DUURZAAM ONDERNEMEN - WETGEVING - 02.02.2024

Van NFRD naar CSRD: wat betekent dat voor uw bedrijf?

De Europese NFRD-richtlijn legt grote ‘organisaties van openbaar belang’ al langer een niet-financiële rapportering op. Een nieuwere CSRD-richtlijn breidt die verplichting verder uit naar andere ondernemingen. Hoe moet u daarop anticiperen?

De NFRD als basis

Sinds 2018. De Non-Financial Reporting Directive (NFRD) geldt sinds boekjaar 2017 voor zgn. organisaties van openbaar belang. Dat zijn o.a. beursgenoteerde ondernemingen en krediet- en verzekeringsinstellingen met een jaarlijks gemiddelde van meer dan 500 werknemers (fte’s).

Voorwaarden. De verplichting geldt weliswaar enkel wanneer deze organisaties minstens een van deze twee criteria overschrijden:

  1. Een balanstotaal van € 17 miljoen.
  2. Een jaaromzet (excl. btw) van € 34 miljoen.

Focus op ESG. De NFRD legt een niet-financiële rapportering op. Die heeft betrekking op duurzaamheid in de brede zin van het woord. Ze focust op de drie concrete ESG-pijlers: Environment (milieu), Social (maatschappij) en Governance (goed bestuur).

De CSRD als uitbreiding

Meer reikwijdte. Op 5 januari 2023 introduceerde Europa een nieuwe richtlijn: de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD). Die moeten de lidstaten ten laatste vóór 6 juli 2024 omzetten in nationale wetgeving. Ze heeft eveneens betrekking op de ESG-pijlers, en legt de verplichting op aan alle grote ondernemingen en beursgenoteerde bedrijven, met uitzondering van zgn. micro-ondernemingen.

Voorwaarden. De CSRD-verplichting geldt ook weer alleen wanneer minstens twee van deze drie criteria overschreden zijn:

  1. Een balanstotaal van € 20 miljoen.
  2. Een jaaromzet (excl. btw) van € 40 miljoen.
  3. Een gemiddeld personeelsbestand gedurende het boekjaar van 250 fte’s.

Ter info: ook moederondernemingen van grote groepen worden zo verplicht tot een ESG-rapportering op groepsniveau.

Wat houdt het in?

Standaarden. De ESG-rapportering dient te gebeuren via opgelegde standaarden. Ze heeft betrekking op de impact van de verschillende duurzaamheidsfactoren op zowel de onderneming zelf, als het milieu en de maatschappij.

Let op!  De informatie moet geïntegreerd worden in het jaarverslag. Ze wordt ook publiek toegankelijk gemaakt via een centrale Europese databank.

Vanaf wanneer?

Meerdere fases. De uitrol van de CSRD-verplichting verloopt in verschillende fases:

  1. Voor grote ondernemingen die onder de NFRD vallen: rapportering vanaf 2025 (over boekjaar 2024)
  2. Voor grote ondernemingen die niet onder de NFRD vallen: rapportering vanaf 2026 (over boekjaar 2025).
  3. Voor beursgenoteerde kmo’s (met uitzondering van micro-ondernemingen), kleine en niet-complexe kredietinstellingen en bepaalde verzekeringsondernemingen: rapportering vanaf 2027 (over boekjaar 2026). Voor hen gelden specifieke criteria qua balanstotaal, omzet en personeel.
  4. Voor niet-Europese ondernemingen met een netto-omzet in de EU van € 150 miljoen en ten minste een dochteronderneming of filiaal in de EU: rapportering vanaf 2029 (over boekjaar 2028).

Let op!  Ook al beschouwt u de CSRD-verplichting voorlopig nog als een ver-van-uw-bedshow, weet dat duurzaamheidsrapportering in de toekomst cruciaal zal zijn voor elke onderneming. De kans bestaat zelfs dat – nog voor u daartoe wettelijk verplicht wordt – bv. klanten, investeerders of kredietverschaffers dit al van u verwachten.

De CSRD-verplichting treft vanaf boekjaar 2024 grote ondernemingen, en vanaf boekjaar 2025 beursgenoteerde ondernemingen. Besef echter dat uw klanten, investeerders en kredietverschaffers ook van uw bedrijf een duurzaamheidsrapportering kunnen verwachten.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878