AUTO - AFTREKBARE KOSTEN - 30.08.2023

Overstap van eenmanszaak naar vennootschap: welke fiscale regels gelden dan voor de auto die mee overgaat?

U bent actief via een eenmanszaak, maar overweegt de overstap naar een vennootschap. Welke fiscale regels gelden er dan inzake de aftrekbaarheid van uw auto nadat die overgegaan is naar uw vennootschap? Die vraag werd op 16 februari 2023 aan de minister gesteld...

Waarom die vraag aan de minister?

Omwille van vergroening autofiscaliteit. Zoals u weet, wijzigt de aftrekbaarheid van de autokosten in uw eenmanszaak of vennootschap de komende jaren drastisch als gevolg van de wet tot vergroening van de mobiliteit...

Na 1 juli 2023: uitdoofscenario. Deze datum is inderdaad cruciaal voor de ‘vergroening’, lees: de geleidelijke afschaffing, vanaf 2025, van de kostenaftrek van auto’s met een verbrandingsmotor, inclusief hybrides. Auto’s gekocht, geleased of gehuurd sinds die datum, zijn nl. niet ‘levenslang’ meer aftrekbaar volgens de zgn. gramformule. Dat is slechts tot 31 december 2024 het geval en daarna geldt het zgn. uitdoofscenario waarbij hun aftrekpercentage gefaseerd in de tijd daalt naar 0% (maximaal 75% in 2025, 50% in 2026, 25% in 2027 en 0% vanaf 2028).

Auto in uw eenmanszaak is van vóór 1 juli 2023. Uw huidige auto (bv. een diesel) in uw eenmanszaak heeft u in 2021 gekocht, zodat die in principe ‘levenslang’ aftrekbaar is volgens de gramformule:

Aftrekbaar percentage = 120% - (0,5 × coëfficiënt brandstof × aantal gram CO2 ) %

(coëfficiënt: diesel = 1; benzine/lpg/hybride = 0,95; cng 12 pk = 0,90)

Daarbij geldt een minimale aftrek van 50% en een maximale aftrek van 100%, tenzij het gaat om een auto met een CO2 -uitstoot van 200 g/km of meer: dan is de aftrek van de kosten beperkt tot 40%.

Overgang naar vennootschap na 1 juli 2023. Bij de overstap van eenmanszaak naar vennootschap gaat uw auto in principe ook over naar die vennootschap (door verkoop of inbreng). Dat betekent ook dat er een nieuwe inschrijving van de auto moet gebeuren op naam van de vennootschap. Aangezien die inschrijving dan na 1 juli 2023 plaatsvindt, zou dat betekenen dat daardoor de slechtere gefaseerde aftrekregeling in werking treedt.

Tolerantie mogelijk? Die vraag werd gesteld aan de minister (parl. vr. nr. 1361, Vermeersch, 16.02.2023) . Het gaat tenslotte om dezelfde economische activiteit die enkel onder een andere ondernemingsvorm uitgeoefend wordt... Dus als bv. het aftrekpercentage van uw huidige auto in uw eenmanszaak bv. 81% is, kan dat percentage dan niet behouden blijven in de vennootschap.

Wat antwoordt de minister?

Geen tolerantie: datum inschrijving telt! Om het aftrekregime van een auto te bepalen, moet er immers niet gekeken worden naar de oorspronkelijke inschrijvingsdatum (door uw eenmanszaak), maar naar de datum waarop de volgende eigenaar (in dit geval uw vennootschap) de auto overneemt. Als uw BV er dus bv. begin 2024 eigenaar van wordt, vallen de autokosten in hoofde van uw vennootschap onder het zgn. uitdoofscenario.

Wel een suggestie van de minister. Hij stelt er nog bij dat de auto eventueel ook ingeschreven kan blijven op uw privénaam en dus niet mee overgaat naar uw vennootschap. Als u dan de auto beroepsmatig gebruikt voor uw vennootschap, kunt u daarvoor een kilometervergoeding opnemen. Die vergoeding zal voor uw vennootschap aftrekbaar zijn tegen hetzelfde percentage als de beroepsmatige kosten van de auto dat momenteel zijn voor u.

Gaat de auto over naar uw vennootschap, dan vallen de autokosten voor uw vennootschap onder het slechtere uitdoofscenario. Het is nl. de inschrijvingsdatum ervan bij uw vennootschap die telt. Houdt u bij de overstap naar een vennootschap de auto privé, dan geldt de vergroening (lagere fiscale aftrek) niet voor de kilometervergoeding.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878