SLECHTE BETALERS - NALATIGHEIDSINTERESTEN - 16.08.2023

Hoeveel interesten vanaf juli 2023 voor uw slechte betalers?

Een klant betaalt uw facturen niet op tijd. Welke interesten kunt u dan voor de tweede helft van 2023 aan hem aanrekenen en vanaf wanneer zijn die precies verschuldigd? Wat als u andere contractuele afspraken gemaakt heeft?

Uw klant is een ondernemer (b2b)

Wettelijke interest voor b2b-contracten. Doet u zaken met een andere onderneming, dan is in principe de zgn. Wet inzake de betalingsachterstand in handelstransacties van toepassing. Die interestvoet wijzigt elk half jaar. Voor het eerste semester van 2023 was het tarief nog 10,5% en voor het tweede semester van 2023 is dat 12% (op jaarbasis).

Vanaf wanneer te vragen? Als uw klant op de vervaldag van uw factuur nog niet betaald heeft, beginnen de interesten automatisch te lopen, lees: dus zonder dat u als schuldeiser eerst nog een aanmaning moet sturen.

Andere interest dan wettelijke mogelijk? Ja, u kunt in het contract met de klant of in uw algemene voorwaarden perfect andere afspraken maken, lees: een andere rentevoet overeenkomen die van toepassing zal zijn bij laattijdige betaling.

Let op!  Overdrijf daarbij niet. Doet u dat toch, dan riskeert u dat die afspraak niet geldig is. Mogelijk kunt u argumenteren dat 15% op jaarbasis nog aanvaardbaar is, maar het is allicht beter om u te beperken tot een interest van 12%.

Tip.  Maakt u in uw algemene voorwaarden afspraken over de interestvoet in geval van laattijdige betaling, voorzie dan meteen – om elke discussie te vermijden – dat die van rechtswege en zonder ingebrekestelling verschuldigd is als uw factuur niet tegen de vervaldag betaald wordt.

Uw klant is een particulier (b2c)

Wettelijke interest voor zgn. b2c-contracten. Doet u zaken met een particuliere klant zonder concrete afspraken over de verschuldigde interesten bij laattijdige betaling, dan kunt u enkel de wettelijke interest vragen. Die is voor het hele jaar 2023 vastgelegd op 5,25%.

Vanaf wanneer te vragen? Nieuw is dat vanaf 1 september 2023 deze interesten maar verschuldigd zijn na het verstrijken van een termijn van ten minste 14 kalenderdagen die ingaat op de derde werkdag nadat u een gratis aanmaning verstuurd heeft. Zo u de aanmaning elektronisch verstuurt, start de termijn van 14 dagen op de dag die volgt op die waarop de herinnering verstuurd is.

Andere interest dan wettelijke mogelijk? Ja, ook met particuliere klanten kunt u een andere, lees: hogere interestvoet dan de wettelijke interestvoet van 5,25% (voor 2023) overeenkomen.

Grenzen aan uw afspraken? Ja toch wel en dat ingevolge een nieuwe wet (wet 04.05.2023, BS 23.05.2023) . De interesten mogen nl. niet hoger zijn dan de interesten die wettelijk gezien gelden voor de betalingsachterstand bij handelstransacties (10,5% voor het eerste semester van 2023 en 12% voor het tweede semester van 2023).

Let op 1! Die interest kunt u ook dan maar aanrekenen te tellen na een termijn van 14 kalenderdagen + 3 werkdagen (ingebrekestelling per post) of + 1 kalenderdag (elektronisch verstuurde herinnering).

Let op 2! Maakt u andere afspraken in het contract of in uw algemene voorwaarden, dan zijn die niet geldig.

Ga naar uw online artikel en download een schematisch overzicht van de regels voor uw b2b- en/of b2c-klanten.

In de tweede helft van 2023 kunt u uw klanten-ondernemers vanaf de vervaldag van hun factuur 12% interesten aanrekenen (i.p.v. 10,5%) zonder dat daarvoor een aanmaning nodig is. Voor particulieren is de wettelijke interest voor laattijdige betaling 5,25%, maar u kunt die contractueel of via uw algemene voorwaarden maximaal optrekken tot het percentage voor ondernemers, dus 12% (tweede helft 2023). Aan uw particuliere klanten moet u wel verplicht eerst een aanmaning sturen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878