FISCAAL - AFTREKBARE KOSTEN - 16.08.2023

Onterecht premie polis GI afgetrokken, uitkering belastbaar?

Heeft u een polis gewaarborgd inkomen (GI) die geen inkomensverlies dekt, dan zijn de premies ervan niet aftrekbaar, maar is een eventuele uitkering ook niet belastbaar. Stel nu echter dat die premies ten onrechte toch afgetrokken werden. Maakt dat een uitkering dan wél belastbaar? Een arrest van eind 2021 licht toe...

Eerst even situeren

Sluit u een polis gewaarborgd inkomen af met als doel inkomensverlies te dekken tijdens uw arbeidsongeschiktheid, dan is de premie aftrekbaar. Daar staat tegenover dat een eventuele uitkering ook altijd belastbaar is bij u privé. Als de polis enkel de zgn. fysiologische en/of economische invaliditeit vergoedt (bv. de terugbetaling van hospitalisatie- of andere medische kosten), geldt het omgekeerde: de premies zijn niet aftrekbaar en een uitkering is privé ook niet belastbaar.

Wat is er gebeurd?

De feiten. Een vennootschap sluit een verzekering GI af voor haar zaakvoerder die enkel de fysiologische en economische ongeschiktheid dekt. De vennootschap trekt de premies (ten onrechte) volledig af als beroepskosten. Verschillende jaren later wordt de zaakvoerder voor 30% blijvend arbeidsongeschikt verklaard en ontvangt hij van zijn verzekering GI jaarlijks een uitkering van ongeveer € 4.500 die hij niet aangeeft in zijn belastingaangifte.

De betwisting. De controleur is het daar niet mee eens. Aangezien de premies door de vennootschap afgetrokken werden als beroepskosten, had dat moeten leiden tot de belasting van een voordeel alle aard (VAA) bij de zaakvoerder. Aangezien dat niet gebeurde op het moment van de aftrek, belast hij nu de uitkering bij de zaakvoerder.

Wat heeft de rechter gezegd?

De rechter geeft de fiscus ongelijk. Uit het verzekeringscontract blijkt nl. dat de volledige en gedeeltelijke ongeschiktheid, fysiologisch en economisch in geval van ziekte en ongeval gedekt wordt; het doel was dus niet om een inkomensverlies te compenseren. In de wet is nu eenmaal voorzien dat de uitkering van zo’n polis niet belastbaar is, dus is het volgens de rechter niet mogelijk om de uitkering toch te belasten, ‘ter compensatie’ voor het feit dat de premie ten onrechte afgetrokken werd door de vennootschap (rb. Luxemburg, 15.12.2021) .

Wat moet u ervan onthouden?

De ene polis is... De niet-belastbaarheid van de uitkering van een polis GI met als doel de fysiologische en/of economische ongeschiktheid te dekken, vloeit voort uit de wet en is bijgevolg altijd vrijgesteld in hoofde van de genieter. Het feit dat de premies al dan niet in aftrek gebracht werden, is daarbij van geen belang.

Let op! Omgekeerd geldt ook dat de latere uitkering belastbaar blijft als de premies van een polis die inkomensverlies vergoedt (die dus wél aftrekbaar zijn) ten onrechte niet afgetrokken werden.

... de andere niet. Als de premies van een verzekering GI die de fysiologische en/of economische ongeschiktheid dekt, ten laste genomen worden door de vennootschap, betekent dat ook dat de bedrijfsleider in dat jaar belast moet worden op een VAA dat gelijk is aan de afgetrokken premie.

Let op! Gebeurt dat niet, dan kan dat leiden tot een aanvullende aanslag bij de bedrijfsleider met toepassing van een belastingverhoging en mogelijk zelfs de vestiging van een aanslag geheime commissielonen (van 100%) bij de vennootschap.

Ga naar uw online artikel voor meer informatie over een verzekering gewaarborgd inkomen.

De uitkering uit een polis die geen inkomstenverlies dekt, blijft niet belastbaar, ook al werden de premies ten onrechte ten laste genomen door de vennootschap. In zo’n geval moet er wel elk jaar een voordeel alle aard aangegeven worden door de bedrijfsleider en als dat niet gebeurd is, kan dat tot een aanvullende aanslag leiden.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878