GELD UIT UW VENNOOTSCHAP HALEN - KAPITAAL - 02.03.2022

Een kapitaaluitkering in 2022, hoe zit dat fiscaal?

U wilt in 2022 de statuten van uw BV laten aanpassen aan het nieuwe vennootschapsrecht en wilt van die gelegenheid gebruikmaken om kapitaal uit te keren. Hoe zit dat fiscaal en moet er dan roerende voorheffing (rv) ingehouden worden?

Fiscale gevolgen voor uw vennootschap

Fiscaal kapitaal. Volgens het vennootschapsrecht heeft een BV geen kapitaal. Wat vroeger het kapitaal heette, staat nu op de balans geboekt als ‘inbreng’. Fiscaal worden (gestorte) inbrengen in geld of in natura echter wel nog (gestort) kapitaal genoemd.

Terugbetaling aftrekbaar? Neen, als uw vennootschap kapitaal uitkeert, is dat geen aftrekbare kost. Met de terugbetaling van inbrengen kunt u dus het belastbare resultaat van uw BV niet verminderen.

Gevolg voor interest. De uitkering van kapitaal vermindert het eigen vermogen van uw BV. Betaalt zij interest aan u, dan kan deze daling tot gevolg hebben dat die interest gedeeltelijk geherkwalificeerd moet worden in een dividend.

Gevolg voor tarief. Heeft uw BV aandelen staan op het actief, dan wordt ze mogelijk door een daling van het eigen vermogen een zgn. financiële vennootschap. Financiële vennootschappen zijn uitgesloten van het verlaagde tarief van de vennootschapsbelasting.

Gevolg voor wederopbouwreserve. Heeft uw BV in het boekjaar 2020 een bedrijfsverlies geleden, dan kunt u voor de boekjaren 2021 tot en met 2023 winst naar een zgn. wederopbouwreserve boeken, die vrijgesteld is van vennootschapsbelasting. Een van de voorwaarden voor de vrijstelling is echter dat u tot aan de dag van de indiening van de belastingaangifte voor een boekjaar waarin u de wederopbouwreserve boekt, geen eigen vermogen mag uitkeren, dus ook geen kapitaal. Een vrijgestelde wederopbouwreserve voor het boekjaar 2021 of 2022 is dus niet mogelijk als uw BV in 2022 kapitaal uitkeert.

Rv inhouden?

Principe. De uitkering van gestort kapitaal wordt in principe fiscaal niet enkel aangerekend op dat gestort kapitaal zelf, maar ook proportioneel op sommige reserves. Op het deel dat aangerekend wordt op het gestort kapitaal moet geen rv ingehouden worden, op de rest wel, aangezien dat deel als een dividend beschouwd wordt.

Praktijk. De regels voor de proportionele aanrekening van de kapitaaluitkering op reserves zijn redelijk complex, maar in de praktijk moet de uitkering vaak niet of nauwelijks op reserves aangerekend worden. De eerste reden daarvan is dat een kapitaalvermindering vooreerst aangerekend wordt op reserves die u in 2013 of 2014 ‘vastgeklikt’ heeft in het kapitaal, en deze reserves worden als gestort kapitaal beschouwd. De tweede reden is dat een kapitaalvermindering niet aangerekend moet worden op liquidatiereserves.

Voorbeeld. Het fiscaal kapitaal van uw BV is € 168.600, nl. € 18.600 gestort bij oprichting en € 150.000 vastgeklikte reserves. Als reserves buiten het kapitaal zijn er enkel liquidatiereserves. Uw BV kan haar kapitaal volledig uitkeren zonder rv.

Voorbeeld 2. Uw BV heeft een gestort kapitaal van € 6.200 en een overgedragen winst van € 25.000. Stel dat u € 5.000 kapitaal uitkeert, dan is daarvan maar € 993,59 (= € 5.000 × (€ 6.200/(€ 6.200 + € 25.000) vrij van rv. De rest, € 4.006,41, wordt aangerekend op de overgedragen winst en daarop moet 30% rv ingehouden worden, of eventueel, mochten de voorwaarden voor de zgn. VVPR-bis vervuld zijn, 20% of 15%.

Voor meer informatie over een kapitaalvermindering ga naar https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 14, nr. 8.

De uitkering heeft mogelijk negatieve gevolgen voor de aftrek van interest, het verlaagde tarief en de vrijstelling van wederopbouwreserves. In principe is op een deel van de uitkering rv verschuldigd, maar niet in de mate dat er in het kapitaal vastgeklikte reserves zijn en de reserves buiten kapitaal liquidatiereserves zijn.


Uw volgende stap


Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878