WONINGHUUR - 04.02.2022

De maandelijkse huurprijs verhogen?

In de media wordt regelmatig geklaagd over de fors gestegen huurprijzen. Kunt u de huurprijs tijdens de looptijd van de woninghuurovereenkomst aanpassen aan de nieuwe marktprijzen? Heeft u daartoe ruimere mogelijkheden wanneer u verbouwingswerken heeft uitgevoerd? Kunt u de prijs altijd zomaar onbeperkt verhogen wanneer er een nieuwe huurder in uw pand komt wonen? Kunt u meer dan de geadverteerde prijs vragen als er meerdere kandidaat-huurders zijn?

Indexatie. U kunt de huurprijs in principe sowieso altijd jaarlijks aanpassen aan de index, tenzij u de indexeringsmogelijkheid expliciet zou hebben uitgesloten in het huurcontract. In Wallonië kan de huurprijs niet geïndexeerd worden als het huurcontract niet geregistreerd werd. Als u in het verleden de huurprijs niet geïndexeerd heeft, dan kunt u enkel indexeren voor de toekomst en voor de drie maanden voorafgaand aan uw vraag tot aanpassing van de huur aan de index. De wijze waarop de nieuwe huurprijs berekend wordt, verschilt (licht) in de drie gewesten. U kunt online een berekening maken via https://rentcalculator.economie.fgov.be/rentcalculator-nl/ . U kunt meteen ook het resultaat afdrukken en dat document aan uw huurder bezorgen.

Eenzijdige verhoging? U kunt de huurprijs in de loop van de overeenkomst niet zomaar eenzijdig verhogen. U kunt wel vragen dat de vrederechter de huurprijs aanpast, wanneer blijkt dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed ten gevolge van nieuwe omstandigheden ten minste 20% hoger of lager is dan de eisbare huurprijs op het tijdstip van de indiening van het verzoek. De vrederechter kan ook een verhoging van de huurprijs toestaan als u kunt bewijzen dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed met ten minste 10% van de huurprijs is gestegen ten gevolge van werkzaamheden die op uw kosten in het gehuurde goed zijn uitgevoerd. Het mag dan niet gaan om werken die nodig zijn om het huurpand in overeenstemming te brengen met de wettelijke normen. In Wallonië kunt u de herziening van de huurprijs enkel vragen als het huurcontract geregistreerd is. U moet uw vordering instellen tussen de zesde en de derde maand vóór het verstrijken van de driejarige periode. De vrederechter beslist naar billijkheid met hoeveel u de huurprijs mag verhogen. De nieuwe huurprijs geldt vanaf de eerste dag van de volgende driejarige periode. De vroegere huurprijs kan voorlopig gevorderd worden tot op de dag van de definitieve beslissing.

Onderling akkoord? Een akkoord sluiten met uw huurder waarin u een hogere huurprijs overeenkomt, is enkel mogelijk tussen de negende en de zesde maand die voorafgaan aan het verstrijken van elke driejarige periode. In de huurovereenkomst kunt u de wettelijke herzieningsmogelijkheden ook niet zomaar uitbreiden. Doet u dat toch, dan zal zo’n clausule niet geldig zijn. De wettelijke herzieningsmogelijkheden contractueel beperken of zelfs uitsluiten, is wel toegelaten.

Energiebesparende maatregelen. Als u energiebesparende werken verricht aan een pand dat in het Vlaams gewest gelegen is en als het huurcontract is aangegaan sinds 1 januari 2019, dan kunt u te allen tijde met de huurder overeenkomen dat u de huurprijs verhoogt. Weigert de huurder de prijsverhoging, dan kunt u aan de vrederechter een wijziging van de huurprijs vragen, als blijkt dat de normale huurwaarde van het gehuurde goed ten gevolge van uw investeringen ten minste 10% hoger ligt dan de eisbare huurprijs op het tijdstip van de indiening van het verzoek.

Nieuwe huurder. Voor huurovereenkomsten aangegaan sinds 1 januari 2019 mag u in Vlaanderen met een nieuwe huurder altijd een nieuwe huurprijs afspreken, zelfs als het vorige contract een kortlopend contract was. In het Waals en Brussels gewest zijn er geen beperkingen aan de huurprijs die u kunt vragen als uw huurder zelf het eerste kortlopende contract beëindigde. Beëindigde u daar een kortlopend contract door een opzeg te geven, dan mag de nieuwe huurprijs gedurende negen opeenvolgende jaren niet hoger zijn dan de huurprijs die de vorige huurder betaalde, plus de aanpassing aan de index, tenzij de normale huurwaarde van het goed intussen ten gevolge van nieuwe omstandigheden met ten minste 20% of ten gevolge van werken in het gehuurde goed met ten minste 10% is gestegen.

Zelfde huurder? Als u een huurovereenkomst voor korte duur sloot met een huurder en vervolgens met dezelfde huurder een nieuw kortlopend contract wilt aangaan, dan mag u de huurprijs enkel indexeren. Het nieuwe contract moet dan dezelfde huurprijs en dezelfde modaliteiten kennen als het aanvankelijke contract. Dat is in de drie gewesten het geval. Andere afspraken zijn niet geldig. Betaalt uw huurder toch een hogere huur, dan kan hij die achteraf van u terugvorderen.

Meerdere kandidaten? U kunt bij het sluiten van het huurcontract afwijken van de geadverteerde huurprijs, zowel naar beneden als naar boven. U kunt het pand dus wel degelijk verhuren tegen een hogere prijs dan diegene die in de publiciteit aangegeven werd, bv. wanneer er kandidaat-huurders bereid zijn om meer te bieden dan de vraagprijs. U kunt de kandidaat-huurders in principe ook tegen elkaar uitspelen om op die manier een zo hoog mogelijke huurprijs te bekomen, door ze bv. elk apart een bod te laten uitbrengen om dan vervolgens uw keuze te maken.

U kunt tijdens de looptijd van een woninghuurovereenkomst de huurprijs aanpassen aan de index. De huur eenzijdig verhogen kan niet. Daarover een overeenkomst sluiten met uw huurder kan ook lang niet altijd. U kunt een verhoging vragen aan de vrederechter tussen de zesde en derde maand voor het verstrijken van een driejarige periode als de huurwaarde ten gevolge van nieuwe omstandigheden ten minste 20% hoger ligt dan wat u vraagt of wanneer u bepaalde werken deed in het pand. In Brussel en Wallonië gelden er beperkingen op de nieuwe huurprijs, als u zelf het kortlopende contract met de vorige huurder opgezegd heeft. Als er meerdere kandidaat-huurders zijn, dan is het niet verboden om ze tegen elkaar uit te spelen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878