PENSIOEN - WETTELIJK PENSIOEN - 11.01.2024

Vanaf wanneer kunt u met (vervroegd) pensioen?

Wanneer kunt u uw wettelijk pensioen opnemen en kunt u eventueel met vervroegd pensioen? Hoe vraagt u dat pensioen aan en hoe kunt u inschatten op welk pensioen u recht heeft?

Wanneer met (vervroegd) pensioen?

Wettelijk pensioen. U kunt uw pensioen vooreerst opnemen wanneer u de wettelijke pensioenleeftijd bereikt: momenteel 65 jaar, 66 jaar vanaf 2025 en 67 jaar vanaf 2030. Het aantal loopbaanjaren is hierbij niet van belang.

Vervroegd pensioen. Verder kunt u ook uw pensioen opnemen bij het bereiken van de vervroegde pensioenleeftijd. Die ligt vandaag op 63 jaar. Om het vervroegd pensioen te kunnen opnemen, moet er wel een voldoende lange loopbaan bewezen worden. Standaard ligt die op 42 jaar. Opdat een jaar in aanmerking komt, moet het jaar wel 104 voltijdse dagequivalenten tellen. Ook het jaar van de pensionering telt mee, als dat 104 voltijdse dagequivalenten telt. Voor mensen met een lange loopbaan kan het vervroegd pensioen ook opgenomen worden vanaf 60 jaar (loopbaan van 44 jaar) of 61 jaar (loopbaan van 43 jaar).

Tip.  Op mypension.be kunt u de vervroegde en wettelijke pensioendatum raadplegen, rekening houdend met uw loopbaan.

Hoe vraagt u uw pensioen aan?

Wettelijke pensioenleeftijd. Op de wettelijke pensioenleeftijd is geen aanvraag nodig, op voorwaarde dat u gewerkt heeft als werknemer en/of zelfstandige in België en 13 maanden vóór de wettelijke pensioenleeftijd in België woont.

Tip.  Op mypension.be informeert de Federale Pensioendienst (FPD) of het onderzoek naar het pensioen gestart is.

In andere gevallen is een aanvraag nodig, bv. als u een vervroegd pensioen wilt opnemen of werkzaam geweest bent in verschillende stelsels (werknemer, zelfstandige, ambtenaar). Eén aanvraag in één stelsel is voldoende. De FDP onderzoekt dan ook de andere stelsels mee.

De pensioenaanvraag kan op verschillende manieren gebeuren: online via mypension.be en op te volgen via ‘Mijn dossier’, bij het gemeentebestuur van de woonplaats of via de Pensioenlijn 1765. De pensioenaanvraag moet ten vroegste ingediend worden 12 maanden voor de ingangsdatum van het pensioen en ten laatste de maand voor de ingangsdatum van het pensioen. Zodra de pensioenaanvraag gebeurd is, moet de toekomstig gepensioneerde zelf geen acties meer ondernemen. In bepaalde gevallen kan de FPD een vragenlijst nasturen om bijkomende info op te vragen.

Hoeveel pensioen?

Schatting. Op mypension.be wordt een pensioenberekening gemaakt op de vroegst mogelijke pensioenleeftijd en op de wettelijke pensioendatum.

Detailberekening. Zodra het pensioendossier volledig is, wordt het pensioen berekend en krijgt u een detailberekening. Gaat u akkoord met de berekening, dan wordt het pensioen automatisch uitbetaald op de voorziene datum. Voor de uitbetaling van het pensioen moet u altijd vermijden dat er een cumulprobleem ontstaat, u zal dus niet langer een werkloosheidsuitkering of ziekte-uitkering mogen genieten.

Pensioen uitstellen. Vindt u het pensioenbedrag te laag en wilt u blijven werken, dan moet u de FPD informeren dat u op een later tijdstip met pensioen wilt gaan. U zal dan een nieuwe pensioenbeslissing ontvangen met een aangepast bedrag.

De wettelijke pensioenleeftijd is 65 jaar (66 vanaf 2025, 67 vanaf 2030). Vanaf 63 kunt u met vervroegd pensioen, als u een loopbaan van 42 jaar kunt bewijzen. Op de wettelijke pensioenleeftijd is meestal geen pensioenaanvraag nodig. Voor een vervroegd pensioen of wanneer u gewerkt heeft in verschillende stelsels, kunt u uw pensioenaanvraag ten vroegste 12 maanden voor de ingangsdatum van uw pensioen indienen.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878