BELASTINGAANGIFTE - TERMIJNEN - 07.08.2023

Geen laattijdige aangifte personenbelasting indien overmacht

Als u als zelfstandige uw aangifte in de personenbelasting te laat indient, riskeert u o.a. een boete. Wat echter als u door onvoorziene omstandigheden geen aangifte kon indienen? Kunt u dan overmacht inroepen? Of kunt u op voorhand uitstel krijgen van de fiscus?

Deadlines personenbelasting. Dient u als zelfstandige uw aangifte elektronisch in, dan heeft u tijd tot 18 oktober 2023 om uw aangifte in de personenbelasting voor inkomstenjaar 2022 in te dienen.

Let op! Het maakt daarbij geen verschil meer of u de aangifte zelf indient, dan wel door uw boekhouder laat verzorgen.

Wat indien te laat? Respecteert u die deadline niet, dan kunt u daarvoor een boete of een belastingverhoging krijgen. Voor een eerste overtreding zonder het opzet de belasting te ontduiken, bedraagt de boete € 50 en de belastingverhoging 10%. Voor een tweede overtreding is dat € 125 en 20%, enz. tot 200% of € 1.250.

Let op! De fiscus krijgt in geval van een laattijdige aangifte bovendien één jaar extra de tijd om een aangifte te wijzigen (vier jaar in plaats van drie jaar bij een tijdige aangifte).

Tenzij overmacht? Inderdaad, als u overmacht kunt inroepen, moet u de deadline niet respecteren. Het moet dan wel gaan om een gebeurtenis die het echt onmogelijk maakt om uw fiscale verplichtingen tijdig na te komen. Denk hierbij aan vrij extreme omstandigheden zoals een woningbrand die uw Administratie vernietigde of een onverwachte langdurige opname in het ziekenhuis.

Te laat door uw boekhouder? Dat is geen overmacht. U kunt uw boekhouder mogelijk wel aansprakelijk stellen als hij een fout heeft gemaakt.

Uitstel vragen. Dat kan ook. Vreest u de deadline niet te halen, dan kunt u de fiscus contacteren en uitstel vragen. U moet daarvoor wel ernstige redenen kunnen inroepen.

Als u wegens overmacht de deadline niet kunt respecteren voor het indienen van de personenbelasting, zal u geen sanctie krijgen. U moet dan wel kunnen bewijzen dat er sprake is van omstandigheden volledig buiten uw wil. U kunt ook altijd op voorhand uitstel trachten te krijgen van de fiscus.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878