FISCAAL - BTW - 09.12.2021

Wat optimaliseren om uw btw-tegoed terug te vorderen?

Aan het einde van het jaar moet een btw-tegoed veel lager zijn dan anders om het effectief terugbetaald te krijgen. Hoe zit dat ook alweer, want waren die zgn. drempelbedragen onlangs niet veranderd? Hoe kunt u desgevallend nu op het jaareinde het een en ander optimaliseren?

Btw-tegoed

Wordt niet zomaar terugbetaald! Dat weet u. Blijkt uit uw btw-aangifte dat u meer aftrekbare dan verschuldigde btw heeft, dan zorgt dat voor een zgn. btw-tegoed. Dat wordt u echter niet automatisch terugbetaald. Het wordt namelijk principieel overgedragen naar de volgende btw-aangifte om het dan te verrekenen met de op dat ogenblik te betalen btw.

U moet erom vragen. Inderdaad, wilt u het btw-tegoed op uw bankrekening laten storten, dan moet u dat ‘vragen’ door een vakje aan te vinken in de btw-aangifte. Belangrijk daarbij is wel dat u een tegoed maar kunt terugvragen als het een bepaald minimumbedrag overschrijdt.

En dan nog... Er zijn namelijk nog wat zaken waarmee u rekening moet houden. Zo wordt uw btw-tegoed pas terugbetaald als uw vorige btw-aangiftes tijdig ingediend zijn. Ook worden desgevallend eerst al uw niet-betwiste fiscale schulden, dus bv. ook uw nog te betalen directe belastingen, aangezuiverd. Afhankelijk van dat bedrag aan niet-betwiste openstaande schulden is het dus perfect mogelijk dat u de facto niets op uw rekening gestort krijgt. Mogelijkerwijs volgt er dan ook nog een teruggaafcontrole, maar die is in principe beperkt. Doorgaans wordt dan vooral gecontroleerd of de investeringen waarop u de btw gerecupereerd heeft, wel beroepsmatig zijn.

Vanaf welk bedrag terug te vragen?

Lagere drempelbedragen sinds 1 april 2021. Dat klopt. De bedragen om uw btw-tegoed te kunnen terugvragen, zijn sinds die datum verlaagd (KB 29.03.2021, BS 01.04.2021) , zoals blijkt uit de onderstaande tabel:

Drempelbedrag teruggave
Sinds 01.04.2021
Voorheen
Kwartaalaangever
€ 400
€ 615
Maandaangever
€ 400
€ 1.485
Btw-aangifte laatste maand/kwartaal
€ 50
€ 245
Starter met maandaangifte
€ 50
€ 245

Nu slechts € 50 btw-tegoed nodig! Een nieuwjaarscadeautje van de Btw... In plaats van voorheen € 245 moet nu op het einde van 2021 het btw-tegoed slechts € 50 zijn om het terug te kunnen vragen en dit zowel voor kwartaal- als voor maandaangevers. Concreet gaat het m.a.w. om het btw-tegoed dat dan zal blijken uit de btw-aangifte die uiterlijk 20 januari 2022 ingediend moet zijn.

Desgevallend nog wat optimaliseren?

Aankopen januari vervroegen naar december? Dat kan inderdaad een goede zet zijn. De btw op die aankopen komt dan al direct mee in aftrek in die btw-aangifte in januari én zo vergroot dus meteen ook de kans dat u een voldoende groot btw-tegoed heeft. Doet u die aankopen nl. pas in januari, dan moet u in principe nog wachten tot april om een btw-tegoed te kunnen terugvragen en het moet dan bovendien ook € 400 zijn...

Is dat wel de moeite? Een btw-tegoed effectief terugvragen betekent inderdaad niet dat het dan de volgende dag al op uw rekening staat. Uw aanvraag moet immers eerst nog verwerkt worden en bovendien kan de Btw ook nog eerst een zgn. teruggaafcontrole doen. Normaal gezien mag u echter wel eind maart 2022 uw teruggave verwachten. Afhankelijk van de grootte van het bedrag is het m.a.w. te bekijken of u uw btw-tegoed effectief laat terugstorten dan wel gewoon laat overdragen naar de volgende btw-aangifte.

Uw volgende btw-tegoed moet slechts € 50 bedragen om het effectief te kunnen terugvragen, ook als maandaangever. Door eventuele aankopen van januari te vervroegen naar december kunt u daarop inspelen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878