BELEGGEN - VARIA - 04.03.2022

Beleggingsfraude, dat zal mij niet overkomen?!

Welke signalen wijzen erop dat men u probeert op te lichten bij het beleggen? En wat moet u doen wanneer u het slachtoffer bent van beleggingsfraude? Krijgt u het geld terug van uw bank?

Beleggingsfraude voorkomen

Knipperlichten. Wie denkt dat fraude enkel voorvalt bij kwetsbare personen, heeft het mis. Want oplichters gaan vandaag heel professioneel te werk. Welke signalen vormen een knipperlicht dat erop wijst dat men u tracht op te lichten?

  • Ongevraagde telefoons, e-mails, WhatsApp-berichten en sms’en of contacten via sociale media.
  • Het trachten te weten te komen van gegevens, bankrekeningnummers, paswoorden en codes. Tip. Geef nooit uw pincode, CVC-code of codes die aangemaakt zijn door uw kaartlezer door.
  • Vragen om uw bankkaart terug te sturen.
  • Een onbekende die u opbelt met een ongelooflijk aanbod met hoge rendementen.
  • Geld moeten storten op een bankrekening in een land dat geen band heeft met het land van de aanbieder.
  • Niet-professionele e-mailadressen zoals een gmail-, yahoo- of hotmailadres.
  • Moeilijk te achterhalen gegevens van de aanbieder.
  • Geen duidelijke informatie over het aangeboden product.
  • U moet zeer snel beslissen want er is veel vraag naar of het is een unieke kans.

Tips om oplichting te voorkomen als belegger.

  1. Controleer op https://www.fsma.be en https://www.nbb.be of de aanbieder van de belegging een vergunning heeft. Veel oplichters gebruiken vaak een internetadres dat sterk lijkt op dat van de officiële website van de onderneming waarvan ze de identiteit hebben gestolen. Er is bv. een streepje toegevoegd in het adres, er wordt een andere extensie gebruikt (.com i.p.v. .be).
  2. Vraag een infofiche of prospectus, met ook de kosten en risico’s, de naam, het land van herkomst, het vergunningsnummer bij de toezichthouder van de aanbieder.
  3. Ga nooit in op aandelenverkoop per telefoon of e-mail. Beantwoord e-mails van onbekenden niet, hoe aanlokkelijk die er ook uitzien.
  4. Veel oplichters beloven mooie rendementen als u eerst een toetredingspremie of andere onduidelijke kosten voorschiet. Ga daar niet op in want daarna verdwijnen ze met de noorderzon.

De website Safeonweb.be verzamelt al het nieuws rond actuele en nieuwe risico’s rond cybersecurity. Ze geeft ook een reeks tips om veilig te surfen. En u vindt er interessante links waar u een probleem kunt melden. Met de nieuwe Safeonweb-app ontvangt u updates en meldingen rond phishingberichten en nieuwe vormen van online oplichting.

Wat te doen indien u slachtoffer bent?

Phishing bestaat uit het oplichten van mensen door ze te lokken naar een valse website, die een kopie is van de echte website, om ze daar nietsvermoedend te laten inloggen met hun inlognaam en wachtwoord of hun creditcardnummer. Bent u slachtoffer geworden van phishing, informeer dan onmiddellijk uw bank op een e-mailadres dat er als volgt uitziet: phishing@website-van-uw-bank. Blokkeer uw kaarten via CardStop (078 170 170) en verander uw pincodes. Doe aangifte bij de politie tegen onbekenden. De bank is gehouden u terug te betalen tenzij ze aantoont dat u bedrog gepleegd heeft, dat u frauduleus heeft gehandeld of dat er sprake is geweest van grove nalatigheid waardoor men uw gegevens heeft kunnen stelen.

Ombudsfin. Weigert de bank u te vergoeden, dan kunt u klacht indienen bij Ombudsfin, de ombudsman van de financiële sector. Die bemiddelt en geeft een advies. Adviseert Ombudsfin de bank het slachtoffer te vergoeden, maar weigert die dat, dan kunt u een advocaat inschakelen.

De bank is gehouden u terug te betalen, tenzij ze aantoont dat er sprake is van bedrog, fraude of grove nalatigheid van uw kant. Weigert de bank u te vergoeden, dan kunt u klacht indienen bij Ombudsfin.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878