BTW - BTW-AANGIFTE - 18.05.2022

Online aankopen als kleine ondernemer voor de Btw

Bent u een zgn. kleine ondernemer voor de Btw en doet u online aankopen via webshops, waarbij de goederen vanuit een andere EU-lidstaat naar België verzonden worden, dan moet u aandachtig zijn. In sommige gevallen bent u zelfs verplicht om een bijzondere btw-aangifte in te dienen. Wanneer is dat zo?

In principe: btw verlegd

In principe. Zo u als btw-plichtige ondernemer goederen aankoopt in een andere EU-lidstaat en de goederen worden naar België verzonden, dan zal u daarover in België btw moeten afdragen via uw eigen btw-aangifte. De buitenlandse leverancier zal dan ook geen btw op zijn factuur rekenen.

U dient geen btw-aangiften in? Dat is als u een vrijgestelde btw-plichtige bent, zoals dat is voor onder meer de kleine ondernemingen met een jaaromzet van niet meer dan € 25.000 die vrijwillig opteren voor de btw-vrijstellingsregeling. Ze dienen geen periodieke btw-aangifte in en kunnen dus praktisch gezien niet de btw op dergelijke buitenlandse aankopen afdragen via hun eigen btw-aangifte.

Uw btw-nummer niet opgeven! Dat is de meest eenvoudige oplossing. U zal dan een factuur ontvangen mét buitenlandse btw, maar u hoeft verder niets te doen. Als kleine ondernemer inzake btw kunt u die (buitenlandse) btw ook niet recupereren.

Wanneer kan dat? Dat kan alleen maar als u per kalenderjaar niet meer dan € 11.200 aan goederen koopt in andere EU-lidstaten. Overschrijdt u die drempel, dan moet u uw btw-nummer wel meedelen aan de buitenlandse leverancier en die zal dan geen btw aanrekenen. U moet dan ook een bijzondere btw-aangifte indienen.

Bijzondere btw-aangifte

Btw afdragen. De btw zal u dan zelf moeten voldoen via een bijzondere btw-aangifte waarop u de zgn. intracommunautaire verwervingen kunt aangeven en de btw kunt betalen. Verkopen hoeft u daarop niet in te vullen. Zelfs wanneer u voor minder dan € 11.200 per jaar aankoopt in een andere EU-lidstaat, kunt u ervoor opteren om de btw te voldoen via een bijzondere btw-aangifte.

Let op! Stel dat u dit jaar de drempel van € 11.200 overschrijdt, dan zal u niet alleen in 2022, maar ook in 2023 een bijzondere btw-aangifte moeten indienen. Pas als u in 2023 de drempel dan niet overschrijdt, heeft u vanaf 2024 opnieuw de keuze.

Wanneer in te dienen? De bijzondere btw-aangifte moet één keer per kwartaal ingediend worden. De deadlines (van zowel de aangifte als de betaling) lopen gelijk met die van de reguliere btw-kwartaalaangiften, d.w.z. tegen 20 april voor aankopen tijdens het eerste kwartaal, tegen 20 juli voor aankopen tijdens het tweede kwartaal, enz.

Tip. Heeft u geen goederen in de EU aangekocht tijdens een bepaald kwartaal, dan hoeft er geen nihilaangifte ingediend te worden.

Wat met diensten? Voor diensten die u afneemt via een buitenlandse dienstverrichter en waarvoor de b2b-hoofdregel geldt inzake de plaatsbepaling, moet u steeds uw btw-nummer doorgeven én zal de btw niet aangerekend worden via de factuur. Die drempel van € 11.200 geldt hier niet, aangezien dat enkel geldt voor goederen. U zal dus, ongeacht het jaarlijkse bedrag, steeds verplicht zijn om de btw te voldoen via een bijzondere btw-aangifte zo u diensten afneemt van een buitenlandse dienstverrichter, zelfs al zou die buiten de EU gevestigd zijn.

Boetes! Voor elke laattijdige of ontbrekende bijzondere btw-aangifte zal u een boete van € 1.000 opgelegd worden. U doet er dus goed aan om uw facturen van buitenlandse leveranciers tijdig aan uw boekhouder te bezorgen.

Voor meer informatie over de btw-vrijstellingsregeling van kleine ondernemer, ga naar https://www.tipsenadvies.be , Downloadzone, jaargang 28, nr. 15.

Het best is om uw btw-nummer niet door te geven. U zal dan buitenlandse btw aangerekend worden. Koopt u echter veel aan in andere EU-lidstaten en overschrijdt u dit jaar de drempel van € 11.200 aan buitenlandse aankopen, dan moet u btw voldoen via een bijzondere btw-aangifte in België die per kwartaal ingediend moet worden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878