GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - LOON - 03.02.2022

Genoeg bedrijfsvoorheffing laten inhouden op uw loon!

De fiscus heeft op 21.12.2021 laten weten dat hij in 2022 bijzondere aandacht zal schenken aan de bedrijfsvoorheffing (bv) op bedrijfsleiderslonen. Uit controles zou nl. blijken dat sommige vennootschappen op die lonen geen of te weinig bv inhouden. Hoe zit dat voor u?

Bedrijfsvoorheffing op uw loon

Wat? Zoals u weet, mag uw vennootschap uw loon niet bruto betalen. Ze moet er bv op inhouden die ze aan de fiscus moet doorstorten en mag alleen het saldo naar uw rekening overschrijven.

Let op! Het gaat niet alleen over uw loon in de strikte zin van het woord. Er is ook bv verschuldigd op uw voordelen alle aard en op tantièmes.

Wat gebeurt daarmee? Wanneer de fiscus Ă©Ă©n of twee jaar na het inkomstenjaar uw belastingaangifte verwerkt, wordt de ingehouden bv met de verschuldigde belasting verrekend. Mogelijk krijgt u dan een stuk van de bv terug, maar het kan ook zijn dat u dan nog moet bijbetalen.

Hoeveel? Het bedrag van de bv is afhankelijk van het bedrag van uw loon, maar ook van uw gezinssituatie. Hoeveel er precies ingehouden moet worden, wordt bepaald aan de hand van schalen die elk jaar geĂŻndexeerd worden.

Tip. Meestal wordt de bv berekend door uw boekhouder. Breng hem van wijzigingen in uw loon en voordelen alle aard dus meteen op de hoogte.

Let op! Het is niet omdat u voorafbetalingen doet, dat uw vennootschap geen bv moet inhouden, zelfs niet als u de volledige personenbelasting of zelfs meer zou voorafbetalen.

Wanneer? Normaal gezien moet uw vennootschap elk kwartaal een aangifte in de bv indienen. Maandelijkse aangiftes zijn in 2022 nl. maar verplicht voor ondernemingen die in 2021 ten minste € 42.710 bedrijfsvoorheffing verschuldigd waren. De aangifte en de betaling moeten gebeuren binnen 15 dagen na het einde van het kwartaal van de betaling of de toekenning van uw loon.

Let op! Voor tantièmes moet de bedrijfsvoorheffing ingehouden worden binnen 15 dagen na het einde van de maand waarin u erover kunt beschikken en dat is normaal gezien de maand van de algemene vergadering die het tantième toekent.

Niets of te weinig ingehouden?

Vennootschap moet betalen. Heeft uw vennootschap geen of te weinig bedrijfsvoorheffing ingehouden, dan kan de fiscus die alsnog bij haar komen halen. Bovendien zullen er nalatigheidsinteresten verschuldigd zijn tegen 4% (tarief 2022).

Verhoging of boete. De fiscus kan op de niet-ingehouden bedrijfsvoorheffing eventueel ook nog een verhoging of boete toepassen. De schaal van de verhogingen gaat van 10% tot 200% van het laattijdig of niet-betaalde bedrag (art. 228 KB/WIB 92) . De boete bedraagt 10% van het niet-betaalde bedrag, met een minimum van € 50 en een maximum van € 1.250 (art. 229/2 KB/WIB 92) .

Tip. Er kan geen boete of belastingverhoging opgelegd worden voor een eerste overtreding, tenzij die overtreding begaan werd met het inzicht om de belasting te ontduiken.

Voor u privé. Door geen bedrijfsvoorheffing in te houden, verstrekt uw vennootschap u een voordeel alle aard. De niet-ingehouden voorheffing zal dus bij uw nettoloon gevoegd worden en de belasting zal op dit zgn. gebruteerde, hogere loon berekend worden.

Voor meer informatie over de bedrijfsvoorheffing op uw loon, ga naar https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 14, nr. 06.

Werd er te weinig bv ingehouden, dan moet uw vennootschap die alsnog betalen met nalatigheidsinteresten, en als het niet de eerste overtreding is, mogelijkerwijze ook nog een verhoging of boete. De niet-ingehouden bv wordt bovendien bij uw loon gevoegd zodat u op een hoger bedrag belast wordt. Breng dus uw boekhouder altijd direct op de hoogte van wijzigingen in uw loon en uw voordelen alle aard.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878