PERSONEEL - FISCAAL - 10.11.2023

Een fiscaalvriendelijk eindejaarspakket voor uw medewerker!

U wilt uw medewerker(s) verrassen met een eindejaarsgeschenk, maar dan wel het liefst een waarbij ze geen fiscale kater oplopen, dat ook voor uw zaak aftrekbaar is en waarvan u de btw kunt recupereren. Hoe zit dat precies?

Vrij van RSZ en belastingen?

Eindejaarspakket = belastbaar loon... Een verrassingspakket voor uw medewerker(s), dat is een leuk idee, maar houd er rekening mee dat zo’n pakket door de fiscus en de RSZ als ‘loon’ beschouwd wordt. Dit betekent dat u in principe op de waarde van het geschenk RSZ en bedrijfsvoorheffing moet afhouden.

... tenzij u het grensbedrag van € 40 respecteert . Ter gelegenheid van Sinterklaas, Kerstmis of Nieuwjaar kunt u uw werknemer(s) immers één geschenk geven dat vrijgesteld is van RSZ-bijdragen en belastingen en tegelijk wel nog fiscaal aftrekbaar is. Het gaat dan namelijk om een sociaal voordeel. Daarbij mag u een grensbedrag van € 40 ( inclusief btw ) niet overschrijden.

Tip. U kunt ook per kind ten laste nog een extra geschenk van maximaal € 40 ( inclusief btw ) geven, bv. ter gelegenheid van Sinterklaas.

Let op!  Gaat u boven dat bedrag, bv. bij een geschenk van € 45, dan zou dat er bij een fiscale controle toe kunnen leiden dat de volledige € 45 (en dus niet slechts € 5) uit de kosten gegooid wordt, en op RSZ-vlak dat er € 45 aan bijdragen onderworpen wordt.

Hoe berekent u dat bedrag? De RSZ en de fiscus gaan uit van de waarde die de medewerker zou betalen als hij dat geschenk zelf zou kopen. De waarde van het pakket mag daarom de grens van € 40 niet overschrijden, nadat u de btw (bv. 21%) erbij geteld heeft (ook al is die aftrekbaar).

Let op! Krijgt u korting omdat u een grote hoeveelheid bestelt, dan telt die niet mee.

Tip. De verzendkosten hoeft u echter niet mee te tellen.

Vrij van btw?

Eindejaarspakket: btw is niet aftrekbaar... Wanneer u aan uw medewerker(s) of aan hun kinderen naar aanleiding van een bepaalde gelegenheid geschenken overhandigt, gaat het, in de regel, om sociale voordelen die een privatief karakter hebben. De btw van deze geschenken is in principe niet aftrekbaar.

... tenzij u het grensbedrag van € 49,99 respecteert. De Administratie aanvaardt evenwel dat bepaalde geschenken die uitgedeeld worden aan personeelsleden of aan hun kinderen, ingedeeld worden bij de collectieve voordelen waarvan de verstrekking geen aanleiding geeft tot een herziening van de aftrek of tot een onttrekking, onder volgende voorwaarden:

  • het geschenk wordt uitgedeeld aan alle kinderen van de medewerker(s), die beantwoorden aan een vooraf opgelegde leeftijdsvoorwaarde, of het geschenk wordt uitgedeeld aan alle personeelsleden, als het gaat om geschenken aan medewerkers;
  • de inkoopprijs of, bij gebrek daaraan, de normale waarde van het geschenk dat aan een medewerker of aan een kind van een medewerker overhandigd wordt, is lager dan € 50, exclusief btw ;
  • de uitgedeelde geschenken zijn, uiteraard, geen tabakswaren of sterke dranken;
  • per begunstigde (medewerker, kind van een medewerker) komt elk kalenderjaar evenwel slechts één gelegenheidsgeschenk in aanmerking voor btw-aftrek, ongeacht het tijdstip of de aanleiding.
Een fiscaal ideaal eindejaarsgeschenk beperkt u het best tot € 40 inclusief btw per medewerker (en per kind ten laste). Voor uw vennootschap is het geschenk dan 100% aftrekbaar en de btw kunt u volledig recupereren. Uw medewerker(s) word(t)(en) niet belast en uw vennootschap is geen RSZ verschuldigd.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878