RECHT - SLECHTE BETALERS - 01.03.2024

Slechte betalers: hoeveel interesten aanrekenen vanaf 2024?

Welke interesten kunt u wettelijk vragen als uw klant niet op tijd betaalt? Vanaf wanneer zijn die precies verschuldigd? En maakt het een verschil uit of het een professionele of particuliere klant is?

Professionele klanten (B2B en B2G)

Vanaf wanneer kunt u interesten vragen? Volgens de wet inzake de betalingsachterstand in handelstransacties kunt u ten aanzien van een professionele klant interesten vragen vanaf de vervaldag van uw factuur. Voorzag u geen vervaldag, dan bedraagt die dertig kalenderdagen na de ontvangst van uw factuur door de klant. De interesten beginnen vanaf dan automatisch te lopen.

Hoeveel interesten kunt u vragen? Voor betalingsachterstand bij handelstransacties tussen ondernemingen onderling of tussen ondernemingen en de overheid geldt een speciale wettelijke interestvoet, die halfjaarlijks vastgesteld wordt. Die interestvoet is gelijk aan de referentie-interestvoet vermeerderd met acht procentpunten en afgerond tot het hogere halve procentpunt (Wet van 02.08.2002 inzake de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties) . Voor het eerste semester van 2024 bedraagt deze 12,5% op jaarbasis (BS 19.02.2024) . Voor het eerste semester van 2023 was het tarief nog 10,5% en voor het tweede semester van 2023 was dat 12% (op jaarbasis).

Kunt u een andere interestvoet afspreken? Ja, deze interestvoet wordt nl. slechts toegepast als de partijen niet anders overeengekomen zijn (art. 5 Wet van 02.08.2002 inzake de bestrijding van de betalingsachterstand bij handelstransacties) . Veel hoger dan de wettelijke rentevoet kunt u in ieder geval niet gaan. Doet u dat toch, dan riskeert u dat de afspraak ongeldig is.

Tip. Neemt u in het contract of in uw algemene voorwaarden een regeling op rond de interesten die de klant verschuldigd is, bepaal dan voor de zekerheid dat deze interesten ‘van rechtswege en zonder ingebrekestelling’ verschuldigd zijn als de klant uw factuur niet op de vervaldag betaalt.

Particuliere klanten (B2C)

Vanaf wanneer kunt u interesten vragen? De interest is pas verschuldigd te rekenen vanaf 14 dagen nadat u een ingebrekestelling heeft verstuurd naar de klant (Boek XIX ‘Schulden van de consument’ WIR) . Stuurde u die ingebrekestelling via de post, dan moet u daar zelfs nog drie dagen bijtellen.

Hoeveel interesten kunt u vragen? Betaalt een particuliere klant zijn factuur niet op tijd, dan kunt u interesten vragen die gelijk zijn aan de wettelijke rentevoet. Die interestvoet wordt jaarlijks vastgelegd als volgt: het gemiddelde van de EURIBOR-rentevoet op één jaar tijdens de maand december van het voorafgaande jaar wordt afgerond naar het hoger gelegen kwart van een procent; de aldus verkregen rentevoet wordt verhoogd met 2%. Voor 2024 bedraagt deze 5,75% op jaarbasis. Voor 2023 was dat 5,25%.

Tip. Deze interest kunt u altijd aanrekenen, ook als u geen algemene voorwaarden liet goedkeuren.

Kunt u een andere interestvoet afspreken? U kunt ook met particuliere klanten andere afspraken maken over de hoogte van de interest die u van hen kunt vorderen. U kunt wel nooit meer vragen dan de interest die ook voorzien is voor handelaars, concreet dus 12,5% op jaarbasis (eerste semester 2024).

Let op! Komt u interesten overeen, dan moet u die wederkerig maken en een even hoge interest voorzien in het voordeel van de klant, voor het geval u uw verbintenissen uit hoofde van het contract niet correct nakomt.

Tip. Meer info over de wettelijke rentevoeten vindt u hier: https://financien.belgium.be/sites/default/files/thesaurie/Fiche%20NL%20wettelijke%20rentevoeten%20eerste%20semester%202024.pdf

Sinds 01.01.2024 kunt u van een professionele klant 12,5% interesten vragen op jaarbasis vanaf de vervaldag van uw factuur. Ten aanzien van particuliere klanten is dat maar 5,75%. U kunt contractueel afspreken dat meer interesten verschuldigd zijn, maar bij particuliere klanten is de 12,5% zoals die geldt voor handelaars altijd een maximum.

Contactgegevens

Larcier-Intersentia | Tiensesteenweg 306 | 3000 Leuven

Tel.: 0800 39 067 | Fax: 0800 39 068

contact@larcier-intersentia.com | www.larcier-intersentia.com

 

Maatschappelijke zetel

Lefebvre Sarrut Belgium NV | Hoogstraat 139 - Bus 6 | 1000 Brussel

RPM Bruxelles | TVA BE 0436.181.878