woning, die ze als dokterskabinet aan de BV zal verhuren. De aanbouw heeft een afzonderlijke toegang zodat patiënten niet door de privégedeelten van de oorspronkelijke woning moeten gaan. De aannemer factureert de werken met 6% btw.

Standpunt Administratie

De btw-controleur aanvaardt het tarief van 6% voor facturen inzake de garage onder de aanbouw, omdat die garage verbonden is met de woning. Op de werken voor de aanbouw zelf had volgens de controleur echter het normale btw-tarief van 21% toegepast moeten worden, omdat die ruimte geen geheel vormt met de woning.

Standpunt rechter

De rechter geeft de Btw gelijk. Het tarief van 6% is een afwijking van het normale tarief, en is maar mogelijk voor werken die verband houden met een gebouw of een gedeelte ervan dat als woning gebruikt wordt. De rechter is het eens met de Btw dat de praktijkruimte niet beschouwd kan worden als deel van de woning aangezien er tussen die ruimte en de woning geen functioneel verband bestaat. Wegens de afzonderlijke toegang is de praktijkruimte geschikt voor een autonome economische exploitatie, en wordt ze daarvoor ook effectief gebruikt, aangezien ze verhuurd wordt aan de BV. Het btw-tarief is dus wel degelijk 21%.

Download het arrest van het hof van beroep te Luik van 21.05.2021 van https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 28, nr. 4.

Voor meer informatie over het 6%-btw-tarief voor onroerende goederen, ga naar https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 28, nr. 4.

Commentaar

6% voor woningen. Wanneer u werken laat uitvoeren aan een woning van ten minste 10 jaar oud, is het btw-tarief in principe maar 6% i.p.v. normaal 21%. Het volstaat dat het pand ‘hoofdzakelijk’, dus voor ten minste de helft, als woning gebruikt wordt.

Ook voor gemengd gebruikt pand? Ja, op voorwaarde dus van ‘hoofdzakelijk gebruik’ als woning. Een nuance is wel dat de 6% dan enkel mogelijk is voor werken aan het volledige pand of gemengd gebruikte ruimtes. Voor werken die enkel gebeuren aan een professionele ruimte, geldt het gewone tarief van 21%.

Voorbeeld. U laat het dak vernieuwen van uw woning, waarvan 40% als kantoor gebruikt wordt door u of door uw BV die deze ruimtes huurt. U betaalt in principe maar 6% btw. Voor werken die enkel op de kantoorruimtes slaan, is het tarief 21%.

Wat met een aanbouw? Het verlaagde tarief geldt enkel voor het verbouwen, afwerken, inrichten, herstellen en onderhouden van een woning, niet voor nieuwbouw. Of een aanbouw een verbouwing dan wel een nieuwbouw is, is een zgn. feitenkwestie. De Btw-Administratie hanteert daarbij twee criteria, het ‘oppervlaktecriterium’ en een ‘functioneel criterium’. In deze zaak stond enkel dat tweede criterium ter discussie.

‘Functioneel criterium’. Dit criterium houdt in dat de aanbouw niet onafhankelijk van het oude gedeelte mag kunnen functioneren, maar het oude gedeelte moet aanvullen en er dus inzake aanwending van het gebouw een geheel mee vormt. (beslissing E.T. 106.933 van 01.09.1994) . De rechter stelt dat hij weliswaar niet gebonden is door de administratieve interpretatie van de wet, maar vindt dit functioneel criterium ‘pertinent’.

Tip.  Het is wel niet vereist dat het nieuwe gedeelte zich onder hetzelfde dak bevindt als het oude.

De rechter geeft de fiscus gelijk dat het tarief van 6% niet mogelijk is voor de aanbouw aan een bestaande woning als die aanbouw onafhankelijk van het oude gedeelte kan functioneren. Dat was in deze zaak het geval, want de aanbouw werd als apart toegankelijke praktijkruimte verhuurd aan de BV.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878