BELEGGEN - 02.01.2024

Zilver zit in de lift

Als u van goud houdt, koop dan zilver. Zo luidt een populair gezegde. Is het dan tijd om zilver te kopen, nu de goudprijs in de lift zit? Hoe pakt u dat dan het best aan?

Goud vs.zilver. De zilverprijs heeft doorgaans de neiging om sterker te schommelen dan de goudprijs. Wanneer de goudprijs stijgt, indien de edelmetalen stijgen, stijgt de prijs van het zilver meestal sterker. In 2020 bv. ging de goudprijs van ruwweg $ 1500 per ounce naar $ 2000, een stijging met 25%. De zilverprijs daarentegen steeg van $ 12 per ounce naar $ 28, een stijging van 233%. Jammer genoeg gaat deze wetmatigheid vaak ook op wanneer de goudprijs daalt, zilver zakt dan veelal sneller en dieper weg…

Andere factoren. Uiteraard speelt niet uitsluitend de goudprijs een rol bij het tot stand komen van de zilverprijs. Een belangrijk onderscheid tussen goud en zilver is namelijk dat zilver ook gebruikt wordt in heel wat industriële toepassingen. In die zin speelt vraag en aanbod dus zeker een rol. Nu de energietransitie zich met rasse schreden aandient, is het duidelijk dat de vraag naar zilver nog een tijdje verzekerd is. Sommige analisten gewagen zelfs van een nieuwe supercyclus voor zeer veel grondstoffen.

Hoe investeren? Zilver kan gekocht worden via een tracker (bv. iShares Physical Silver), maar kan uiteraard ook nog steeds fysiek aangekocht worden via een aantal gespecialiseerde huizen. Opgelet, op staven betaalt u 21% btw, op munten in principe niet. Opteer dan het best voor de min of meer gestandaardiseerde munten, zoals de Canadese Maple Leaf, de Amerikaanse Silver Eagle of de Brittania. Wie dat wenst, kan eventueel ook terecht bij beursgenoteerde zilvermijnen. Zo is op de beurs van New York Hecla Mining terug te vinden, de grootste zilverproducent in de Verenigde Staten. Het is nodeloos te stellen dat het aankopen van één bedrijf best wat risico’s met zich meebrengt. Wellicht is het dan beter om te investeren in de iShares MSCI Global Silver Mines, een tracker met als ticker SLVP.

Zilver surft momenteel mee op de interesse voor goud, maar heeft ook industriële toepassingen. De zilverprijs blijft echter uitermate volatiel. Beleggen (voor een beperkt bedrag) kan door fysiek zilver te kopen of te opteren voor een tracker op zilvermijnen of op de grondstof zelf.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878