EXTRALEGAAL PENSIOEN - 09.12.2021

Nog een backservicepremie in 2021?

Heeft u in uw BV een groepsverzekering of IPT, dan kan zij een zgn. backservicepremie betalen, die onder bepaalde voorwaarden fiscaal aftrekbaar is. Hoe zit dat juist en heeft het zin om dat nog in 2021 te doen?

De zgn. 80%-grens en een backservice . Premies van een groepsverzekering of IPT zijn aftrekbaar binnen de zgn. 80%-grens, die op uw laatste normale brutoloon berekend wordt. Behalve jaarlijkse premies zijn ook zgn. backservicepremies aftrekbaar, lees: de inhaalpremies voor de jaren die u gewerkt heeft maar nog geen groepsverzekering of IPT had, of voor de jaren dat uw loon en dus ook de aftrekbare jaarlijkse premie lager was dan nu. U kunt ook een backservicepremie betalen voor uw loopbaan buiten uw huidige BV (externe backservice), maar daarvoor tellen wel slechts 10 jaren mee.

Let op!  Het is niet altijd interessant om met de loopbaanjaren buiten uw vennootschap rekening te houden. De fiscus heeft altijd aanvaard dat u mocht kiezen om dat niet te doen, maar onlangs heeft hij zijn houding gewijzigd. Voor de berekening van de 80%-grens houdt hij nu altijd rekening met de in het verleden opgebouwde pensioenkapitalen, zelfs als u geen externe backservice toepast.

Doen in 2021? Een backservicepremie betalen kan nuttig zijn als de belastbare winst van uw BV in 2021 hoog uitvalt. Uw vennootschap heeft dan een grote, in één keer aftrekbare kost en kan dus belastingen besparen. Een premie betalen die groter is dan de boekhoudkundige winst voor 2021 is normaal gezien wel geen goed idee. U creëert dan nl. een boekhoudkundig overgedragen verlies dat later – als het niet meer aangezuiverd wordt – in mindering komt van de boekhoudkundige reserves. Voor zover dat liquidatiereserves zijn, zal uw vennootschap dan voor een deel de afzonderlijke aanslag daarop voor niets betaald hebben.

Tip.  U moet de maximale backservicepremie niet in één keer betalen. U mag dus ook een deel nu betalen en volgend jaar, of later nog een deel.

Voor meer informatie over een groepsverzekering, ga naar https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 14, nr. 3.

Bekijk met uw verzekeraar hoe groot de maximale backservicepremie momenteel is, en met uw boekhouder welk boekhoudkundig en fiscaal resultaat hij voor 2021 verwacht. Dan weet u hoeveel belastingbesparing een backservicepremie kan opleveren en vermijdt u om een grotere premie te betalen dan fiscaal interessant is.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878