ONROEREND GOED - VERHUUR - 13.01.2022

Wanneer mag u als verhuurder indexeren en met hoeveel?

De gezondheidsindex is de laatste tijd sterk gestegen, en in het afgelopen jaar ging het over een stijging van meer dan 2%. Mag u dan bij het begin van het nieuwe jaar de huurprijs ook verhogen en aanpassen aan de nieuwe index?

Wanneer mag u indexeren?

Indexeren op ‘verjaardag van het contract’. Dat is inderdaad nog altijd het principe. Gaat het om een woninghuurcontract, dan mag u dat als verhuurder altijd indexeren, tenzij indexatie uitgesloten is in het contract. Voor een woninghuur die ingegaan is op 1 maart, mag u de huurprijs m.a.w. elk jaar op 1 maart indexeren. Het is dus niet zo – wat soms gedacht wordt – dat dat bij de start van een nieuw kalenderjaar moet gebeuren.

Let op!  Bij een ‘gemene huur’, zoals de huur van een kantoor, magazijn, enz., en bij een handelshuur kan indexatie enkel als het in het contract staat.

Hoe berekent u de nieuwe huurprijs?

Indexformule. De formule voor de indexatie ligt wettelijk vast: de aangepaste huurprijs = (basishuurprijs (voorzien in het contract) × nieuw indexcijfer) / aanvangsindexcijfer.

Bij gemene huur en handelshuur. Wilt u een handelshuur of gemene huur indexeren, dan neemt u voor het ‘nieuwe’ indexcijfer de index van de vorige maand (maand vóór de maand waarin het huurcontract inging). Voor het aanvangsindexcijfer neemt u de index van de maand vóór de maand waarin het contract gesloten was.

Voorbeeld. Een contract voor de huur van een kantoor werd ondertekend op 05.10.2021 om in te gaan op 01.11.2021. De huurprijs kan dan ten vroegste geïndexeerd worden op 01.11.2022, waarbij het nieuwe indexcijfer het gezondheidsindexcijfer is van de maand oktober 2022 en het aanvangsindexcijfer dat van de maand september 2021.

Let op!  Meestal past u de gezondheidsindex toe, maar gaat het om een huur van vóór 1994, dan neemt u het indexcijfer van de consumptieprijzen als aanvangsindex.

Hoe toepassen bij woninghuur? Voor contracten voor een woning gelegen in Vlaanderen gesloten vóór 01.01.2019 of in het Brussels of Waals gewest, geldt ook de al aangehaalde regeling.

Anders voor recent contract in Vlaanderen! Het aanvangsindexcijfer is volgens het Vlaams Woninghuurdecreet immers de gezondheidsindex van de maand die voorafgaat aan de inwerkingtreding van de huurovereenkomst. De datum van ondertekening van het contract speelt dus geen rol meer.

Voorbeeld. Stel, een woninghuur in het Vlaams gewest werd gesloten op 05.01.2021 en ving aan op 01.02.2021. De huurprijs kan dan geïndexeerd worden op 01.02.2022, waarbij het nieuwe indexcijfer het cijfer is van januari 2022 en het aanvangsindexcijfer dat van januari 2021.

De huurcalculator brengt raad? Ja, gelukkig wel! U kunt nog altijd via de huurcalculator nagaan hoe de huurprijs wijzigt door de indexering ( https://statbel.fgov.be/en/themes/consumer-prices/rent-calculator ).

Ook voor handelshuur en gemene huur? In principe geldt de huurcalculator enkel voor woninghuur. U moet daar ook het gewest ingeven.

Goed om te weten. Wilt u de index voor handelshuur of gemene huur berekenen, dan kunt u ook vertrouwen op de huurcalculator indien u als ‘gewest’ ofwel het Brussels gewest ofwel het Waals gewest ingeeft. De indexering is in dat geval immers identiek.

Bij woninghuur mag u de huurprijs indexeren op de verjaardag van het contract tenzij dat in het contract uitgesloten werd. Bij handelshuur en gemene huur mag u enkel indexeren als het contract dat voorziet. Via de huurcalculator kunt u de nieuwe huurprijs bepalen, maar weet wel dat er voor woninghuur in Vlaanderen een specifieke regeling geldt die niet volledig hetzelfde is bij handelshuur of gemene huur.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878