VENNOOTSCHAP - FISCAAL - 05.04.2022

Koopt u uw nieuwe fiets het best privé of via uw BV(BA)?

Een abonnee wil zich een nieuwe fiets aanschaffen die hij niet alleen puur privé zal gebruiken maar ook beroepsmatig (bv. om patiënten te bezoeken) en/of voor woon-werkverkeer (van thuis naar het ziekenhuis of de groepspraktijk). Hij vraagt zich af of hij die fiets het best privé of via zijn vennootschap koopt?

Uw vennootschap koopt de fiets

‘Bedrijfsfiets’ 100% aftrekbaar. Als u via uw vennootschap een fiets koopt of leaset, zijn alle kosten (afschrijvingen, kosten voor een fietsenstalling, onderhoudskosten, de aankoopprijs van een fietsslot, enz.) voor 100% fiscaal aftrekbaar, op voorwaarde dat die fiets ook effectief regelmatig en dus meer dan louter occasioneel voor woon-werkverkeer gebruikt wordt. U moet die fiets dan wel afschrijven op minimaal drie jaar (art. 64ter, 3° WIB 92) .

Fietsvergoeding. Uw vennootschap mag u bovendien een fietsvergoeding toekennen van maximaal € 0,24/km voor alle woon-werkverplaatsingen die effectief met de ‘bedrijfsfiets’ gemaakt worden (parl. vr. nr. 443, Van den Bergh, 08.07.2020) . Voor zover u niet meer toekent dan € 0,24/km, is de fietsvergoeding geen loon en is deze dus niet belastbaar. Bovendien is de fietsvergoeding voor uw vennootschap 100% aftrekbaar.

Let op! Een belastingvrije vergoeding voor professionele verplaatsingen met de fiets van uw vennootschap kan niet, want u maakt geen kosten eigen aan uw vennootschap, uw vennootschap maakt die kosten zelf.

Voordeel alle aard? In principe moet u privé belast worden op een voordeel alle aard (VAA) voor zowel uw woon-werkverkeer (bv. van thuis naar het ziekenhuis of naar de groepspraktijk) als de zuivere privéverplaatsingen (bv. in het weekend). Als u de ‘bedrijfsfiets’ echter effectief voor het woon-werkverkeer gebruikt, wordt u niet belast op een VAA, ook niet als u die fiets ook privé gebruikt (circ. 242/612.802, 19.10.2011, randnrs. 3-4) .

Let op! Is er geen vrijstelling, dan is uw belastbaar voordeel gelijk aan de werkelijke waarde van het privégebruik. Praktisch gezien kan het jaarlijkse VAA dan berekend worden door de afschrijving en andere kosten van de fiets (incl. btw) te vermenigvuldigen met het percentage privégebruik.

U koopt de fiets privé

Kosten privé aftrekbaar? In principe kunt u de kosten van een fiets die u voor woon-werkverkeer gebruikt inbrengen als beroepskosten. U heeft dan de keuze tussen de werkelijke kosten van de fiets of forfaitair € 0,24/km, dus hetzelfde bedrag als de belastingvrije fietsvergoeding voor woon-werkverkeer. In de praktijk komt dit evenwel niet vaak voor, omdat uw totale werkelijke beroepskosten dan al hoger moeten zijn dan uw kostenforfait van 3%, wat meestal niet het geval is.

Belastingvrije vergoeding woon-werkverkeer? Uw vennootschap mag u ook de vergoeding van € 0,24/km betalen voor woon-werkverplaatsingen met uw eigen fiets.

Belastingvrije vergoeding voor professionele verplaatsingen? Legt u met uw eigen fiets zuiver professionele verplaatsingen af, bv. naar patiënten, dan kan uw vennootschap u daarvoor een voor haar volledig aftrekbare en voor u belastingvrije vergoeding betalen. Het is immers een terugbetaling van kosten eigen aan uw vennootschap. Anders dan voor werkverplaatsingen met een auto of motor, is er geen forfaitair bedrag per kilometer voorzien, u moet dus het terugbetaalbare bedrag bepalen. Wilt u het zich gemakkelijk maken, dan neemt u gewoon het bedrag van de woon-werkvergoeding, dus € 0,24/km. Dan is er nl. geen discussie mogelijk over het feit dat dit bedrag wel degelijk volgens ernstige normen vastgesteld werd.

Een fiets die u ook voor woon-werkverkeer gebruikt, koopt u het best via uw BV(BA), omdat u dan niet op een VAA belast wordt. In de andere gevallen is een aankoop via uw BV(BA) maar voordeliger als u de fiets meer voor uw werk gebruikt dan privé.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878